KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mauro Centopercento 100% arabika szemeskávé kóstoló

mauro centopercento szemeskávé tesztA Mauro Kávé  története valójában Demetrio Mauro története, egy olyan emberé, aki számos nehézséggel szembenézve, hihetetlen szívósággal építette fel rendkívül si keres vállalkozását. A Demetrio Mauro által alapított vállalat a kávé szeretetét és az olasz karaktert képviseli és szimbolizálja világszerte. Sikerének titka egyszerre rejlik a hagyományok tiszteletében és az újítás iránti folyamatos elkötelezettségében. Az 1950-es és 60-as években a Mauro Kávé márkanévhez olyan megkülönböztető  jegyek kapcsolódtak, mint a termelés, a forgalmazás és a kommunikáció megújítása. Mauro volt az első, aki termékét az akkori kor legmagasabb minőségi színvonalára emelte és az első, aki egy márkanév alatt futó, csomagolt terméket forgalmazott. A kávéipar azon első képviselőjét is tisztelhetjük benne, aki a termék és a márka népszerűsítéséhez a televíziót használta. A Mauro Centopercento, mint ahogy a neve is mutatja, egy 100% arabika blend Közép Amerikai és Brazíliai kávébabokból - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Mauro kávé hivatalos forgalmazójától, a Mauro Magyarország Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Mauro Centopercento

Ár: 8740.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 mauro centopercento szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
6
3
3
16
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
6
2
3
14
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
6
3
3
15
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
2
5
3
2
12
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
5
2
3
13


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása jó, kb. a 20. másodperctől szőkül. Krémje egyenletes, világos mogyoró színű. Közepesen vastag, a cukrot kicsit tartja. Keverés után záródik, a fogyasztás végéig kitart. Tapad a csésze oldalára, olajosnak mondható, töredezettségtől teljesen mentes. Íze karamellizált cukros, enyhén füstös arabikás, enyhe marcipánaromával, kesernyés dominanciával. Jól befűtött géppel a mandulásságot fel lehet benne fokozni egész töményre. A kesernyésség nem gyümölcsös grapefruitos, hanem inkább a tonik felé tolódik. Próbáltam eltűntetni, alacsonyabb és magasabb hőfokon készíteni, rövidebbre csapolni, de sajnos mindig benne maradt a kávéban ez az íz, és az utóízében is jelentkezik, le kell kísérni egy kis vízzel. Tejjel kapucsínónak átlagosat mutat, nincs túl nagy kapaszkodója a kávénak, ami ki tudna emelkedni a tejből.

Monyesz

Az átlagosnál sötétebb, viszonylag egységes pörkölésűek és már olajos, fényes szemek. Ennél is érezni daráláskor a frissen sült kenyérhéjra emlékeztető illatot. Sajnos minden próbálkozásnál szőkült a csapolások végénél, sem a darálás, sem a tömörítésre, sem a vízhőfokra nem reagált, világosabb mogyoró színű maradt. Jellegét tekintve arabicás, vékony, a cukrot éppen megtartó. Szépen záródott viszont és finom volt a textúrája. A vízhőfok változásra az ízek érdekesen reagáltak. Alacsonyan erősen gyümölcsös, fanyar, ribizlis jellegű volt, feljebb szörfölve ez finomodott, visszahúzódott. Utóízében a keserűmandulát találtam meg és egy jól adagolt kakaósságot. Még feljebb viszont erősen keserűre váltott az uralkodó íz, égett jelleggel. A lefőzési hőfok talán a közepesnél magasabban ideális. A darálást lényegesen durvábbra véve sikerült visszaszorítani a keserű-savanyú íz dominanciáját. Felzárkózott egy virágos, kicsit nektáros édesség, érezhető volt egy enyhén csípős fűszeres íz, a keserűség lényegesen visszaszorult, enyhe kakaósba ment át és becsatlakozott a mandula íze. A savanyúság gyümölcsössé szelídült. Végre lett közepe a kávénak! Risztrettónak elfogadható eredményt ad, eszpresszónak az erősen arabica fanoknak ajánlom csak. Kifejezetten desszertkávé ez a blend. Legjobban talán kapucsínóként vált be, a gyümölcsösség ekkor jól adta elő magát. Úgy érzem, ez a kávé igényli a tökéletesen belőtt főzőt, bár nem vagyok meggyőződve, hogy ez jó tulajdonsága, otthoni fogyasztásnál legalábbis nem.

