KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Filicori Zecchini Gran Crema Forte - garantált ébredés

Filicori Zecchini Gran Crema Forte kávétesztFilicori Zecchini Bologna híres pörkölőüzeme 1919 óta. A világ legtöbb kávégyártója különféle eredetű szemeket kever össze, majd egyszerre megpörköli az egész keveréket. A Filicori kávé más. A Filicori minden egyes kávéfajtát külön-külön pörköl meg, s csak ezután állítja össze a már megpörkölt szemekből a kávészacskókba kerülő keveréket. Így biztosítja, hogy minden kávészem a jellegének megfelelő pörkölést kapjon, s a keveréken belül is megőrizze egyedi aromáját. A Filicori Gran Crema Forte intenzív aromás illatot mutat szagláskor. Ízleléskor kerek és nagyon testes ízt ad. A keverék erőssége a keserű íz megfelelő harmóniája. A savasság a közepes-alacsony érték körül van. Az aromája egységesen erős karakterű, melyben erősen megjelenik a pörkölt gabonák íze, mely utóízként is kellemesen megmarad. INEI által ellenőrzött keverék, 1 Kg-os szemes kiszerelésben kapható. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Filicori Zecchini kávé hivatalos forgalmazójától, a Dolce Via Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Filicori Zecchini Gran Crema Forte

Ár: 7625.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 Filicori Zecchini Gran Crema Forte csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
5
5
2
16
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
5
8
5
3
21
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
7
5
3
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
4
19
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
5
6
5
3
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek között akad világosabb és sötétebb is, látszólag fajták szerint pörkölték, az azonos típusú babok egyforma színűek. Sok közötte az apró robuszta szem. Lefolyása bő krémes, az üvegpohárba csapolva jól látható, hogy szinte krém az egész. Minimális kiszőkülés látható. A krém meglehetősen vastag, szinte bőrös, a kapucsínó felöntésekor szakadozik. A cukrot tartja, a kanállal kell lenyomkodni az aljára. Színe sötétbarna, kevergetés után záródik, de az olajossága nem elég. Az elkészült kávé állaga végig sűrű, nagyon testes és határozott. Kortyoláskor érezni, hogy jól megkomponált és odafigyelt pörkölésű keverékkel van dolgunk, nem olcsó robusztával van dúsítva. Íze nagyon tömény, keserűcsokoládés mellette halvány gyümölcsös vonal érezhető. Hőfoktól függően –melyet érdemes alacsonyan tartani- mogyorós és mandulás aroma is feltűnik miután lenyeltük az italt. Sajnos a keserűcsokoládé íz annyira markáns, hogy a kávé szinte émelygős, az első korty után többször tejjel kellett megijesztenem, hogy meg tudjam inni. Ez lehet valakinek előnyére válik, nálam hátrány. Reggeli koffeinbevitelre presszókávénak ajánlom, és főleg azoknak akik az ilyen típusú kávékat szeretik, nekik garantáltan ízleni fog! Tejjel kevésbé harmonizál, ugyanakkor markánssága miatt jó erős ízű kapucsínókat készíthetünk. 

