KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Musetti Paradiso CSC - szemeskávé teszt

musetti paradiso szemeskávé tesztA Musetti pörkölőt családi vállalkozásban alapította Luigi Musetti 1934-ben a Milano-hoz közeli Piacenza-ban „Kávé háza” néven. Az azóta eltelt 75 évben a tulajdonosok kitartóan és szenvedélyesen hisznek az előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartják a gyártósorok technológiai és higiéniai fejlesztését, eleget téve a mindenkori legmagasabb minőségi követelményeknek. A nyers kávét közvetlenül az ültetvényekről vásárolják három kontinensről: Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. Saját pörkölő üzemükben pörkölik, saját receptúra szerint állítják elő a különféle keverékeket a zöld kávétermés minőségének figyelembe vétele mellett. Az így készült, Musetti márknéven piacra hozott kávékeverékeket a világ valamennyi kontinensén, több mint 50 országban forgalmazzák. Filozófiájuk az az általános szabály, miszerint az espresso-t olyan kis mennyiségű cukorral szabad inni, hogy kiemelje az eredeti kávé aromáját és zamatát, felidézve azt a termőhelyet, ahol a zöld kávét szüretelték. Nem elégszenek meg a nyers kávé hitelesített minősítésével. Mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne, minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kérnek. A mintákat bevizsgálják, pörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott szállítmányt beengednék a gyárba, újra mintát vesznek, és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot. A Musetti Paradiso: CSC (Caffé Speciali Certificati, lsd. http://www.caffespeciali.it/) minősítésű olasz pörkölésű babkávé, 80% arabika – 20% robuszta összetételű, édeskés, aromás, gyümölcsös ízhatású kávé. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávé hivatalos forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Musetti Paradiso CSC

Ár: 8050.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 musetti paradiso szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
7
3
3
17
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
7
3
4
17
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
3
6
3
5
17
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Iberital Challenge
4
8
3
5
20
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
3
7
3
4
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek között vannak világosabbak és sötétebbek. Lefolyása normál, pumpás gépen egyenletes, nem táncol el, frissnek tűnik a minta. A végére szőkül. Krémje átlag vastagságú, cukrot picit tartja, keverés után záródik. Elkészítésére nem érzékeny, stabilan napról-napra hozta az itthoni karos gépemen is szinte ugyanazt az eredményt, mint az iparin. Az íze nem rossz, de nem is bonyolult, teljesen átlagos magas arabikákra jellemző. Száraz jegyek és közepes savasság jellemzi, mellette enyhe gyümölcs, és mogyoró. Utóíze grapefruitos. Nekem tejjel ízlett, nem túl markáns és nem is veszik el benne. Finom kapucsínónak és tejes italoknak is egyaránt. Amolyan mindennap iható kávénak jellemezném akár egy kávézóban, akár otthon egy jó ebéd után.

Monyesz

A babok a közepes pörkölésűek, fényes olajosság nemigen látható, inkább csak matt viaszosság A keveréknek kedvez az átlagnál magasabb vízhőfok, túlhevítve viszont kellemetlenül megkeseredik. Érezhetően arabica túlsúlyos, de nem az alapvetően gyümölcsös ízvonalat követi. Sőt, nem is nagyon tudom körülírni milyen ízvonal a vezető ! Egy harmonikus, nagy jó összhangba hozott kávé, aminek talán ez a legnagyobb baja is. A háttérben érezni egy kávéban nem tapasztalt ízt, ami izgalmassá teszi, tenné, de alapvetően nem ez az íz dominál. Nem a testességével van baj, hanem az ízhatás összességével. Kapucsínóként nem is nyújt semmit ez a kávé ! Ugyanakkor ez a hátrány mondható  előnynek is, mert ezt a kávét bármikor, bármilyen helyzetben  bevethető, egy jó bárkeverék. A crema is megfelelő, nem túl vastag, de színre és állagra rendben van, a cukrot lassítva nyeli el. Ha választani kellene és mégis a Musetti Rossát választanám, amely bár közel sem ennyire összetett, de mégis jobban megfogott kóstoláskor.

Blaze

Az előző mintához hasonlóan szép, ép kávébabok érkeztek, magas arabika hányaddal. Eltérés a pörkölésben, hogy kevésbé sötét, és így mattabb felületű, nem fényes-zsíros kinézetűek. Őrléskor mokkás és gabonás illat keveredése érezhető. A kávé krémje mogyoróbarna színű, nem túl vastag, a cukrot csak rövid ideig tartja, olajosságát közepesnek mondanám. A kávé igen sok oldalát képes mutatni, igényli a magas hőfokot, igencsak arabikás jeleket hordozván. Magas hőfokon lefőzve egy halovány kakaós vonal mellett egy mokkás, gyümölcsös íz keveredik – nem túl testes érzetet keltvén. A közepes hőtartományban erősödik a gyümölcsös vonal, főként grapefruit érezhető ki, illetve a kakaós íz is felerősödik, egy mandulás ízzel előbukkanva. Úgy érzem lehet ezzel a kávéval kisérletezni, sokarcú kávénak találtam.  Nálam legjobban risztrettóként szerepelt, hajlamos a korai szőkülésre, pedig a kávé igen frissnek tűnik. Kapucsinónak nem vált be, noha nem is fagyok egy tejes ital fogyasztó. Koffein tartalmát alacsonynak mondanám, a nap bármely szakában fogyasztható.  

