KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kipróbáltuk: Nescafé Dolce Gusto

nescafé dolce gusto kávéfőzőAmikor először megláttam a Nescafé Dolce Gusto-t, az első gondolatom az volt, hogy ez állati viccesen néz ki, olyan akár egy kiskacsa, ráadásul kávét főz, úgyhogy ezt ki kell próbálnom! Ami az ötletes formatervezésen kívül felkeltette még a figyelmemet, az a tény, hogy a készülék tejes italok előállítását ígéri kapszulából. Vajon tej íze van a kapszulás tejnek? Hamarosan kiderül!

De miért Nescafé?

Egy kis zavart okozott a fejemben, hogy a Dolce Gusto a Nestlé családhoz tartozik, akárcsak a Nespresso, de az elnevezésben mégis a Nescafé márkát használják a technikai oldalon a Krups nevével megtámogatva.
Mért nem a Nespresso színei alatt indították útnak a DG-t?
Mire asszociál az ember a Nescafé szóra? Hát peresze, hogy az instant kávé italokra!
Első gondolatom az volt látva a nagy méretű kapszulákat, hogy azok talán nem is őrölt kávét rejtenek, hanem instant granulátumot, amit nagynyomású forró víz old ki a kapszulából. Mielőtt a kedves olvasó is kombinálni kezd, megnyugtatásként elárulom, hogy a kávépatronokban szerencsére valódi őrölt kávé van.

Szóval akkor mért is nem Nespresso a Dolce Gusto?
Nyilván más a célcsoport, más a terjesztés módja, másféle italokat és más életérzést kínál, esetleg más a minőség is? Ez utóbbira is fény derül.

Mivel ez nem egy szponzorált teszt, ezért a 32.900Ft-os jelenlegi vételárból inkább vettem 2db használt készüléket: egyet az első- és egyet a második gyártási szériából.

nescafé dolce gusto kávéfőzőknescafé dolce gusto fióknescafé dolce gusto kapszula

Az első generációs készülék egy úgynevezett starter kit-tel, egy induló készlettel került hozzám, mely tartalmazott egy üveg lattés poharat és egy kapucsínós csészét alátéttel, valamint 16db különféle kapszulát. Ezek anno ajándékba jártak a készülék megvásárlásakor.
A készüléken kívül a dobozban található még egy elhasznált kapszulákat gyűjtő edény és két kis fiók (nevezzük csak „csőrnek”ezentúl, ha már a gépet elneveztem kiskacsának), az egyikbe tesszük a kapszulát, majd behelyezzük a gépbe kávékészítéskor előtt, a másik pedig egy úgynevezett öblítő csőr, amit a készülék tisztításakor vagy vízkőtlenítésekor használunk (az újabb modellhez már nem jár).
Kapunk színes képekkel illusztrált, többnyelvű kezelési útmutatót is, valamint kis kártyákat, melyeken a tejes italok elkészítésének a helyes kávé/kakaó/tej aránya látható.

Igen, jól olvasta a kedves olvasó, forró csokit, akarom mondani „chococino”-t is csinál a készülék.

Az italok elkészítése végtelenül egyszerű, de azért leírom a menetét:

Feltöltjük a gömbölyű víztartályt hideg vízzel, majd bekapcsoljuk a készüléket.
A thermoblokkos rendszernek köszönhetően kb fél perc múlva már jelzi is a folyamatosan égő zöld fény, hogy a készülékünk bemelegedett és használatra kész.
Ekkor beteszünk egy kapszulát a csőrbe, a lyukasztóval kilyukasztjuk a kapszula tetejét, majd a csőrt betoljuk a gépbe és a fejen található kis billenő kar segítségével indítjuk a csapolást.
A második generációs készüléknél ezen a fronton is fejlődés történt, ugyanis a lyukasztó nem a csőrbe van építve, hanem a készülék fejébe, ezzel lényegesen egyszerűsítve a kapszula behelyezésének és eltávolításának a procedúráját.
Lényeges, hogy a Dolce Gusto nem rendelkezik átfolyásmérővel, tehát nem automatikusan adagolja az egyes italok dózisait, hanem nekünk kell leállítanunk, amikor úgy érezzük, hogy elég. Az adagok tekintetében célszerű betartanunk a gyártó ajánlásait! (ezeket a készülékhez mellékelik, de a kapszulák papírdobozán is láthatóak)

Az italok elkészítésének folyamatát én annyival ki szoktam egészíteni, hogy egy kapszula nélküli, üres, forróvizes csapolással minden esetben átmelegítem a csészét vagy poharat.

Lássuk csak, milyen italokat készít a Dolce Gusto!

(az itt felsorolt kapszulák némelyike hazai forgalomban nem kapható)

nescafé dolce gusto eszpresszóEspresso:
Hagyományos eszpresszó kávé.
Véleményem: az ital nem igazán testes, a felhasznált blend a leírás szerint 100%-osan arabika fajtákból áll, a kávé krémje világos színű, vékony, a cukrot nem tartja meg, az ital lefolyása túl gyors.
Az íze gabonás, gyümölcsös, a testesség hiányzik belőle, az ital vékony, aromaszegény, eszpresszónak nem igazán nevezhető, inkább hosszúkávés állagú.
Hosszú bécsi eszpresszónak alkalmas, mely egy kávétejszínnel vagy kevés tejjel szépen egybesímul.