Monyesz

A babok illatából már sejtettem, hogy magas robuszta tartalmú a keverék. A babok sötétre pörköltek, kissé olajos fénnyel. Daráláskor is jellegzetes illata van, kicsit édeskés, kicsit sült kenyérhéjra emlékeztető, alapvetően a robusztára jellemző illatot áraszt. Főzési hőfokot az alsó  régióban érdemes keresni, a crema hajlamos a sötétedésre és ilyenkor tonikosan kesernyés tud lenni, jelezve hogy túl magas a vízhőmérséklet. Ugyanakkor túl alacsonyra szörfölve a csapolás vége kiszőkül. Tehát el kell találni, ekkor a crema színe a nagykönyvben leírt mogyoróbarna lesz, és kávé igazán élvezetes ! Lefőzésnél a kissé rövidebb lefolyási idő nem ront az ízeken, sokkal fontosabb, hogy elkerüljük a megégést. Hallatlanul testes kávé, már az illata is erős, átható. Az ízvilág egy édeskés csokis-kakaós vonal, amely jól kiegyenlítődik, nem csap át durván keserű kakaósba. Egy finom pörkölt mogyorós íz jön elő a kakaós löket után, majd némi gyümölcsösség vegyül bele. Az utóíz lágy, követi a fő ízvonalat, sokáig megmarad a szájban, hosszan betölti a robuszta jellegzetes, kicsit édeskés íze. A kávé szinte teljes lefolyásában cremaként jön le, és tartósan meg is marad, olyan fele-fele arányban. Ettől a kávé még inkább egy tömény érzetet kap, mintha sűrű krém lenne benne. Említést érdemel a magas koffein tartalom, amely miatt meggondolandó, hogy mikor fogyasszuk. Reggeli kávénak tökéletes, vagy ha valaki az egész éjszakát ébren akarja tölteni, akkor akár késő délután is fogyaszthatja… Kapucsínóként egy kakaós tejet kapunk, sokkal inkább ajánlom „tisztán” fogyasztani. Ez a kávé a csábító fajtába tartozik, amely itatja magát. Ismét egy jó robuszta kávé, amely megállja helyét!

Blaze

A kávébab igen sötét, egyenletesnek mondható pörkölésű. A babok épek, felületük fényes, olaj kicsapódás is látható. Láthatóan magas robuszta hányadú kávéval van dolgunk. Illata daráláskor kellemes sült kenyeres-szotyis aromát áraszt. A kávé krémje nagyon jó vastag, a cukrot szinte úgy kell rajta átnyomni.  A krém kevergetés után záródik és szép lenyomatot hagy a csésze falán – olajossága kiváló. A kávé alacsonyabb hőfokot kedvel, ezzel is alátámasztva, hogy jelentős robuszta hányad van jelen.  A kávé domináns íze egy édes vonal, melyet egy kakaós-csokoládés duó ölel, mellette mogyoró és egy enyhe kis vaniliás aroma.  Utóíze közepesen hosszú és édeskés-mokkásnak mondható. Tejes italokban véleményem szerint ellaposodik, én inkább tej nélkül ajánlom a kávét : nagyon finom risztrettó és eszpresszó készíthető belőle.  Készítésekor érdemes a víz hőfokára figyelni, magasabb hőtartományban könnyen megég a krém, ilyenkor sötétre vált – világos, tejkaramellás krémmel az ideális, legjobb oldala ekkor jön elő.  Koffein tartalma viszonylag magas a kávénak, reggel/délben javallott fogyasztani.  Nekem ízlett, jó kávé ez azoknak akik kedvelik a bár jellegű robusztás kávékat.

Lorien

Ezúttal egy meglehetősen magas robuszta-tartalmú mintával van dolgunk. A szemek enyhén olajosak, pörkölése nem egyenletes, valószínűleg fajtánként külön-külön történt. Az utóbbi időben előfordult kávékhoz képest jelentősen finomítanom kellett a daráláson, hogy megfelelő őrleményt kapjak. Az ideális elkészítési hőmérsékletet sem egyszerű megtalálni. Természetesen egyből az alacsonyabb tartományban keresgélek, miközben a legapróbb változásra is a krém színének és az ízek változásával reagál, a hőfok csökkenésével erősen hajlamos szőkülni. Úgy látszik, választanom kell, vagy a krém vagy az ízek. Akkor pedig már inkább legyen finom, a csapolás végén bevállalok egy kis szőkeséget, és lemondok a tigrismintáról. Vigyázni kell, extrém alacsony hőfokon sem érdemes lefőzni. Igazából PID vagy más fejlettebb hőfokszabályzás kéne ide, még inkább tized fokra beállítható, hőstabil ipari gép. A krém így kárát látja ténykedésemnek, de aggodalomra semmi ok, mert ettől még bőséges, vastag, állaga jó, nem csak a cukrot, hanem a kanalat is megtartja, még tán egy uszályt is, hajszál híja csak, hogy nem kap 5–ös osztályzatot. Ideális esetben finom mandulás-marcipános, rumos-kakaós illatú italt kapunk. Enyhén édeskés ízében jellemző a földimogyoró, csokoládé, kakaó, mandula és marcipán, a háttérben pedig a dió mellett szépen megbújik az illatában is megjelenő, jellemzően a Sportszeletre emlékeztető rumos-kakaós íz. A hőmérséklet további csökkentésével és vékonyabb lefolyással némi citrusos gyümölcsösség is kihozható belőle, de aki ennyire vékony jégre merészkedik, nem árt, ha óvatosan teszi, mert könnyen előfordulhat, hogy ez a gyümölcsösség lefőzés után néhány perccel, az utolsó kortyokra durván citrompótlós savanyúságba fordul át. Úgy tapasztaltam, hogy risztrettót lehet belőle készíteni, de igazából nem érdemes, újat nem nagyon fog mutatni, így hát nem éri meg a fáradtságot. Tejes italokban jól viselkedik, de az igazi felhasználási terepe a reggeli ébresztő kávé, és szintén hasznos az ebéd utáni eltunyulás megelőzésében, munkahelyi kávézók figyelemébe ajánlom. Nem csak robuszta rajongóknak. 

