KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Magico Espresso 100% Arabica: olcsó és iható

magico espresso 100% arabica kávétesztRendszeres olvasóink tudják, hogy nem csak a prémiumkategóriás kávékat teszteljük, hanem ha beleszaladunk egy-egy érdekesnek ígérkező tételbe valamelyik üzletben, nyomban lecsapunk rá, és tesztcsapatunk vallatóra fogja. Így történt ez a jelen tesztben szereplő Magico Espresso 100% Arabica kávéval is, melyet SiD fedezett fel, egy Penny marketben történő vásárlása folyamán. A kávé meglehetősen olcsónak számított, mivel kilónként nagyjából 1600 forintot kértek érte. Ez egy valóban 100% Arabica blendért meglehetősen jutányos összeg, de azért tesztünkből nyomban kiderül, hogy valami oknál fogva egy kis robuszta is keveredett bele. Ettől függetlenül égtünk a kíváncsiságtól, hogy megtudjuk mit lehet kapni mondjuk egy Omnia árának kétharmadáért. Nos lássuk mire jutottunk!

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.


Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Magico Espresso 100% Arabica

Ár: 1590 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 magico espresso 100% arabica kávéteszt

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
5
3
10
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
2
8
20
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
5
3
8
19
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
4
7
4
10
25
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
6
3
10
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lehet, hogy kicsit fáradt volt már ez a csomag, de ahogyan folyik le is így viselkedik, és túlságosan hamar kiszőkül. A krém a cukrot csak kicsit tartja, kevergetés után zárul, a fogyasztás végéig azonban nem tart ki. A vezető íz gyümölcsös-citrusos, savanykás, és kesernyés. Mellette pörkölt mogyorós-malátás jelleg.Az utóíze előszőr enyhe marcipános, majd arabikás kesernyésségbe hajlik. Összességében egyáltalán nem mondható rossznak, főleg ebben az árkategóriában. Tejjel kapucsínónak is jól teljesített.

Monyesz

A babok ránézésre szépek, illatuk kellemes. A lefőzések alkalmával nem sikerült crema bajnokot faragni ebből a kávéból, igaz ez talán nem is várható el. Végül is a cukrot azért megfogja, és ha vékonyan is, de feltapad a csésze falára.
Első kóstolásra a nem túl erőteljes ízek tűnnek fel, a csokoládés íz is visszafogott, aki érzékeny a keserűségre, annak ez egy nagyon jó kávé lehet. Harmonikus kapcsolódik be a gyümölcsösség, ami abszolút nem zavaró, inkább kellemesen árnyalja a kávét, hogy ne laposodjon el. A kávé kicsit alakul, ha felfelé szörfölve főzzük le. Kis karamellás beütés, és enyhülő gyümölcsösség tapasztalható, azaz inkább csak barackos fanyarság marad meg belőle. Ha a tömörítést addig fokozzuk, míg egészen lassú, csöpögős lefolyást el nem érünk, akkor még tigrises mintát is produkál ez az arabica keverék, szép sötét cremával, és erőteljesebb, bár nem színesebb ízvilággal. Ilyenkor a gyümölcsösségből már nem marad semmi, ennek ellenére a kávé ezt az oldalát megvillantva sem rossz ! Érdekes módon nem égett meg, nem kapott kellemetlen keserű jelleget. Sajnos a kávé gyümölcsössége egy igazán jó kapucsínóhoz kevés, a tej a csokis jellegét domborítja ki a kávénak. Árához képest jól teljesítő kávé, nem érzékeny a magasabb hőfokon lefőzésre, mondhatni hogy toleráns, és az ízek változásával jelzi legfeljebb a lefőzési különbséget. Desszertkávénak feltétlenül tudom ajánlani, illetve azoknak, akik a lágyabb ízvilágú kávékat szeretik.

Blaze

A kávébab közepes pörkölésű, olaj nincsen a felületükön, illata édeskés.  A kávé főleg arabica szemeket tartalmaz, elvétve mintha látni nagyon kis hányadban robustát is. A krémje közepesen vastag, barna színű. A cukrot rövid ideig megtartja, kevergetés után záródik, nyomot is hagy a csészén. Ízében a gyümölcsös vonal érződik főleg, ezzel édeskés alapot teremtve. Csokoládé-karemell íz nagyon halovány, talán a kis robusta hányadnak köszönhetően. Nagyon gyengén fanyarkás csak, nem zavaró. Utóíze enyhén füstös.  Eszpresszónak és risztrettónak is bátran fogyasztható, az én izlésem szerint viszont a gyümölcsössége miatt  tejes italokban több élményt képes nyújtani. 

