KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Olasz kotyogók a hosszúkávé kedvelőinek

bialetti brikkaMivel a magyar kávézási szokások még erősen őrzik a hagyományt, ezért a hazai háztartásokban is inkább a hosszúkávét főző alkalmatosságok vannak többségben. Ezek közül is a kotyogónak nevezett a legnépszerűbb talán. Viszont elég kevesen ismerik az újabb készülékeket, melyek egy része nem is a hagyományos dugattyús elvű kotyogós, hanem szelepes, és képes nem csak sima kávét, hanem egy menetben tejes haboskávét is főzni!

Természetesen ezeknek a készülékeknek is Olaszország a fő hazája, mert ott sincs mindenkinek eszpresszóképes főzője, annál is inkább, mert sokkal több a jó minőségű eszpresszót kínáló vendéglátóhely, mint nálunk. Szemügyre vettünk a Kávébolt.net jóvoltából négy készüléket, két cég termékét: az egyik az ismert Bialetti, a másik a nálunk kevésbé ismert Forever.


Készülékek

A Bialetti hagyományos versenyzője a Brikka, kedvelt az ínyenc kotyogósok körében. A Forever a Miss Mokka Evolution típussal szerepel itt, melynek különlegessége, hogy az eszpresszós körből ismert E.S.E podokat is képes fogadni.

bialetti brikkaforever miss mokka evolution

A haboskávét főző a Bialetti részéről a Mukka Express Boci, a Forever részéről a Miss Combi Duo Shine volt. Mindegyik kétszemélyes kivitel.

bialetti mukkaforever combi duo

Kávék

Mivel itt is lényeges a kávé minősége és darálása, ezért az ízek összemérhetősége érdekében azonos kávékat használtam, a Barbera előredarált mokka kávéit – Magheto, MokaDolce, MokaOro CSC 100% arabica -, illetve E.S.E podjait, melyet szintén a Kávébolt.net forgalmaz.

Első benyomások

A készülékek a gyári csomagolásukban érkeztek, magyar használati utasítással. Nem mintha nehéz lenne kezelni őket, de a pontos összerakás, a tisztántartás, a betöltendő anyagok pontos mennyiségének leírása fontos. Aki előveszi a használatikat, az egy olvasás után tisztában lesz mindennel, ezt az egy elolvasást érdemes megejteni!

Használat közben

A használati utasítások is említik, de külön is fontosnak érzem megjegyezni, hogy az első lefőzések ízre kissé fémes, enyhén savanykás ízűek lehetnek. Ugyanis a készülékek egyes részei (a víztartály tipikusan) alumíniumból vannak, amit be kell „avatni”, nálam 3-4 főzés után már nem volt érezhető ez az íz (érdemes lehet valami gyenge minőségű előredarált kávét használni erre a pár főzésre, sajnos van az üzletek polcain épp elég). Nem kell tehát megijedni, ha az elején furcsa ízt érzünk a kávén.

Nézzük először a sima kotyogósokat

A Brikka szépen és jól főzött, bár én kicsit több krémességet vártam a kávé tetejére (a krémesség valamennyire kávéfüggő is). A kávé mennyiségére kényes, túltölteni nem ajánlatos, a kávét megtömöríteni meg egyenesen tilos, mert ahogy tapasztaltam, ekkor a kávépogácsa közepe száraz marad, nem hatol át rajta a víz. Persze az íze sem olyan mint egyébként, hiszen a kávé túl hosszan érintkezik a forró vízzel és megég, másrészt egy része ki sem oldódik, hisz nem kap vizet. A használatiban levő mennyiséget tartsuk be pontosan és inkább a víz mennyiségével érdemes játszani, valamint a főzőláng (már ha gázon főzzük persze) nagyságával. Lassabb, folyamatos lefolyásnál javulnak az ízek, pontosabban a testesség, az ízek erőteljessége lesz jobb.

bialetti brikka kávéfőzőbialetti brikka kávéfőző kotyogóbialetti brikka kávéfőző végeredmény

A Miss Mokka Evolution kicsit talán gyengébb kávét főz a Brikkánál - a krémessége gyengébb elsősorban -, az ízek hasonlóan mutatkoznak meg. Viszont előnyös lehet egy-egy kiruccanás alkalmával, hogy podot is fogad, csak a szűrőt kell cserélni. Magunkkal vihetjük kirándulásra, és nem kell az őrölt kávét őrizgetni, ki ne boruljon. A podot a lefőzés után környezetbarát módon elhagyhatjuk a természetben, mert egy vékonyka papírhártya és kávézacc marad csak utánunk. Podot főzve két dolog lehet érdekes. Az egyik, hogy milyen tömör a pod (ugye ezeket 9-10 baros nyomással szokás podos masinákkal lefőzni eszpresszóként), másrészt mennyi vízzel főzzük. Nekem legjobban az vált be, hogy a pod tömörítését óvatosan megtörtem, vigyázva hogy a papír ki ne szakadjon, és kb. 60 ml vizet tettem csak a tartályba (nagyjából egy eszpresszós csésze mennyiséget). Így nagyjából 30ml főtt le, és semmi kivetnivaló nem volt az italban (természetesen nem eszpresszós mércével mérve)! Nem tudom, hogy más podokkal is ilyen eredmény lett volna, minden esetre a Barbera mindkét kipróbált podja ízlett.
Mindkét készülékre igaz, hogy a víz mennyiségével szabályozható valamennyire az ízek erőssége, a testesség. Ha valaki tejjel kívánja felengedni a kávét, az bátram főzze kevesebb vízzel rövidebbre és öntse fel tejjel. Ha valaki esetleg lazább kávét inna, annak viszont azt javaslom, hogy a csészébe rakott forró vízre öntse a kávét, így készítsen hosszúkávét.

