KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávé picit másképp - az ízesítő szirupok

ízesítő szirupok kávéhozAki unja már a megszokott eszpresszó és kapucsínó kortyolgatást, és szeret új ízekkel kísérletezni, vagy csak a kávézó vendégeinek akar előrukkolni valami extrával, azok számára készítettünk egy összeállítást, hogy mivel is lehet megbolondítani, és feldobni kedvenc kávénkat.

A „bolondítást” legtöbb esetben különféle ízesített szirupokkal végezzük, amelyek számtalan ízben elérhetőek ( fahéj, mandula, csoki, amarettó, mogyoró kókusz…stb). Érdemes odafigyelni, hogy a kávéval harmonizáló ízeket válasszunk, és utána csak alig vagy egyáltalán ne édesítsünk, mert maguk a szirupok is édesek. Érdemes a tökéletes eredmény érdekében valami jobb minőségűt beszerezni, mert akkor a végeredmény is sokkal finomabb lesz. Köszönjük a fotókat, recepteket Luiginek, és a szirupokat az il Moretto forgalmazójának, Kiss Tibornak.

A legegyszerűbb megoldás az ízesített eszpresszó és kapucsínó:

Gyakorlatilag csak valamely kávéval harmonizáló ízesített szirupra van szükségünk.
Elkészítése roppant egyszerű. A csészébe adagolunk egy öntésnyi kávészirupot, majd erre rácsapolunk egy presszókávét. Mivel a szirupok édesek, sok esetben utólagos édesítésre már nincs szükség.

Kedvenc kapucsínónk is számtalan új érdekes íz variációban tűnhet fel, amennyiben a kiválasztott sziruppal ízesítjük. A szirupot adagolhatjuk rögtön az elején, vagy már a kész tejhabra is, ízlés szerint.

mézes latte macchiatoÍzes latte macchiato:

Felgőzöljük a tejet, és azonnal beletöltjük az erre a célra szolgáló üvegpohárba. Majd készítünk egy eszpresszót, egy csőrös kis fémkancsóba vagy valami hasonlóba. Miközben csorog le a kávé, rátöltünk a tejhabra ~1,5-2 cl kávészirupot, ez lemegy az aljára. Mire leér az eszpresszó, kettéválik a tej és a hab. Lehetőleg ne várassuk sokáig, hogy ne szikkadjon meg a tejhab, mert akkor csúnya lesz az öntés. A csőrös edénnyel szépen akár a kanál domború oldala segítségével akár nélküle rátöltjük a kávét, ekkor lesz csíkos. Lehet játszani is, egy egyenes csíkon öntjük rá a kávét, majd rajzeszközzel (hústű) rozettát, virágot, szívecskét, is lehet az öntés nyomából kialakítani. Ennek azonban feltétele a jó sűrű nem buborékos és nem szikkadt tejhab. Gyorsan kell dolgozni. Ha túl hamar öntjük fel (akár előre lefőzött kávéval) a lattét nem lesz szép a csík, és homályos végeredményt kapunk..

Mézes latte macchiato (sok helyen melange-nak hívják, tévesen)
Az elkészítés ugyanaz mint az előbb, csak a szirupot mézzel helyettesítjük.

Az After Eight latte macchiato:

after eight latte macchiato

Egy kicsivel bonyolultabb történet. Elkészítése némi gyakorlatot kíván.Szokásos tejhabosítás, majd pohárba öntés. Pár másodpercet várni kell. Eközben kávéfőzés. Miközben a kávé csorog, egy öntésnyi mentaszirupot adagolunk a tejhabra. Nem baj ha jó sötét, jobban megfesti a tejet. Vigyázni kell vele, mert elég intenzív az íze. Amikor beleöntöttük, óvatosan fel kell keverni egy kanállal, ekkor keveredik össze a tej a sziruppal, szép zöld lesz, a hab fehér marad. Rátöltünk valami jófajta csokiszószt, vagy csokiszirupot (de ebben az esetben jól nézzünk szét, mert elég sok ami nem túl jó ízhatású). Ez leül az aljára. Közben elkészült a kávé. Rárétegezzük a kávét, és elfedjük az öntés nyomát egy kis maradék tejhabbal. Kakaópor, vagy csokiszósz mehet a tetejére. Ha mindent jól csináltunk, négyszínű italt kapunk tökéletes kontúrokkal. Általában el van ragadtatva mindenki, mert igen látványos ital.

Jeges kávé ízesítve:

jeges kávé ízesítveSzirupot, majd jégkockákat teszünk egy megfelelő, nagy üvegpohárba, lefőzünk egy kávét, és közben a jégre tejet töltünk. Ekkor a jégkockák feljönnek a tetejére, és a kávét a jégre célozva egyszerűen ráöntjük a tejre. A jég lehűti és egyben lassítja a kávét, szépen rétegződik. Szívószálat szúrunk bele, tejszínhabot nyomunk a tetejére, és kakaóporral vagy csokiszósszal, és egy-két szem kávészemmel díszítjük, bárkanállal kínáljuk.
A jeget (kb. 2 gombócnyi) fagylalttal is lehet helyettesíteni, de vigyázni kell a szirup adagolására, mert a fagyi is édes. Utána az eljárás ugyanaz, a fagyira locsoljuk rá a kávét.
Ízesítés nélkül, célszerű szirup helyett cukorsziruppal dolgozni, mert a hideg közegben nem oldódik fel rendesen a cukor.

(cukorszirup= 1 rész víz, 1 rész cukor felgőzölve, majd lehűtve.)

Ezek után már lehet is otthon kísérletezni, és sok újféle ízt kipróbálni. Az elkészült italuk helyettesíthetik akár a desszertet is, de önmagukban is nagyszerűek. A fenti finomságokat a lustábbak az Uránia Kávéházban (Bp. VIII. Rákóczi út 21.) is megkóstolhatják. A szirupok megvásárolhatók az il Moretto üzletében. Sok sikert a kísérletezéshez!