KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Megkóstoltuk a Cagliari Espresso Bar prémium keverékét

cagliari espresso bar kávétesztA Caffé Cagliari története kereken 100 évre nyúlik vissza. 1909-ben Ambrogio Cagliari, miután több évet töltött Braziliában megnyitotta első kávépörkölő/kóstóló üzletét Modena belvárosában. A vállalat máig a család tulajdonában van szigorúan őrizve az évszázados tapasztalatot és hagyományt. Az évtizedek során ez a hagyomány kiegészült olyan modern eszközökkel melyek lehetővé teszi a világ különböző tájairól érkező kávé minőségellenőrzését, szállítását és tárolását. Természetesen minden kávéfajtát egyedileg pörkölnek az adott típus egyedi tulajdonságainak megfelelően, hogy a végső keverék mindig a legkiválóbb minőséget tudja  kínálni. A Caffé Cagliari megfelel az ISO 9001:2000 minősítésnek, és 2005-ben csatlakozott az Espresso Italiano minősítéshez, mely garantálja, hogy termékei minden ízükben az olasz kávékultúrát reprezentálják. Jelen tesztünkben szereplő Cagliari Espresso Bar, prémium keverék, speciális szeleppel zárt csomagolásban a kiemelkedő frissességért, 80% arabika, 20% robuszta tartalommal.- tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cagliari kávé hivatalos forgalmazójától, az Oxygen Solutions Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Cagliari Espresso Bar

Ár: 7190 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 cagliari espresso bar kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
7
4
5
19
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
8
4
7
22
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
8
4
6
21
Jobog/Faema Familyr+Iberital őrlő
4
7
4
5
20
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
6
3
4
16


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez a Cagliari is hasonlóan viselkedik, mint az előző két tesztalany. A legfolyás vége nem szőkült nagyon, aránylag stabilan csapolható elejétől a végéig. Krémje jó, átlagosan vastag, kellően olajos, a cukrot kicsit megtartja. Az ízek kiegyensúlyozottak, nem túl kiugróak, inkább egybesimulnak. Itt is jelen van az a kesernyés alapíz, mint a többi Cagliariban, amit a kazán hőfokának emelésével csökkenteni lehet. Vigyázzunk vele, mert alacsonyabb hőmérsékleten túl tonikossá válik! Jellemző rá a gyümölcsösség és emellett enyhe füstös-mandulás vonal is érezhető. Utóíze füstös, tartósan kesernyés. A tejjel jól mutatnak együtt, finom kapucsínókat készíthetünk belőle. 

Monyesz

A szemek szép olajosak, a pörkölés egyenletes, sötét. A kávé illata a zacskó bontásakor és darálva is kellemes, kicsit édeskés-füstös. Ez a kávé is rosszul tűri a túl finomra darálást, ekkor fokozódó és kellemetlen keserűséggel büntet. Erre oda kell figyelni, mert szükséges, hogy finomra daráljunk és a tömörítést az átlagosnál nagyobb erővel végezzük. Jobb eredményt adott lefőzésnél, ha a gép alaposan be volt melegítve, kellően hőstabil volt. Ekkor a crema szép mogyoróbarna volt, nem vastag, a cukrot nem igazán tudja megfogni, de tartós, kellően olajos. Az ízek is szépen összeálltak. De végig gond volt a viszonylag korai kiszőküléssel ! Megéri a fáradozást, mert egy kellemes ízhatású kávé: kellemes csokoládés jelleg a nyitó, aztán bekapcsolódik egy kis édeskés-nektáros jelleg. Utóízben enyhén füstös és visszafogottan kesernyés, egyáltalán nem zavaróan. Ezek az ízek szépen egyben vannak, harmonikusan illeszkednek. Jó beállítások mellett ezt a kávé stabilan hozta. Ajánlom risztrettóként fogyasztani. Kapucsínóként az ízek elvesznek a tejben, nem tud érvényesülni a kávé árnyalt ízvilága.

Blaze

A kávébab szép egyenletes pörkölésű , hasonló mint az előző Cagliari blendeknék. Igen egyforma babokat találtam a megküldött teszt adagban, igen magas arabica hányadra tippelek ezekből. Olaj itt sincsen a babok felületén még, inkább kissé zsírosnak látszanak.  A babok illata kellemes karamellás-csokis. A kávé krémje mogyoróbarna színű, vastagsága megfelelő – a cukrot rövid ideig tartja, kevergetés után záródik. A kávé eszpresszóként elkészítve egy könnyű édes gyümölcsös-nektáros ízvilágot hoz, mely mellett egy kakaós-csokis vonal is érződik.  Teljesen harmónikus ízvilág, melyet egy mokkás utóíz zár le. Több örleményt adva italunkhoz vagy risztrettónak elkészítve azonban egy marcipános íz is előjön, ilyen formán változik a kávé.  A sejtésem szerint igen magas arabica hányad miatt a víz hőfok magas kell legyen a kávé teljes élvezetéhez. Tejes italoknak is kiváló alapja lehet, én eszpresszónak fogyasztottam legszívesebben. Igen szerethető kellemes desszertkávé, reggeli ütős koffein adagnak nem ajánlom. Nálam a tesztelt három Cagliari keverék közül ez lett a befutó, ezt találtam a legharmónikusabb ízvilágúnak.