Espresso Intenso:
Erős eszpresszó kávé.
Véleményem: ahogy a neve is mutatja, ez már egy intenzívebb eszpresszó élmény, az átlagos, nem eszpresszó fogyasztó közönségnek mindenképpen.
Krémje még mindig sápadt és vékony, de határozottan valódi crema állaga van, nem porlasztással nyert buborékos műkrém.
A kávé sajnos ismét gyors lefolyású, konzisztenciája nem megfelelő, az ital színe világos, híg érzetű. Ízek terén azért nem olyan rossz a helyzet: karamellás, malátás, gyümölcsös vonalon mozog az ital némi köményes tónussal, enyhén savas, továbbra is gyümölcsös utóízzel. Az Intenso megnevezés ellenére szerintem nem elég ütős, de a sima Espresso kapszulához képest valóban intenzívebb, ízekben és testességben egyaránt gazdagabb.

Café Lungo:
Hosszúkávé.
Véleményem: tipikus lungo, gyenge, hosszan kortyolgatható, enyhe gabonás, gyümölcsös ízű kávéital. Reggeli kortyolgatáshoz ideális.

nescafé dolce gusto latte machiatoCafé Classico:
Schümli kávé vagy másnéven café crema.
Véleményem: krémes hosszú kávé, hasonló, mint a lungo, de fűszereses ízjegyeket is mutat és jóval krémesebb. Kevés tejjel igazán fincsi. Szintén ideális reggeli kávé.

Latte Macchiato:
Tejhabos tejes kávé.
Véleményem: erre az italra nem lehet panaszom. Valószínűleg nyugodt szívvel általánosíthatok, hogy a Latte Macchiato a hölgyek kedvence lesz.
A készülékhez tervezett üvegpohárba látványosan csapolható, a kávé szépen megfesti a krémes forró tejet, mely tejporból készül, de szerintem kifogástalan.
A tej nem buborékos, szép krémje van, ahogy annak lennie kell. Az egész ital kellemes, harmonikus, imádni való. Ha mégis megunnánk, akkor mézzel vagy kávéízesítő szirupokkal bármikor kicsit feldobhatjuk.

nescafé dolce gusto kapucsínóCappuccino:
Hagyományos kapucsínó.
Véleményem: a leírás azt javasolja, hogy a tejbe csapoljuk a kávét, de mint tudjuk az igazi kapucsínó pont fordítva készül, tehát előbb a kávékapszulát használjuk és utána engedjük rá a tejet! Sokkal szebb, a kávé krémjétől megfestett tejhab fogja így koronázni az italunkat.
A tejes italokkal nem tud tévedni a Dolce Gusto, a kapucsínó is hibátlan.
A hőmérséklete pont jó, forró, de kis kortyonként azonnal iható, a tejkrém nem buborékos, nem habos, olyan jó krémes, amilyennek lennie kell. A kávékapszula az illatából ítélve valószínűleg az erősebbik eszpresszó blendet tartalmazza.

Chococino:
Forró csokoládé.
nescafé dolce gusto forrócsokiVéleményem: a végére hagytam a kedvencemet, a forró csokit. Ez is két kapszulából készül, egy kakaó és egy tej patronból.
Teljesen természetes, habos, forró kakaó az eredmény, melyet utólag édesíteni nem szükséges. Tetszik, hogy nincs benne felesleges sűrítő anyag és nincs kellemetlen mellékíz, mint sok gépi forró csokinál. Egy a bánatom, hogy drága, mint mindegyik tejes Dolce Gusto ital, de erről később még írok.

Az Ice Cappuccino és a Mocha italokat sajnos nem sikerült megkóstolnom és az ígéretek szerint idén jönnek még egyéb újdonságok is.

Összességében a natúr kávéitalokat kissé aromaszegénynek, hígnak éreztem, sajnos nem érik el a Nespresso minőségi szintjét, hiába fakad egy tőről a két márka.
Úgy gondolom, hogy a Dolce Gusto minőségi feljebblépést jelenthet az instant Nescafé italok fogyasztóinak, úgymond elindíthatja őket az igényesebb kávézás irányába.
Ami nálam megmenti a készüléket, sőt tovább megyek, inkább úgy mondanám, hogy a Dolce Gusto igazából erről szól, azok a tejes italok, melyek meglepően valódiak, finomak, kapszulás, űrhajóskoszt ide vagy oda.

Egy dobozban 16db kapszula van, így a jelenlegi árakkal számolva kb 90Ft-ért kávézunk, ami egy kapszulás vagy podos rendszert figyelembe véve átlagosnak mondható.
A rossz hír, hogy a tejes italok (gyakorlatilag ezek viszik a Dolce Gusto-t) dobozában található kapszulaszám nem változik, de egy ital elkészítéséhez két kapszulára van szükségünk, ezért aztán az italok ára duplázódik, így egy adag kapucsínót vagy forró csokit 180Ft/csésze áron ihatunk, ami ugyan a kávéházi árak alatt van, de napi szinten fogyasztva gazdaságosnak nem igazán nevezhető. A kényelemnek és a divatnak sajnos ára van.