SiD

A kávészemek fényesek az olaj kicsapódástól, őrléskor az illatuk savanykás, jellegzetes, tömény robuszta illat. Ez a Filicori blend az alacsony vízhőmérsékletet szereti, magas vízhőfok mellett megég, krémje sötétbarna, buborékis habszerűség. Az ideális vízhőfokot eltalálva crema-orgia az eredmény, pár másodperc után a kifolyó teljes átmérőjén bugyog a krém. Az átlagosnál eresszük egy picikét hosszabbra, mert különben csak krém lesz a csészénkben. Fontos, ha cukor nélkül isszuk a kávét, akkor is kevergessük el a cremát, mert így sokkal harmonikusabb ízeket kapunk (az erős pörkölés miatt a crema erősebb kesernyés ízeket hordoz, mint maga a kávé)! Crema rajongóknak üzenem, hogy a nagy kristályokból álló nádcukorból is két mokkáskanálnyit megtart a kávé krémje. A kávé íze nem túl összetett, alapvetően keserű étcsokoládés, kakós íz, mely a 80%-os étcsokoládékat idézi, némi mandula aromával és enyhe borsos fűszerességgel. Az utóíz hosszan tart és egyértelműen étcsokoládés. Az erősen pörkölt dél-olasz stílusú kávék rajongóinak ajánlom. Ez egy nehéz kávé, magas koffein tartalommal, erre érzékenyek óvatosan közelítsék és esti órákban inkább kerüljék a fogyasztását.


Filicori Zecchini Gran Crema Forte kávébabokFilicori Zecchini Gran Crema Forte csapolásFilicori Zecchini Gran Crema Forte csapolás solisFilicori Zecchini Gran Crema Forte krémorgia
Filicori Zecchini Gran Crema Forte pavoniFilicori Zecchini Gran Crema Forte krémFilicori Zecchini Gran Crema Forte eszpresszó

Összegzés: Sötét pörkölésú kávészemek, melyeken jól látható az olajkicsapódás, továbbá megfigyelhető a jelentős robuszta hányad is. Ideális elkészítése alacsonyabb vízhőfokon ajánlott, ilyenkor valóságos crema orgiát kapunk jutalmul. Ebből fakadóan a krém vastagsága elsőrangú, vastag, a cukrot jól tartja, szinte úgy kell átnyomkodni. Olajossága és testessége is kiváló. Ízvilága viszonylag egyszerű, de jól komponált és határozott. Íze tömény étcsokoládés, kakaós, háttérben némi mogyoróval és mandulával. Utóíze hosszú, és a kóstoláskor tapasztalt keserűcsokis, kakaós ízvilágot viszi tovább. Érdemes odafigyelni arra, hogy az elkészült ital egy valóságos koffeinbomba, így az arra érzékenyek figyeljenek erre. Reggeli ébresztőnek ideális. Elsősorban eszpresszónak elkészítve ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!