Blaze

A kávébabok itt is, mint az előző Mauro mintánál szép, egyenletes, Olasz pörkölésűek. Felületük fényes, enyhén zsíros. A kávé krémje világos mogyoróbarna színű, nem túl vastag, a cukrot csak rövid ideig tartja, olajossága közepesnek mondható.  Arabika túlsúlyos vagy 100% arabika keverékre tippelek, a kávé legjobb oldalát az igen magas hőtartományban lefőzve adja. A kávé visszafogottan kakaós-csokoládés, egy kis gyümölcsös, és egy piciny nektárosan édes tónussal  megfejelve. Valahogyan azonban nem éreztem harmonikusnak az ízeket, nem kerek nekem. Ha egy picikét alacsonyabb hőfokon „kapjuk” el akkor egy marcipános íz is előjön, picit kesernyés ízzel karöltve. Utóíze közepesen hosszú, gyümölcsös-mokkás. Tejes italokba igen belesimul, nem domborít, én eszpresszóként fogyasztottam legszívesebben. A kávé elkészítésekor véleményem szerint ne kössük magunkat a tankönyvi szabályhoz, azaz bátran állítsuk le a csapolást előbb, mint 25mp. A kávé bármely napszakban fogyasztható, koffein tartalmát alacsonynak érzem.

Lorien

A minta illata finoman étcsokoládés-mokkás. A szemek túlnyomó többsége ép, különböző méretűek és fajtájúak, selymesen-olajosan csillogó fénnyel, 100% arabika-hányaddal. A pörkölés egyenletes, majdnem sötét. Úgy tapasztaltam, ahhoz, hogy a keverékből a legtöbbet kihozhassuk, a hőmérséklet változtatásával nem sokat nyerünk, normál hőtartományban is nyugodtan elkészíthető, a darálás változására sokkal jobban reagál. Először finomabb őrleménnyel próbálkoztam, szép egyenletes lefolyással. A krém a mogyoróbarna világosabb árnyalatát mutatja, hajlamos tigrismintára, felkúszik a csésze oldalára, csak sajnos nagyon vékony, a cukrot alig tartja, de ami a legnagyobb baj, mennyisége kevés, a fogyasztás végéig nem tart ki. A lefőzött kávé illata kellemes, enyhén marcipános, sokat sejtető. Ízvilága émelygősen édeskés, karamelles, mégpedig a kissé túlpirított, épp nem megégetett fajtából, amely uralkodik, szinte elnyom minden más ízt. A legjobb durvább őrleményt használni, a szokásosnál kicsit erősebb tömörítés mellett, ekkor megszelídül, valamelyest kiegyensúlyozódik. A karamell mellett most már jól kivehető a grépfrútos gyümölcsösség, az étcsokoládés, mandulás ízek is erősödnek. Utóíze hosszan tartó. Mindezek alapján nem mondanám túlzottan kifinomult keveréknek. A tej hozzáadásával – különösen a karamellesebb csapolások esetében – inkább gyengébb lett, a régi idők iskolai karamellás tejét idézte fel bennem. Reggeli ébresztőnek nem alkalmas, már csak alacsony koffeintartalma miatt sem, leginkább desszertkávénak tudom elképzelni. 

SiD

A kávészemek egyenletesen vannak pörkölve, enyhén csillogós a felszínük. Az őrlemény fanyar illatú. A csapolás körülményeire kényes keverék, könnyen szőkül és csatornásodik, alacsony hőfokon büntetően keserű-savanyú, kellően magas vízhőfokon viszont tömény mandulás ízek jönnek elő (olyan intenzíven, mintha egy mandulalikőr lenne az italunk), némi fanyar, citrusos (grapefruit) gyümölcsösséggel kísérve, erősen savas, mokkás utóízzel. A 9-10g-ból készített eszpresszó nem nevezhető testesnek, krémje a cukrot süppedősen fogadja, de alapvetően tiszta arabica keverékekre jellemzően vékonyka és világos színű. A desszert kávék kategóriájába sorolnám ezt a Mauro keveréket, ami ideális cukrászdai sütemények mellé tejjel vagy tejszínnel fogyasztva.


mauro centopercento szemeskávé kávébabokmauro centopercento szemeskávé kifolyásmauro centopercento szemeskávé csapolás
mauro centopercento szemeskávé krémmauro centopercento szemeskávé cukormauro centopercento szemeskávé kapucsínó

Összegzés: Szép egyenletes olaszos pörkölésű kávészemek, olajosan csillogó fénnyel. Viszonylag kényes keverék, és alacsony hőfokon kellemetlen savanyú, keserű ízeket produkál, továbbá sajnos csapolás végénél hajlamos a szökülésre. Mivel 100%-os arabika blend, ezért magas hőfokot kíván. Krémje világos mogyoróbarna, arabikás jellegének köszönhetően nem túl vastag. A cukrot rövid ideig tartja, süppedősen nyeli el. Ízvilága nektárosan édes, karamelles, marcipános, némi gyümölcsösséggel (grapefruit), étcsokoládéval, és érezhető kesernyésséggel. Egészen magas hőfokon a marcipánosságot ki lehet emelni, de sajnos a pici kesernyésség nem tüntethető el teljesen. Nem túl testes. Utóíze közepesen hosszú. Kimondottan desszertkávé kategóriába sorolnánk, melyet leginkább risztrettónak, vagy kapucsínónak ajánlunk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!