KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bristot Tiziano kávéteszt

bristot tiziano szemeskávé tesztA Bristot-nál a keverés és a pörkölés művészete egyike a feldolgozás legfontosabb, kifinomult szakaszainak. Miután a kávészemeket átlagosan 15 perc hevítésnek teszik ki, majd hirtelen lehűtik, hogy előcsalogassák és megőrizzék a legfinomabb aromák jellegzetes karakterét. Végül a kávét pihenni hagyják legalább egy héten át, egy módosított légkörű silóban, annak érdekében , hogy fokozzák és tovább finomítsák a keverék ízvilágának jellegzetességeit, mielőtt aromamegőrző zacskóba csomagolják. A Tiziano Brazilian Santos Arabica kávészemekből, lágy, aromás Közép-amerikai fajtákból valamint testes ízű afrikai és indiai válogatott fajtákból tevődik össze. Tipikus gyümölcsös ízvilág, csokoládés utóízzel. Nézzük, hogy tesztelőinknek mit sikerült kihozni ebből a keverékből!

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bristot kávé hivatalos forgalmazójától, Zamatik Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bristot Tiziano

Ár: 4200 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 bristot tiziano kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family örlő és kávéfőző
4
4
2
3
13
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
5
3
4
16
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
5
3
5
16
Jobog/Faema Familyr+Iberital örlő
4
5
3
4
16
SiD/La Pavoni Europiccola+Olympia Express Club+Quickmill 0650+ Gaggia ipari örlő
3
5
2
5
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása magas arabika tartalmú keverékhez mérten jónak modható, a vége felé kezd kiszőkülni. Krémje teljesen normál vastagságú, olajos, cukrot kicsit tartja, kevergetés után zárul, tartósan megmarad. Az ízével problémám van, nem szeretem a savanyú túlsúlyú kávékat. Sajnos ez az íz annyira többségben van, hogy éppen csak egy kicsi hiányzik hozzá, hogy tejjel felöntsem. Főzési hőfok emeléssel sem sikerül harmónikussá tenni. A citrusos vezéríz mellett érezhető egy kicsi fanyarság némi mandulás beütéssel. Annak ajánlom, aki szereti a magas arabika tartalmú savanykás keverékeket, vagy aki mindig tejjel fogyasztja a kávéját. A tej ugyanis jól harmónizál vele, így ízletes kapucsínót vagy tejeskávét készíthetünk belőle.

Monyesz

A babok szépen pörköltek, daráláskor kellemes, enyhén karamellás az illatuk. Már az első lefőzésnél a cremából sejthető volt, hogy ez nem egy túl robusztás keverék, amit a kóstolás meg is erősített. Arabicás ízvilág a jellemző, a visszafogott kakaós jelleg mellett a gyümölcsös ízt némi édeskésség ellenpontozza (ez a közép- és dél amerikai arabikák keverékét sejteti számomra), a háttérben felsejlik egy kis pörkölt magvas íz. Sok cukorral nem jó fogyasztani, mert a gyümölcsösség hajlamos fanyarságba átmenni. Viszont valami mégis hiányzik ebből a blendből, nem jön át, hogy ez egy ütős keverék lenne ! Reggeli kávénak nem biztos hogy jó választás, inkább desszertkávénak, egy süti mellé az igazi.
Kapucsínóként kellemes, finoman árnyalt tejes italt kaphatunk. Kicsit így kevésnek érzem a benne levő gyümölcsös jelleget, de mindenképp ajánlom tejes italnak is megkóstolni.

Blaze

A kávébab közép sötét pörkölésű , olaj nincsen a babok felületén – pörkölésük egyenletesnek mondható, egy igen kevés világos(abb) bab is felfedezhető. A babok illata karamellás, daráláskor azonban már kellemes karamellás-mokkás illatot lehet érezni rajta. A kávé krémje közép barna színű, megfelelő vastagságú  – a cukrot tartja, kevergetés után egyenletesen záródik.  Krémje közepesen olajos, lenyomatot hagy a csésze falán. A kávé risztrettónak  és eszpresszónak elkészítve egy enyhén diós, kissé fanyar de mégis gyümölcsös halványan édeskés ízvilágot vonultat fel, enyhe kesernyés ízzel megspékelve. Utóíze halványan füstös, mokkás.  Tejes italoknak nálam jobban szerepelt, a fanyarkás-gyümölcsös íze  ott talán jobban ki tud bontakozni.  Nem egy erős kávé a sejthetően magas arabica tartalomnak köszönhetően, desszert kávénak jellemezném. 