Jobog

A kávészemek, pörkölése egészséges, nem túlzó olasz, a babok felszínén némi olaj is megcsillan. A kávé krémje világos színű, nem túl vastag de kellően tartós. Íze édes, malátás, nem émelyítő, enyhe pörköltmogyorós, egészében finom. Magasabb hőfokon erősödik a pörköltmogyoró íz, alacsonyabb hőfokon némi nem bántó arabicás savanykásság kíséri az édes ízeket. Olajossága megfelelő. Testessége jó. Ristrettónak elkészítve nem ajánlom, az ízei karcossá válnak. A tejbe beleolvad és kellemes édes, de nem különösebben emlékezetes elegyet alkot. Közértes kávé létére a prémium kategóriába is sikerül belopóznia, miközben árával a földön maradt. A közérteskávé tesztek haszna eddig az volt, hogy a sok finom prémium minőségű kávé kóstolása közben emlékeztetett rá becsüljük meg a jobbakat, hiszen lám miféle silányságot is ki lehet hozni a kávénövényből. Most az ez irányú szenvedésteljes próbálkozásaink fontosabb célja is teljesült, sikerült egy valódi jó kávét találni a közért polcain. A jó prémiumkávék ízét nem tudja lepipálni, azok vásárlása nem válik ezentúl okafogyottá, de ár-érték arányban medencehosszal előzi társait. Azt kell mondjam a marketingesek ezzel a kávéval nagyon mellélőttek, rendkívül olcsón adják, háromszorosát éri. Mi viszont örüljünk figyelmetlenségüknek, és éljünk a lehetőséggel.

SiD

A frissen bontott zsákból frissen sült kenyérhez hasonlatos illat árad, a szemek vegyes pörkölésűek, akad egészen világos, de olyan is, melyen már kicsapódott az olaj. Összességében pont jó ez a pörkölés, még nincs megégetve, de nem is túl világos. A 100% arabica felirat nem túl hiteles, mintha lennének ott töpörödött robuszták is. Szép "csíkosan", központosodott sugárban folyik le, ami a kávé frissességére enged következtetni, de bontás után sajnos hamar "öregszik".
Krémje a friss bontás után szép tigrismintás, nem túl vaskos, de azért elégséges, a cukrot tartja, de viszonylag hamar összeesik. Íze könnyed, nem tolakodó, édeskés, malátás enyhe gyümölcsös tónussal, de semmiképpen sem fanyar vagy savanyú és nem hagy kellemetlen utóízt. Kapucsínónak elég gyengécske, a tejjel együtt pótkávés érzetet kelt, olyasmi, amit az óvodában kapnak a gyerkőcök. A gyenge tejes italok kedvelőinek ez akár jó hír is lehet. Összegezve a leírtakat a Magico Espresso egy kellemes, árkategóriáján belül kiemelkedő keverék, de ne várjunk tőle túl összetett íz-élményt, ez egy szerény, de őszinte kávé, szerény árcimkével.


magico espresso kávébabokmagico espresso kávé csapolásmagico espresso 100% aravica kávé csapolás
magico espresso arabica eszpresszómagico espresso krém a csésze falánmagico espresso 100% arabica kapucsínónak nem a legjobb 

Összegzés: A frissen bontott kávé illata kellemes, a szemek szépek és legtöbbjük arabica, de mint a bevezetőben már említettük, valami oknál fogva belekerült némi robuszta is. Krémje közepes vastag, a cukrot tartja. Íze édeskés, malátás, arabicás gyümölcsösséggel, egy kis karamellel megbolondítva, nyomkban feltűnnek pörkölmogyorós jegyek is. Bántó keserűség és savanyúság egyáltalán nem tapasztalható. Testessége lehetne jobb, de ennyi pénzért ne legyünk telhetetlenek. Tejjel próbálva "elég gyengécske", túlságosan beleolvad a tejbe. Risztrettónak egy kissé karcossá válhat, de eszpresszónak egészen jó. Azt kell mondjuk, hogy a Magico Espresso sokkal jobban produkált mint azt az árcédula alapján bármelyikőnk remélte volna, így az olcsó kategóriában egy igazi "best buy" keverék. Természetesen ne várjuk a drága prémiummárkák összettségét ettől a kávétól, de egyáltalán nem kell szégyenkeznie. Kíváncsiaknak kötelező darab, irány a Penny amíg van :)

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!