KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lamigi Arany - az erőteljes pörkölés kedvelőinek

Lamigi Arany szemeskávé tesztA LAMIGI kávé bevezetése csak néhány évre tekinthet vissza, azonban kedvező fogadtatásra talált, mert a magyar fogyasztók által kedvelt, olaszos ízvilágot hordozza magában. A legjobb minőségű termék eléréséhez elengedhetetlenül fontos, a mindig azonos minőségű, nyolcféle zöld-kávé alapanyag felhasználása. A válogatás és keverés körültekintő, gondossággal történik, hogy az előállított végtermék, egyforma, egységes harmonikus ízvilága megjelenhessen. A pörkölés az előállítási folyamat lelke, a szemek íze, a manufakturális eljárásra jellemző, lassú hőbehatás folyamán nyeri el a márkára jellemző -és mindig felismerhető- élvezhető tulajdonságokat. A gyors lehűtés és pihentetés pedig, természetes velejárója a folyamat sikeres befejezésének - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lamigi kávé hivatalos forgalmazójától, a Pen-Dám Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lamigi Arany

Ár: 3390.- Ft/kg , Forgalmazó adatai
 Lamigi Arany szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
6
4
6
21
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
6
4
6
19
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
6
4
6
21
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
7
21
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
4
5
4
6
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek egészen sötétre, fényesre pörköltek, mintha egyesével fel lennének polírozva. Lefolyása egyenletes egészen minimális szőküléssel. Krémje vastag, a cukrot jól tartja, kellően olajos, szépen kúszik a csésze oldalára, nem vékonyodik el. Színe mogyoró, ideális esetben sikerül mintásra. A készítési hőfokra oda kell figyelni. Sajnos a túlpörköltség miatt a magas vízhőmérséklet nem fekszik neki, égett, odakozmált ízeket kaptam belőle. Pedig ott lehetne a finomabb -érzésem szeint ebben a kávéban rejlő - ízeket előcsalni. Csapoljunk tehát alapos hűtőöblités után. Normál vízhőfokon a keserűség csökken, de még mindig dominál. Sajnos nem tudtam eltüntetni, ahhoz már alacsonyabb hőérékű thermosztátot kellene cserélnem. Keserűmandula és pörkölt földimogyoró ízeket párosítok még hozzá. Semmi bonyolult nincs ebben a keverékben, érzésem szerint egy picivel világosabb pörköléssel sokkal többet ki lehetne hozni belőle. A fogyasztásával is vigyázzunk, egyszerre túl sokat ne tároljunk fenyitva, alaposan csomagoljuk el adagonként, mer az öregedésre hajlamos. Félreértés ne essék, a kávé nem rossz, és nem ihatatlan, az de ez "csak" a középmezőnybe fér bele. Tejes italokban csak a keserűség marad, mellette minden más íz elveszik sajnos.

Monyesz

A babok kifejeztetten sötétre pörköltek, erőteljes az olajkiválás, szemre szépen csillognak, bár ez nem mindig szokott a kávé javára válni. Próbálkoztam az alacsony hőfokú lefőzéssel, de túl világos lett a crema, aztán próbálkoztam magas hőfokkal, akkor viszont keserű, szinte élvezhetetlen lett az eredmény. A jó hőfokot valahol a közepesnél kicsit melegebb, de nem túl forró magasságában sikerült meglelni, ekkor hirtelen váltott a kávé, és elég jó testességgel, egy nem túl bonyolult ízvilággal kellemes főzeteket produkált. A cremára nem lehet panasz, a cukorral jól elbánik, keverés után is szép vastag marad, ellenben a kávé hajlamos a korai kiszőkülésre. Az ízek hiányosak, a csokoládés vonal elnyom mindent. Vagy tán nincs is más ? Talán a sötét pörkölés az oka, hogy semmi más íz  nem érezhető. Kiváncsi lennék, egy világosabb pörkölés milyen változást eredményezne az ízekben. De azért így is szerethető ez a kávé, egy kávézóba beülve, egy kellemes eszpresszót vagy risztrettót kaphatunk belőle. Kapucsínóként sokat ne várjunk tőle, mert kiütközik az ízhiány, egy füstös-kakaós italt ad.

Blaze

A kávébab igen sötét, egyenletes pörkölésű. A sötét pörkölés miatt olajos, zsíros a felületük, illata daráláskor klasszikus mokkásnak mondható. A kávé krémje nagyon jó vastag, mogyoróbarna, a cukrot kiválóan tartja, kevergetés után záródik, és szépen megfesti a csésze falát is. A kávé nem kínál sokat, azonban amit kínál az teljesen rendben van : a domináns vonal egy étcsokis-mokkás íz, mellette lágyan egy kis mandulás aromával.  Utóíze mokkás, nagyon enyhén füstös.  Nem egy bonyolult keverék, én egy egyszerű, tipikus dél olasz bárkeveréknek mondanám.  Elkészítésekor figyeljünk, hogy az igen sötét pörkölés miatt a vízhőfokkal csínján bánjunk, ha a kávénk megég akkor kellemetlen keserű íz fog dominálni.  Közepes hő tartományban, vékony egérfarkas csapolással igen jól lehet vele dolgozni.  Nekem eszpresszóként, risztrettóként kellemes volt, tejjel nálam nagyon jellegtelen lett.  Véleményem szerint egy szolid, egyszerű, ám azért szerethető keverékről van szó. 