forever evolution kotyogóforever evolution kotyogó poddalforever evolution kotyogó pod
forever evolution kotyogó kávé


Folytassuk a két haboskávét is gyártó készülékkel

Mindkettőről megállapítható, hogy elsősorban azoknak ajánlott, akik ilyet fognak fogyasztani, mert a sima kotyogós kávéjuk nem kiemelkedő, mondhatnám, hogy a Brikka veri őket. Ha mégis sima kávét főznénk, akkor azt ajánlom, kevesebb víz kerüljön a tartályba, és egy kiskanálnyival megpúpozhatjuk a kávét.

Mindkét készülékre igaz, hogy oda kell figyelni az összerakáskor és használatkor. Voltak kellemetlen pillanataim, amikor szórakozottságból elfelejtettem a Mukkába berakni a szelepet, és szökőkútként jött a kávé egy idő után, vagy mikor kíváncsiságból a Forever haboskávé gyártását próbáltam ellesni, és a tűzhelyen landolt kb. 2 dl tejeskávé. Még örülhettem, hogy nem egyenes az arcomba nyomta…

A Forever Miss Combi Duo Shine kapcsán szerzett tapasztalatok nagyon jók. Kezelése egyszerű és egyértelmű, a tisztítása könnyű, csak a kávé kiöntésekor a külső részre ráfolyó kávé (a csőr kiképzése miatt) ami negatívumként említhető. Kárpótolt, hogy ezzel egy érzéssel jobb habot sikerült készítenem, mint a Mukkával!

forever kombi duo kotyogóforever kombi duo kotyogó kapucsínóbialetti mukka tejeskávé

Persze a Mukkával is elégedett lesz, aki ezt választja. Ennél többször elbizonytalanodtam, hogy a szelep milyen állásban van (ez szabályozza, hogy sima kávé vagy tejeskávé készítés történjen), illetve nem mindig sikerült elsőre megtalálni azt az állást, ahol levehető a szelep. Ennél a készüléknél a felső szűrő nem vehető ki egy mozdulattal, nem tudom mennyire koszolódik mögötte (a Forevernél ez egy mozdulattal kivehető és tisztítható). De nagyon jó kidolgozású a készülék.

Egyébként nagyjából azonos idő – kb. három és fél perc – alatt főtt le mindkét készüléken a haboskávé. Ekkor két kapucsínós csészényi mennyiséget kapunk.

Érdemes figyelni, hogy tejeskávénak milyen kávét rakunk a készülékekbe. Jobbak a kicsit gyümölcsösebbek, virágos ízjegyeket mutatók, ezek általában magas arabica tartalommal bírnak vagy még inkább 100% arabicák. Ezekkel jobban harmonizál a tej, illetve kiemelkednek ízek a tej hatására. A kóstolt MokaOro nagyon jól illik a tejhez, míg a Magheto az ellenkező véglet, füstössége zavaró a tejjel együtt, ugyanakkor önmagában kiváló (persze ízlések és pofonok különbözők lehetnek).

És nem mindegy, hogy milyen a tej ! A dobozos UHT tejből magasabb, ugyanakkor nagyobb buborékos habot sikerült csinálni, viszont a friss falusi tejből inkább egyenletes, majdnem mikrohab képződött. Nekem utóbbi volt szimpatikus, ránézésre már-már egy kapucsínó tejhabjának is megfelelt volna.

Mint említettem már a túltöltés, a kávé tömörítése, akár csak a kanállal lenyomkodás is kerülendő! Ekkor nem tud elég gőz fejlődni, hogy a tej habosítása megtörténjen, illetve a gőz a víztartályban reked, kinyit a biztonsági szelep, elengedve a gőzt. A kávé erősségét szabályozni tehát nem tudjuk, viszont a tej mennyiségét és a tartályba kerülő vízét igen. Kevesebb tejjel és kicsivel több vízzel a főzők több gőzt termelnek, ami a kevesebb tejjel azt eredményezi, hogy még habosabb lesz a kávé. Ezzel tehát játszadozhatunk kicsit!

Bátran ajánlom bármelyik készüléket, haboskávé készítésre én a Forever Miss Combi Duo Shine-t választanám, a csak kávét főzőt készítők közül pedig a Bialetti Brikkát, hacsak a podos főzés lehetősége nem fontos annyira, hogy a Forever Evolutionját legyen érdemes választani.