KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kétévente Trieszt a kávé nemzetközi fővárosává válik : TRIESTE ESPRESSO EXPO 2010

Kétévente Trieszt a kávé nemzetközi fővárosává válik :TRIESTE ESPRESSO EXPO 2010

Már lázasan folynak a Trieszti Vásárközpont, valamint az Associazione Caffč szervezésében immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő, TriestEspresso Expo elnevezésű szakmai kiállítás és vásár előkészületei, amely idén október 28-tól 30-ig Triesztbe vonza a kávé termékpálya világviszonylatban is legnevesebb olasz képviselőit.
A 2010-es eseményt az ágazat minden szereplője különösen azért várja, hogy felmérjék a kávépiac helyzetét, amelyet úgy tűnik, nem érintett a válság, ugyanis az utóbbi 5 évben a nemzetközi kávépiac folyamatosan bővült, mind értékét, mind pedig volumenét tekintve.

Fulvio Bronzi, a Fiera Trieste Spa elnöke elmondása szerint az eszpresszókávé ágazata minden földrajzi területen növekedést mutat, és az olasz kávéipar kétségkívül az élvonalba tartozik. “Ez alkalommal megerősítjük a térség azon tudományos intézményeivel történő együttműködést, amelyek az expo résztvevőinek átfogó képet nyújtanak az új technológiai trendekről és a kávécserje genetikai tanulmányozásának legfrissebb eredményeiről”.

A TriestEspresso Expo mutatószámai állandóan növekednek. A 2008-as rendezvényen a kiállító terület 37,5%-kal bővült, 79 országból érkeztek a látogatók, a külföldi ágazati szereplők a teljes létszám 41%-át tették ki, valamint 17 ország akkreditált újságírói tudósítottak az eseményről.

“A 2010-es rendezvény esetében is növekvő számokra lehet számítani – folytatja Bronzi – továbbá emelkedő tendenciát mutat e találkozó színvonala és hatékonysága is, amelyen többmillió eurós üzleteket kötnek. A kiállító standok 70%-át már kiosztották ezen a magas szinten a kávé termékpályára szakosodott rendezvényen, amelyre a kiállítók több mint 87%-a hűségesen visszatér.”

Nem véletlen hát, hogy ez az ágazat Triesztben alakult ki: itt van több mint 50 vállalat székhelye, melyek 500 millió eurós forgalommal és több mint 900 alkalmazottal büszkélkedhetnek. 2008-ban 7.477.166 zsák kávét importáltak Olaszországba, s ebből kb. 27% a Trieszti Vámhivatalon keresztül került az országba. Becslések szerint a trieszti szabadkikötőn évente kb. 2.000.000 zsák tranzit (külföldről külföldre, azaz Olaszországba nem behozott) nyerskávé halad át. Nem hiába a kikötő a Földközi-tenger első állomása, ahol az egész hazai kávéforgalom több mint 15%-át bonyolítják le.

Itt jött létre a Kávé Ipari Parkja, ahol az olasz eszpresszókávé minőségének kutatásával, valamint a feltörekvő piacokon történő megismertetésével és népszerűsítésével foglalkoznak.

Forrás : Élelmiszer.hu