KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Kávémanufaktúra: Velencei gondolások kedvence - a miénk is

Kapucziner Kávémanufaktúra Velencei kávé kávéteszt1993-ban az országban elsők között vásároltunk egy 12kg-os Probat kávépörkölő gépet. Hosszú évek tapasztalata és tanulmányutak felhasználásával alakítottam ki pörkölési módjainkat. Ennek keretében minden egyes kávéfajtát külön pörkölünk. Különös figyelmet fordítunk az alapanyagok beszerzésére. Arabica kávékból kizárólag kisgazdaságokból magaslati kávékat szerzünk be. A Kapuczíner Velencei kávét 15 év tapasztalattal, velencei pörkölő mester receptje szerint készítjük. Ezt a kávét elsősorban azoknak ajánljuk, akik régiónként is szeretnének megismerkedni az olasz kávézási kultúrával - tudtuk meg Németh János tulajdonostól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Velencei gondolások kedvence

Ár: 2900.- Ft/kg (törzsvásárlóknak 10% kedvezmény), Forgalmazó adatai
 Kapucziner Kávémanufaktúra Velencei Kávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
8
4
10
26
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
5
8
4
9
26
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
9
4
10
28
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
8
4
10
26
SiD/La Pavoni Europiccola+Quickmill 0650+ Gaggia ipari őrlő
5
10
5
10
30


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Kapucziner kávé, elég sokat iszok mostanában. Már az érkezésekor azonnal kibontottam a légmentesre zárt csomagból, had szellőzzön mire tesztelésre kerül a sor. A Kapucziner kávéknak 1,5 hét kell, némelyikek még több is mire igazán a legjobb oldalát adja. Ennek elég az 1-1,5 hét szellőzés utána törekedjünk a légmentesre zárt (én dupla simítózáras) zacskóban tárolásra. Ekkor volt a legaromásabb, legkerekebb az ízvilága. Jól megkomponált egyveleg. Étcsokoládés, mandulás, kis vaníliás, és egy kicsit szirupos, édeskés jellegű kávé. Van benne egy száraz gyümölcsösség is, legtöbbször bújkál a háttérben és hol feltűnik hol kevésbé érezni. Aztán nálam (mivel könnyelműen saját zacskójában tartottam ez gondolom) egy picit laposodott és kesernyés ízeket éreztem benne, utóízben is megjelent, mely egyébként füstös és száraz arabikás. Így sem volt azért rossz. Kapucsínónak elég testes, jó erős ízű tejeskávét ihatunk belőle, mely engem a karamella italra emlékeztet.

Monyesz

A babok pörkölése nagyon gondos, közepesen sötét, és éppen csak izzadság csepp jelleggel látható olajkicsapódás rajtuk. De lehet bármilyen a pörkölés, ha jó a végeredmény - márpedig itt jó! A friss pörkölés nem hazudik, kicsit gázos ugyan a crema, de szép márványmintás. A keveréknek több arca van, a lefőzések hőfoka, a lefolyás sebessége befolyásolja, hogy milyen jelleget érezni elsősorban. Gyorsabb vagy alacsonyabb hőfokú lefőzésnél a testesség ugyan gyengébb, de az ízek harmonikusabbak, legjobb kicsit a közepes hőmérséklet tartomány környékén, felfelé pedig inkább a csokis vonal erősödik, mokkás utóíz is érezhető. Meg kell említenem, hogy a Caravellel lefőzve egy hihetetlen sűrű, szirupos főzetet adott, amiben a sportszeletes, rumos íz dominált. Ez másabb volt, mint a Solison lefőzve, ott inkább egy édeskés-vaníliás, kicsit grillázsos, a gyümölcsösség csak a pörkölt dióhoz hasonló jellegben mutatkozott. Alacsonyabb hőfokon lágy csokis-marcipános íz is érezhető volt a többi mellett, és visszafogottabb lett a kávé testessége De nem is érdemes keresni külön ízeket, mert ezt a kávét jobb összességében élvezni, a friss pörkölés minden jellegzetességével. Mindenkinek ajánlom, főzögesse olyanra, amilyenre kedveli! Kapucsínónak meglepően jó  volt, kicsit füstös-kakaós jellegű, de nem igényli ez a kávé a tejet, tisztán is tökéletes.