Jobog

A kávészemek szép klasszikus kávébarnák, közepes pörkölésűek. Az ital krémje jó mennyiségű, mogyoróbarna, a csésze oldalát erősen megfesti. Olajtartalma közepes. Az ital ízei gyenge közepes intenzitásúak, a legtöbb prémium kávénál enyhébbek. Alacsonyabb hőfokon mogyorós, malátás, mokkás ízek keverékét, és jelzésként arabicás citrusosságot mutat. Ilyenkor a nem túl intenzív, de hosszú utóízbe hamar füstös fáradt napraforgó íz vegyül, ami egyre dominánsabbá, majd egyeduralkodóvá válik. Ekkor már időszerű egy kis pohár vízzel leöblíteni. Magas hőfokon a citrusos nyomok eltűnnek, helyét étcsokoládés, kakaós és mokkás íz foglalja el, ami mellett kesernyésség bukkan elő. Utóíze ilyenkor a fogyasztásnál tapasztalt ízből fokozatosan átvált mokkás kesernyésbe. Nem ez a keverék jó elkészítési módja. A kávé testességét gyengítik a kissé széttartó ízek, az alap íz és a kísérő enyhe savanykásság kettőssége. Mást mutat Rancilio szettel készítve. Így olajossága jó, ízei édes mogyorós, mogyorókrémes jellegűek, amibe lefőzéstől függően talán nagyon kevés mokka és maláta, más estben napraforgó mag íz is keveredhet. Mindenesetre fogyasztáskor egy nagyon kellemes finom ízt, és krémesség-érzést tapasztalok. Sem arabicás savanykásság, sem robusztás kesernyésség nem jelentkezik, nem rongálja kétarcúság a testesség érzetet, ami azért így sem nagyon erős. Az utóíz kakaós-napraforgómagosba, esetenként mokkásba megy át, ám nem jut el a nem túl kellemes fáradt-füstös napraforgóig, ehelyett kissé kiédesedik, és némi gyümölcsösséget mutat. Kapucsínóként nem alkot maradandót, nem túl intenzív aromái elvesznek a tejben.

SiD

A kávé őrléskor savanykás, rozskenyeres illatú. Karos gépen jól csapolható, ugyan a vége felé picit szőkül. Krémje tipikusan arabikás, a cukrot csak rövid ideig tarja, színe tejkaramellás. A magas arabika tartalom miatt ez a keverék a stabilan magas csapolási hőmérsékletet kedveli. A kávé íze gabonás, citrusosan gyümölcsös, fanyar, "tonikos" utóízzel. A kis vízpumpás gépemen ennél többet nem tudtam kihozni belőle. A La Pavoni karos géppel sikerült egy kis tejcsokoládás karaktert adni hozzá, ami némiképpen egyensúlyba hozta az ízeket, mindemellett én ezt a keveréket nem ajánlom tipikus olasz eszpresszónak. Véleményem szerint ez a Bristot keverék inkább bécsi stílusú eszpresszónak ideális, tejszínnel szelídítve, illetve mindenféle tejes ital alapjának is kitűnő.


bristot tiziano kávébabokbristot tiziano csapolásbristot tiziano csapolás
bristot tiziano krémbristot tiziano eszpresszóbristot tiziano kávé latte 

 

Összegzés: A kávébabok közepes pörkölésűek, illatuk enyhén karamellás. A krém jó, megfelelő mennyiségű és a csésze falát szépen megfesti. A magas arabika tartalom miatt inkább magas hőmérsékleten érdemes vele próbálkozni, mert alacsony hőfokon hajlamos savanyúságot, fanyarságot produkálni. Megfelelő hőfokon kakaós, mokkás ízvilágot mutat némi citrusos gyümölcsösség kíséretében. Testessége lehetne jobb. Utóízében a már megismert ízjegyekt viszi tovább, halvány füst és tonikos keserűsséggel megspékelve. Magas arabika tartalmának köszönhetően, nem reggeli koffeinbombának való, inkább deszertkávé jellegű ital. Talán kapucsínónak ajánlanánk leginkább

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!