KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A Goppion Qualita Oro Selezione Arabica kávéját kóstoltuk

goppion qualita oro kávé tesztA Goppion Qualita Oro a márka kiskereskedelmi vonalba szánt terméke, vagyis ezzel a kávéval kizárólag szupermarketekben vagy internetes áruházakban találkozhatunk. Gyakorlatilag az ott megtalálható termékek versenytársának szánták. A kávézókban ennél magasabb minőséget képviselő, a cég gasztonómiai vonalra szánt termékeivel találkozhatnak olvasóink, amelyekről hamarosan olvashatnak. Főként válogatott arabika kávéból készült kávékeverék, mely a családi fogyasztásban megjelenő minőségi elvárásokhoz készült. Minden felhasználási és kiviteli formával szembeni igényt ki tud elégíteni. Értékes kávékeverék, melyet intenzív aroma, könnyű testes, bársonyos és édes íz jellemez. Hosszantartó hatás és alacsony koffeintartalomjellemzi - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A kiskereskedelemi forgalomban értékesített  Goppion kávék hivatalos partnerétől, a Kávébolt.net-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Goppion Qualita Oro Selezione Arabica

Ár: 2770 Ft/500g , Forgalmazó adatai
 goppion qualita oro kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
6
3
5
17
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
4
2
4
13
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
2
6
3
5
16
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
2
4
2
3
11
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
6
3
5
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Érdekes keverék, ilyet még nem láttam. Szinte lehetetlen volt beállítani hozzá az örlőt. Volt, hogy ugyanazon őrleményfinomság beállításnál jól folyt le, máskor átszaladt rajta a víz, nem is értettem, hogy mitől, amikor adagonként is mérem a kávét. Valószínűleg nem volt túl friss a minta, vagy nem értem, így ment el az egész adag. Párszor sikerült jól elkészítenem, ekkor finom volt, de nem jöttem rá a miértjére, ehhez kevés volt a kapott minta. Érezhetően elég magas az arabika hányad benne, intenzív gyümölcsös. Elsősorban citrusokat, citrom és grapefruit, és az előbbinek a finom olajokban gazdag héjára emlékeztető ízekkel. Egy kis mogyorós vonal is belépett, majd grapefruitos ízekkel búcsúzott, ami hosszan meg is maradt. A kávé egyáltalán nem megy át savanyúba vagy keserűbe, jól harmonizál. Az ízének pontértéke is magasabbra mehetne, de egyszerűen a kezelhetetlensége miatt nem tudok neki többet adni. Szívesen kipróbálnám még egyszer nagyobb és frissebb mennyiségben is, mert érezni benne, hogy rejt még magában tartalékot.

Monyesz

Közepes vagy talán kicsivel sötétebb pörkölésűek a szemek, kicsit viaszos fénnyel. Daráláskor kicsit édeskés, pörkölt napraforgómagos illatot érezni. Az első próbálkozások a darálás-tömörítés arányának beállításával teltek. Már itt mutatkoztak furcsa dolgok, mert a kávé nem viselte a tömörítést, azonnal fojtotta a gépet. Durvább darálásnál viszont az ízekkel volt gond, illetve szinte víz jött le kávéital helyett. A testessége végig vékonyka volt, az ízek gyengék, semmi nem igazán akart kidomborodni. A finomabb darálás, nagyon enyhe tömörítés, lassú lefolyás és forró víz hozta végül a legjobb eredményt: a crema vastagságra erősen arabica túlsúlyos keveréket mutatott, a színe szép mogyoróbarna volt, a cukrot inkább csak lassította, de záródott és a csésze falára is szépen terült. Gondok – nem is kicsik – a kávé ízével voltak ! A gyümölcsös vonalon kívül nem sokat mutatott, a lefőzés legkisebb hibájára is büntetett. Nem sikerült stabilan ugyanazt az eredményt elérni, ez nagy gond, nem szívesen kezd az ember ilyen kávéval. Legjobb formájában kicsit pörkölt mandulás, lágy kakaós, utóízében enyhén füstös ízekkel egészült ki a gyümölcsös ízvonal. Ennek megfelelően én risztrettónak főzném ezt a kávét. Illetve kapucsínónak, tejes italnak, mert ennek vált be leginkább. A tej elsimította a hibákat és viszonylag ízletes ital lett a végeredmény. Tehát igazán jó szívvel annak ajánlom, aki jobbára a tejes italokat fogyasztja.

Blaze

A kávébabok közepes, egyenletes pörkölésűek. Olaj, vagy zsír nincsen a felületükön, illatuk édeskésnek tűnt. A kávé krémje mogyoró barna színű, viszonylag vékony. A cukrot tartja, de csak rövid ideig, és olajosnak sem mondható.  Kevergetés után azonban egyenletesen záródik. A kávé úgy vettem észre igényli a magas hőfokot, arabica túlsúlyos kávéként viselkedik. Oda kell figyelni az őrleményre és a hőfokra is – ez a keverék könnyen büntet, és olyankor nagyon nem kellemes a végeredmény. Ha jól beállítunk mindent, minden egyben van, akkor egy igen intenzív mandulás alapú kávét kapunk, melyet egy édes gyümölcsös íz kísér. Nem egy túlkomplikált blend, és  nem is ütős, igen alacsony koffein tartalmú. Kapucsínónak, tejes italoknak talán jobb, mint risztrettónak vagy eszpresszónak, ott jobban domborít. Nekem ez a kávé semmi extrát nem nyújtott, nem rossz, de nem is különleges. Bizonyára van a Goppionnak ennél jobb blendje.  