Lorien

Ismét egy nem egyenletesen sötét pörkölésű mintával van dolgunk: valószínűleg fajtánként külön pörkölték, a szemek felülete szinte úszik az olajban. Többféle beállítással is próbálkoztam, de most az a megoldás, ha nem trükközünk, normál vagy annál egy árnyalattal finomabb őrleményt használunk, és a hőfok is maradhat nagyjából a normál tartományban. Az eleinte felbugyogó krémtől eltekintve szép, egyenletes lefolyást produkál. A krém hajlamos tigrismintát mutatni. Mennyisége jó, állaga és olajossága megfelelő, igazán szép vastag gyűrűként mindenesetre nem tapad meg a csésze falán. A beállításoktól függően egészen más és más karakterű italt kapunk. Durvább őrlemény, illetve alacsonyabb hőfok mellett a karamellás jegyek dominálnak. A magas hőfokot egyáltalán nem szereti, könnyen megég. Klasszikus risztrettóként nem győzött meg, bár akik kedvelik a pörköltmagvas, malátás aromákat, illetve a komlósba vagy már inkább a tonikosba hajló kesernyésséget, szeretni fogják, de nem árt odafigyelni, a sötét pörkölés miatt hamarébb jelentkezik a túlzott kioldódás. A finom őrlés másik pozitív hozadéka egy kis citrusos gyümölcsösség megjelenése volt. Ennek ellenére nekem jobban tetszett egy másik arca, amikor az ízvilágát a pörköltmogyorós jegyek határozták meg, némi mandulával, pirított gabonával, grillázzsal kiegészítve. Utóíze karakteres, hosszan tartó, egy pohárka víz feltétlenül jól esik utána. Tejes italok alapjául is jól használható, de leginkább napközbeni “mindenes” eszpresszónak a legjobb. 

SiD

A kávészemek egészen sötétre vannak pörkölve, izzadtan csillognak az olajkicsapódástól. Az őrlő az átlagosnál gyorsabban végez az adaggal, az őrlemény majdnem fekete és kesernyés illatú. A keverék nagyon hőmérséklet érzékeny, nem tolerálja a magas vízhőmérsékletet, könnyen megég és keserű lesz. Megfelelően alacsony hőfokon szépen csapolható, de szőkülésre hajlamos. A kávé krémje megfelelő, süppedősen fogadja a cukrot, de az ital konzisztenciája lehetne jobb, nekem egy kicsit híg érzetet kelt, igaz ez a dózis emelésével (14g-os) javítható. Az ízek terén elég egyszerű kávéval állunk szemben: a 80%-os étcsokoládékat idéző kesernyés, kakaós íz, enyhe marcipános ízjeggyel kiegészülve. Utóízében a kesernyés íz megmarad, amit jól esik leöblíteni valamilyen kísérő itallal. Az erős, dél-olasz stílusú pörkölés rajongóinak ajánlanám ezt a Lamigi keveréket.


lamigi arany szemes kávé teszt kávébaboklamigi arany szemes kávé teszt csapoláslamigi arany szemes kávé teszt shotos csapoláslamigi arany szemes kávé teszt krém
lamigi arany szemes kávé teszt csapolás pavonilamigi arany szemes kávé teszt eszpresszólamigi arany szemes kávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötét pörkölésű kávébabok, olajkicsapódással a felületükön. A készítési hőfokra érdemes odafigyelni, mert a nagyon erőteljes pörkölés (véleményünk szerint már-már túlpörkölés) miatt a magas hőfokot nem szereti, könnyen megég. A kávé krémje vastag, a cukrot simán tartja, és kevergetés után is szépen záródik. Lefolyása szép egyenletes, és könnyen csapolható tigrismintásra. Ízében az étcsokoládés-kakaós vonal dominál, pörköltmogyoróval, mandulával, némi marcipánnal, háttérben pici malátás, gabonás aromákkal és érezhető kesernyésséggel. Nem bonyolult ízvilágú keverék, több potenciált éreztünk benne. Érdemes odafigyelni a kávé öregedésére is, amit a daráló megfelelő utánállításával korrigálhatunk. Testessége jó. Utóíze hosszú, karakteres, de keserűség megmarad, így jól esik leöblíteni vízzel. Eszpresszónak elkészítve volt a legjobb, tejes italokban elvesznek az ízek és csak a füstösség marad. Összességében egy szerethető keveréket ismertünk meg, elfogadható árfekvésben, amit főleg a dél-olasz stílusú, erőteljes pörkölést kedvelőknek ajánlunk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!