Jobog

A babok erős olasz, fényes, itt-ott olajkiválást csillantó pörkölésűek. Ebben a keverékben egy igen jó, elvékonyodás vagy savanykásság nélküli arabicakávét ismertem meg. Néhány robuszta szemet is fölfedeztem a keverékben, akár ez, akár a jó arabica alapanyag sikerrel kerülte ki a tisztán arabicakávéknál szokásos problémákat. A kávé kellően testes, olajossága jó. Krémje mogyorószín, vastag és tartós, azért krémorgiáról szólni kis túlzás volna. Az egészen friss kávé kellemetlen mellékízt mutatott, ami gyorsan csökkent, és a második nap után már teljesen eltűnt. Az ital vastag krémmel folyik ki, csokoládés alap ízhez enyhe gyümölcsös édeskés aroma társul. Az utóíz finom, és hőfoktól függően gyümölcsösbe vagy virágosba fordul. Erősebb hőfokon lassabb kifolyással a a kávé gyümölcsös jellege erősödik, finom édes gyümölcsös-kakaós. A kelleténél erősebb hőfoknál azonban a kakaós alaphoz pörköltmagvas íz és némi füst aroma csatlakozhat. Ezzel együtt is könnyen készíthető, megégésre nem hajlamos kávé. Hűvösebb kifolyással kakaós alapon némi pörkölt magvasságot, és némi fűszerességet mutat. Ristrettoként finom, aromás leginkább csokoládés, kellemetlen mellékíz nélkül. Testes, aromás, kakaósból virágosba forduló utóíz. Érdemes ristrettóként fogyasztani, így a legfinomabb. Tejjel nem rossz, igaz nem is túl emlékezetes.

SiD

Ez a Cagliari keverék is sötét, csillogóan olajos babokból áll, melyek kellemes, édeskés, karamell illatúak. Őrléskor a friss rozskenyér illatát vélem felfedezni. A kávé nagyon kényes a csapolás körülményeire, sokat kell játszadozni vele, mire megtaláljuk a keverék számára ideális paramétereket. A crema színe és a kezdeti kóstolgatások arról árulkodtak, hogy ez a kávé az átlagnál picit magasabb vízhőmérsékletet kedvel. Innen már csak az ideális lefolyási időt, őrlemény finomságot kellett belőni. Először az átlagos őrlő beállításomon próbáltam. A csapolás szépen indult, de hamar kiszőkült, a végeredmény nem volt fogyasztásra méltó: tonikosan kesernyés, fanyar, alulexponált csapolás.
Érdekes, hogy ilyenkor a Pavoni-val csapolva is szőkül, ami elég ritka jelenség a karos gépnél. Ugyanezen őrleménnyel, rövidebb lefolyási idővel már fogyasztható, ilyenkor a kávé íze kakaós, égetett cukros, jellemzően pörkölt karakterű, de így nem az igazi, ezt egyből érezni. A megoldást nálam az átlagosnál egy ricnivel durvábbra állított őrlemény jelentette. A gyorsabb lefolyáshoz párosítva az átlagosnál forróbbra fűtöttem a gépet. A krém így is világos, tejkaramella színű lett, de érezhetően dúsabb, mint előtte. A kávé íze ilyenkor tejcsokoládés, karamellás, némi gabonás ízzel és kevés citrusos gyümölcsösséggel, az erős pörkölésre kesernyés, köménymagra emlékeztető íz emlékeztet minket, mely egyáltalán nem kellemetlen, sőt kimondottan jól ellenpontozza a feljebb említett többi ízösszetevőt. Kapucsínónak nem vált be, a tej könyörtelenül kiemelte a kesernyés ízeket. Ez a Cagliari keverék ideális desszertkávénak, illetve azoknak is ajánlható, akik a gyengébb, lágyabb kávékat kedvelik, de egy kis kesernyés íztől még nem riadnak vissza.


cagliari espresso bar kávébabokcagliari espresso bar csapolás pavonicagliari espresso bar kávé csapolás
cagliari espresso bar kávé krémcagliari espresso bar kávé espresszócagliari espresso bar kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, szép, olaszos pörkölésű kávébabok, felületükön olajos csilogással. Ez a Cagliari keverék is eléggé kényes, mit az előzőekben tesztelt többi keverékük is, megköveteli a precíz beállításokat a jó eredmény érdekében. Az átlagosnál magasabb vízhőmérsékletet szeret, tehát érdemes a gépet megfelelően előmelegíteni. A krémje elfogadható, a cukrot rövid ideig megtartaja. Sikeres beállítások mellett csokoládés, kakaós, gyümölcsös ízvilágot mutat, nektáros édességgel. Alacsonyabb hőfokon csapolva feltűnhet némi pörköltmagvas, fűszeres jelleg és a kávé keserűsége is hangsúlyosabbá válik. A kelleténél magasabb hőfokon pedig némi füstösség vegyül a képbe. Testessége jó. Utóízében enyhén füstös, és visszafogottan kesernyés. Risztrettóként a legfinomabb, de kapucsínónak is meg lehet próbálni.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!