Lorien

Előre kell bocsátanom, hogy most nem a szokványos módon fogom értékelni ezt a kávét, mert – számomra legalábbis – nagyon érdekesnek bizonyult ez a Musetti-keverék. Az első kóstolások alapján majdhogynem érdektelennek tűnt, leginkább semmilyennek jellemeztem volna. Pedig még a krémje sem teljesen szokványos, mert az igaz, hogy nem túl vastag, de szép tigrismintás, nagyon stabil, feszesen jó tartású, a csésze oldalára szinte odaköt. Ahogy sorra próbálgattam a beállításokat, mindig más és más arcát mutatta, de a karaktere mégsem akart igazán kiütközni. Azaz eleinte talán inkább én voltam rá kevésbé fogékony. Megjelent benne mindenféle ízvilág, karamelles, rumos-diós, mogyorós, mandulás, marcipános, enyhén kakaós, fűszeres, bogyósgyümölcsös, és hogy éppen melyek jöttek jobban az előtérbe, az úgy tűnt, hogy az aktuális őrlési-tömörítési beállításokon túl még tán a véletlennek is köszönhető. Egészen addig nem is tudtam vele mit kezdeni, míg egyszer csak meg nem értettem, hogy akkor járok el a legjobban, ha afféle arany középútra lövöm be. Egyensúlyba kell hozni! (Leginkább valahol a risztrettó és az eszpresszó határmezsgyéjén, középmagas hőfokkal.) Az volt az érzésem, hogy ezt a keveréket a pörkölőmesterek szándékuk szerint arra találták ki, hogy egy selymesen kellemes italú, testet-lelket egyaránt simogató kávét alkossanak. Az osztályzásnál a testességre adott közepes jelen esetben nem hiba tehát, mindössze tényszerű megállapítás (ellentmondás is lenne), erénye ez másképp. Nem rohanós, “bedobokegyfeketét”-típusú kávé, hanem olyan, amelynek tisztességesen meg kell adni a módját. Hátradőlve, lassan kell elkortyolgatni, teljesen átadva magunkat a kávé élvezetének. Tejet vétek adni hozzá, de reggeli ébresztőnek sem megfelelő választás. Igazi l'art pour l'art. De van még jobb ennél is. Továbbléphetünk azon a teórián, hogy minden komolyabb étkezést sajttal kell zárni. A sajt természetesen kötelező elem marad a sorban, de utána következzen egy csészényi ebből a kávéból. 

SiD

Érezhetően magas arabica tartalmú keverékkel van dolgunk. Csapoláskor nem túl egyenletes a lefolyás, a kávé hamar szőkül, nagyon könyű elrontani, amit fanyar ízekkel és lényegesen vékonyabb krémmel büntet. Szereti a magas vízhőfokot, megégetni szinte lehetetlen. Ideális esetben a crema elég erős ahhoz, hogy süppedősen merüljön alá a ráhintett cukor. Ilyen jól sikerült csapolások esetén az olajosság, sűrűség is rendben van. Testesnek nem mondható, inkább a könnyedebb arabica blendek közé sorolnám. Íze mandulás, fahéjas, egy kis köménnyel és citrusos gyümölcsökkel (narancs leginkább) az utóízében. Ideális kapucsínó alap ez a keverék, de kellően rövidre csapolva eszpresszónak is élvezetes. Összességében egy jó "mindenes" bár-keverék.


musetti paradiso szemeskávé kávébabokmusetti paradiso szemeskávé csapolásmusetti paradiso szemeskávé pavoni
musetti paradiso szemeskávé kávé shotmusetti paradiso szemeskávé krémmusetti paradiso szemeskávé eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű kávébabok, láthatóan magas arabika hányaddal. Lefolyása szép. Krémje közepesen vastag, a cukrot rövid ideig tartja, de keverés után szépen záródik. Viszonylag hamar szőköl csapoláskor, amire érdemes odafigyelni. Elkészítésre ez sem kényes, csakúgy mint az előző Musetti minta. Íze jellemzően arabikás, gyümölcsös jellegű, manulás, mogyorós jegyekkel kiegészülve. Ettől függetlenül a hőmérséklettel játszva több profilt is előcsalogathatunk. Kellemes, harmonikus keverék. Testessége közepes. Utóíze közepesen hosszú, melyben a citrusos gyümölcsösségből leginkább a grapefruit van jelen. Nagyon kellemes kapucsínó alap, de tökéletes eszpresszónak vagy risztrettónak is. Leginkább egy jó mindenes kávénak nevezhetnénk. Valószínűleg a teljes kiismeréséhez nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Magasabb árfekvése ellenére is érdemes kipróbálni

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!