Lorien

A kávé közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű, visszafogott illatú. A szemek többsége ép, szemmel látható a nagyon magas arabica arány. Hamar rátalálok a szabványos lefolyásra, az elkészült eszpresszó illata kellemesen és csábítóan mandulás. Sajnos kóstoláskor az ígéret köddé foszlik: jellegtelen, savgerinc nélküli, túlzottan könnyű italt kapok. A krém világos mogyoróbarna árnyalatú, meglehetősen vékony és könnyen oszlásnak indul, a cukrot egyáltalán nem tartja. Durvább darálás és erősebb tömörítés természetesen csak ront a helyzeten. Ahogy finomítom az őrlést, vékonyodik a lefolyás, közelít a risztrettóhoz, úgy jön elő a jobbik énje, végre kap valamennyi testességet, összerázódik, jól kivehetőek a mogyorós, mandulás ízek, a háttérben kevés karamell, csokoládé, valamint kesudió is megjelenik. A krém szintén javul valamicskét, bár jelentős változásról szó sincs. Mindennek ára van: nem túl barátságos arabicás savanyúságot kapok mellé, amelyet lehetetlen eltüntetni, gyümölcsössé szelídíteni. Hiába emelem a hőfokot, már kezd megégni, de még mindig jelen van. Finom őrlés mellé gyengédebb tömörítés szintén csak ront rajta, csatornásodik. Számomra nagyon zavaró volt, hogy elfogyasztás után 1-2 perccel megjelenő, hosszan tartó, enyhén fémes, instant kávés utóíze maradt. Az összes kipróbált konfigurációk között nem akadt egy olyan sem, hogy csak a jó tulajdonságok legyenek együtt, ne kapjak melléjük rosszat. Tágabb értelemben talán egy ilyen mégis akadt: tejes italokban felhasználva jól viselkedik, egészen elfogadható kapucsínót készítettem belőle. 

SiD

Szép egyenletesre pörkölt, javarészt arabica szemekből áll a keverék, illata karamellás. Az első néhány csapolás nem lett túl meggyőző, a Pavoni karjának betonkemény ellenállása és a kifolyó kávé gyors fakulása arra engedett következtetni, hogy a kávé már nem igazán friss. A következő próbák a Quick Mill-en történtek átlagos hőmérséklettel. Ekkor az alábbiakat jegyeztem le: a kávé nem mondható testesnek, olajosnak, híg érzetű, a lefolyáskor eltáncol, hamar szőkül, íze tejkaramellás, grapefruitos, hosszan tartó savas, majd mazsolásba forduló utóízzel. Krémje vékony, ami kevergetés során még tovább vékonyodik. Tejjel finom, de eszpresszónak, risztrettónak nem az igazi. A vízhőmérséklet emelésével (jól előmelegített Quick Mill és csak minimális hűtőcsapolás) a kávé megmutatta a számomra kedvesebb arcát: ilyenkor grillázsos, mandulás, enyhe rozskenyeres ízzel és megjelenik egy olyan íz-összetevő, ami leginkább a faszénen sült gesztenyére emlékeztet. Utóíze enyhén savas és élvezhető módon füstös. A krémje ilyenkor is vékonyka, de már süppedős, a színe is sötétebb, textúrája tigrises.
Ismét egy olyan kávé, ami a hőmérsékletprofilokkal együtt jelentősen változtatja ízvilágát. Nekem ezzel nincs különösebb bajom, mert szeretek játszadozni a vízhőmérséklettel, de a limitáltabb lehetőségű presszókávéfőzőkkel ezért nem biztos, hogy sikerül kihozni belőle a maximumot.


goppion qualita oro kávé kávébabokgoppion qualita oro kávé csapolásgoppion qualita oro kávé shot
goppion qualita oro kávé pavonigoppion qualita oro kávé krémgoppion qualita oro kávé kapucsínó

Összegzés: A kávébabok közepesen sötét, egyenletes pörkölésűek, szemmel is jól látható a magas arabika arány. A krém elég vékony, a cukrot csak rövid ideig tartja. Sajnos ez egy nagyon kényes blend, ami talán részben betudható, hogy a minta nem volt a legfrissebb csomagolású. Rendkívüli módon oda kell figyelni az őrlemény helyes beállítására, a tömörítésre és arra, hogy lehetőleg jól befűtött géppel dolgozzunk. Bármelyik tényező elmaradása kiábrándító eredményt produkál. Tanácsként elmondhatjuk, hogy finom őrlemény, és magas hőfok esetén egészen kellemes kávét kapunk. Íze ilyenkor mandulás, pörköltmagvas, nektáros, gyümölcsös háttérben csokis-kakaós aromákkal. Testessége lehetne jobb. Utóíze hosszú, gyümölcsös, jól kivehető füstösséggel. Ezt a blendet leginkább tejes italok alapjául ajánljuk, mert a tejjel jól harmonizál és kellemes végeredményt kapunk. Külön említésre méltó, hogy fél kilós kiszerelésben is kapható.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!