KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Musetti Rossa szemeskávé teszt

musetti rossa kávéteszt szemes kávéA Musetti pörkölőt családi vállalkozásban alapította Luigi Musetti 1934-ben a Milano-hoz közeli Piacenza-ban „Kávé háza” néven. Az azóta eltelt 75 évben a tulajdonosok kitartóan és szenvedélyesen hisznek az előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartják a gyártósorok technológiai és higiéniai fejlesztését, eleget téve a mindenkori legmagasabb minőségi követelményeknek. A nyers kávét közvetlenül az ültetvényekről vásárolják három kontinensről: Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. Saját pörkölő üzemükben pörkölik, saját receptúra szerint állítják elő a különféle keverékeket a zöld kávétermés minőségének figyelembe vétele mellett. Az így készült, Musetti márknéven piacra hozott kávékeverékeket a világ valamennyi kontinensén, több mint 50 országban forgalmazzák. Filozófiájuk az az általános szabály, miszerint az espresso-t olyan kis mennyiségű cukorral szabad inni, hogy kiemelje az eredeti kávé aromáját és zamatát, felidézve azt a termőhelyet, ahol a zöld kávét szüretelték. Nem elégszenek meg a nyers kávé hitelesített minősítésével. Mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne, minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kérnek. A mintákat bevizsgálják, pörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott szállítmányt beengednék a gyárba, újra mintát vesznek, és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot. A Musetti Rossa a klasszikus kávékategóriába tartozó, 60% arabika – 40% robuszta összetételű, teljes testű, erősen krémes állagú kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávé hivatalos forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Musetti Rossa

Ár: 5690.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 musetti rossa kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
4
6
22
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
8
4
7
23
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
7
3
7
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
4
8
4
7
23
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
5
8
4
7
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása szép, egyenletes, frissnek mutatkozik, a csapolások stabilak, szinte elronthatatlan. Krémje közepesen vastag, szép mintás, sötét mogyorószínű. A cukrot kicsit tartja, kevergetés után záródik, fogyasztás végéig megmarad. Az íze sűrű kakaós, étcsokoládés, magasabb hőfokon készítve szirupos és erőteljesen marcipános, így finomabb. Utóíze kesernyés, szép lassan átvált a 100 % arabikákra jellemző fanyarkás picit komlós, füstösre, mely hosszan tart. A keverék jól érezhető robusztatartalommal rendelkezik, de ezt nem a hátrányára írom, egyáltalán semmi bántó mellékíz nem jött elő a tesztfőzések alatt. Finom kávé, de nem rendelkezik túl bonyolult ízekkel, tejjel is finom, jó kapucsínókat lehet belőle készíteni.

Monyesz

A babok a közepesen sötét pörkölésűek, illatra kicsit karamellás jellegű, mellette a robuszta jellegzetes illatát éreztem. A gépem alap hőfokán, ami inkább a robusztás kávéknak jó, nem igazán sikerült jól lefőzni. Érezhető volt, hogy annál többet tud ez a kávé, mint amit így kiad magából. Felfelé szörfözve a vízhőfokkal – nagyjából kicsivel az átlagos hőfok felett – szépen kibontakoztak az ízek, mandulás, marcipános, édeskés, karamellás jegyeket hozva, utóízében kellemesen lágy, jól eltalált kakaóssággal. Erőteljes, testes keverék, feltehetően magasabb robuszta tartalommal. A crema szép vastag, színe sötétebb az átlagosnál, szép tigrismintákra is képes, bár érdekes módon a cukrot nem tartotta túl sokáig, szépen süppedősen nyelte el. Ilyenkor nagyon tömény, sziruposan sűrű volt, koncentrált ízekkel. Egy hét alatt némi öregedés tapasztaltam, a darálón utána kellett állítani, és az ízek tompulása is érezhető volt. Általában a robusztás keverékek nem annyira jók kapucsínónak, erre most mégis azt kell mondanom, hogy bátran ajánlható ennek is. Egy sokoldalú kávét sikerült megismerni, amit csak ajánlani tudok megkóstolásra! 

Blaze

Szép, ép kávébabok, melyek egyenletesen közép sötét (olasz) pörkölésűek. Felületük fényes, egy kis zsírosság már látható, őrléskor sült kenyér, gabonás illat érezhető. A kávé krémje mogyoróbarna színű, igen jó vastag, a cukrot szépen tartja, olajossága jó. A krém szépen felkúszik a csésze oldalára, kitart a fogyasztás végéig, magas robuszta hányadra tippelek a krém, és persze ízek alapján. Az ízeiben a kávénál egy marcipános-kakaós a domináns vonal, mellette egy kellemes pirított gabonás ízzel. Igen toleráns, nem kényes keverék : gyakorlatilag minden vízhőmérsékleten főzve iható, legfinomabb a közepes hőtartományban, szerintem. Túl forró víznél hajlamos egy kis keserűség feltünni, feltételezem a valószínűleg magas(abb) robuszta arány miatt. Kapucsinónak is igen jó alap, kiváló risztrettó és eszpresszó is készíthető belőle. Koffein tartalmát igen magasnak mondanám, az ital testessége is megfelelő. Ne várjunk egy szofisztikált ízvilágot : olyan tipikus olasz bár keverék : finom. 

Lorien

A kávészemek többsége ép, selymesen csillogó fényűek. Ránézésre aránylag magasnak tippelem a robuszta arányát, amelyet a krém és az íz is visszaigazol, de aggodalomra semmi ok, csak az előnyére válik. A pörkölés közepesen sötét, egyenletes, csak néhány világosabb szemet találtam a mintában. Egy kis technikai malőr következtében sikerült a teljes hőmérsékleti tartományt kipróbálnom, közvetlenül a felfűtési ciklus vége után elfelejtettem a hűtőcsapolást leengedni, így extrém forró géppel főztem le a kávét. Meglepődve tapasztaltam, hogy alig szenvedett kárt, tulajdonképpen csak az történt, hogy az ízvilág az étcsokoládés és karamelles ízek irányába tolódott el, nem is feltétlenül kellemetlenül, mint inkább irányjelzőül, illetve a csésze szélein a krém mutatta a kezdődő megégés nyomait. Ennek ellenére a középső, normál hőtartományban érdemes lefőzni, teljesen átlagosnak mondható darálás mellett. A hibákat tehát jól tolerálja, nem a szélsőségek kávéja ez, a legtöbb tekintetben középre húz. Ez azonban erény és jó hír mind a kezdő házi baristáknak, és mindazoknak a kísérletező kedvűeknek is, akik valami újat keresnek, de a csalódást szeretnék elkerülni. Igazából jómagam is szívesen kísérleteztem volna többet ezzel a kávéval, mert nagyon sok kellemes finomságot rejteget magában, amelyet már csak precíz finomhangolással, odafigyeléssel lehet kihozni. A krém közepes mogyoróbarna, kellően olajos, vastagsága jó, a cukrot megtartja. Ízvilágában jellemzően domináns a pörkölt mogyoró, a (pirított) mandula, és a karamell, csipet étcsokoládéval, dohánnyal és buja füstösséggel. Utóíze hosszan tartó, kellemesen mokkás. Kicsit vékonyabb lefolyás mellett meglepődve tapasztaltam egy leginkább rózsafélére emlékeztető virágillatot- és ízaromát is, mintha valaki egy-két cseppnyi rózsavízzel bolondította volna meg. Összességében szép, kerek, jól eltalált keverék. Tejes italokban is megállja a helyét, még ha e tekintetben semmi újat és semmi extrát sem nyújt. Szerintem legjobb csak magában – a kávézás élménye miatt – kortyolgatni, vérmérséklet és napszak szerint eszpresszóként, risztrettóként. 

SiD

Szép, egyenletesen pörkölt ez a kávé, selyemfényű szemekkel. Őrléskor jellegzetes füstölt illata van, de a füstösség az ízekben szerencsére nem jelentkezik. A kávé gyönyörű krémesen folyik le, a csapolás szinte elronthatatlan. A krém vastag, sötét, süppedős, tigrises textúrával, az ital rövidre csapolva kellőképpen olajos, sűrű. Az ízek terén nem túl bonyolult, de amit ad, azt őszintén: frissen bontva töményen kakaós, csokoládés, ahogy öregszik a kávé, ez elmegy kicsit a malátás, grillázsos ízek irányába. A keverék nem hőmérsékletigényes, sőt a magas vízhőfokot inkább kerüljük is el, mert száraz sörök utóízére emlékeztető kesernyés ízeket kaphatunk. Érdekesség még, hogy a crema alacsony vízhőfok mellett szinte bugyogva jön ki a kifolyón, de a kávé legjobb ízei mégis ennél egy kicsit magasabb hőmérsékleten jönnek ki. Én elsősorban risztrettónak ajánlom, kicsi, tömény csokoládébombaként. Az a fajta kávé ez, amit egy kiadós ebéd után szívesen fogyasztok.


musetti rossa kávéteszt kávébabokmusetti rossa kávéteszt csapolás gaggiamusetti rossa kávéteszt csapolás faema
musetti rossa kávéteszt pavonimusetti rossa kávéteszt eszpresszómusetti rossa kávéteszt krém
musetti rossa kávéteszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletesen pörkölt kávébabok, selymesen csillogó fénnyel. A krémje szép vastag, a cukrot lassan, süppedősen nyeli el, megfelelően elkészítve tigrises textúrát ad. Jó hír, hogy nagyon toleráns keverék. Íze töményen kakaós, csokoládés, jól kivehető marcipános aromával, háttérben karamellel, és pörkölt magvakkal. Határozott ízvilágú, kellemes, jó arányokkal megalkotott blend. Testessége és olajossága nagyon jó. Risztrettónak készítve szinte sziruposan sűrű, koncentrált ízekkel kényeztet. Utóíze hosszú, mokkás jellegű, pici füstösséggel a háttérben. A kávé öregedését érdemes figyelemmel kísérni, és a darálóval korrigálni, mert ez már egy hét elteltével is észrevető volt. Tartózkodjunk a nagyon magas készítési hőfoktól, mert ugyan még így is iható végeredményt kapunk, de ilyenkor már a füstösség is belép a képbe. Ajánljuk risztrettónak vagy eszpresszónak, de tökéletesen megállja a helyét kapucsínónak elkészítve is. Összességében egy nagyszerű, univerzálisan használható blendet ismertünk meg a Musetti Rossában, melyet határozottan ajánlunk kipróbálásra.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!