Blaze

A kávébab normál Olaszosnak mondható pörkölésű, néhány szemen kis zsírosság már látható. A babok illata daráláskor friss, igen kellemes illatot áraszt. Egyértelműen friss pörkölés. A kávé krémje igen jó vastag, az első csapolások alkalmával ¾ részig töltötte a csészét, ám hamar eltűnt. Emiatt (is) pihentetni volt érdemes a friss pörkölést, a levegőzés után egy vastag, minden tekintetben kitűnő krémát kaptunk. Mondani sem kell, hogy a cukrot jól tartja, kevergetés után záródik és szép lenyomatot hagy a csésze falán, olajossága is kiváló. A kávé igen sok oldalát képes mutatni, mely függ a hőmérséklettől, melyen főzzük. Nálam a legjobb eredményeket a felső hőtartományban hozta, ott egy rumos-csokis-marcipános ízvilágot hoz, melyet egy pici vanilia koronáz meg. Alacsonyabb hőfokon erősödik a marcipán, és egy malátás, sült diós vonal domborodik inkább ki. Ez a Kapucziner blend jobb, összetettebb ízeket hoz ha kissé gyorsabb lefolyással készítjük, ne ragaszkodjunk a tankönyvi értékekhez. Én nagyon finom eszpresszókat ittam belőle, én véteknek tartom tejjel keverni, de itt újból be kell valljam, hogy alapból nem is vagyok rajongója a tejes italoknak. Egy újabb nagyon finom, jól komponált Kapucziner blendet ismertem meg : ízlett!

Lorien

Már alig vártam, hogy elkezdhessem az újabb Kapucziner keverék vallatását, hiába, a friss pörkölésnek nincs párja! A pörkölés erőssége jelen esetben közepes,egyenletes bár akadnak benne picit világosabb és sötétebb babok is. A sötétebb szemek felületén jól kivehető az olajkicsapódás. Egyértelműnek tűnik, nem tisztán arabica keverék, mondhatni “egészséges” arányban vélek benne robusztát is felfedezni. A teszt során sokféle lehetséges beállítással megpróbálkoztam, tapasztalatom szerint a karakterisztika legkisebb módosulásával együtt változik a kapott kávéital. Mi több, legalább 3-4 teljesen különböző arcát is megmutatta, miközben rossz ízekkel egyáltalán nem büntetett. Legjobban a szokásosnál egy fokkal vastagabb lefolyással, kb. 22-23 másodperc alatt kapott italt kedveltem, a normál hőfoknál valamivel magasabban készítve. A krém vastagsága, olajossága, jó, a cukrot megtartja, kevergetésre záródik, viszont hajlamos hamar elvékonyodni. Ekkor enyhén édeskés, pirított diós, mogyorós ízeket mutat, erősen koncentrált marcipánossággal, némi csokoládéval, pörkölt tökmaggal kiegészítve. Utóíze hosszan tartó, kakaós, pirított magvas. Gyümölcsösség alapvetően nem jellemzi. A hőfok normál tartományba vagy ez alá csökkentésével az édeskés, szirupos, karamelles ízeknek kedvez. Magasabb hőmérsékleten pedig a pirított magvak dominálnak, de a krém már hajlamos megégni, világosan jelezve a felső hőmérsékleti határt. Az őrlemény finomításakor a kávé egyébként nagyon egyben lévő, harmonikus ízvilága mintha kicsit bezáródna, így a risztrettó készítését már nem nagyon erőltettem. Tejes italok alapanyagául megfelelő, de mégis kár erre pazarolni egy ilyen kiváló alapanyagot. Inkább készítsünk belőle eszpresszót, a nap bármelyik időszakában élvezve a friss pörkölésű kávé minden örömét. Feltétlenül érdemes megkóstolni! 

SiD

Szokás szerint egy szép egyenletesen pörkölt blend a Kapuczinertől, egy-két hét pihentetés után minimális olajkicsapódással a kávébabok felszínén. Átlagos őrleményfinomságot igényel, lefolyása szép egyenletes, a csomag bontása után jópár napig bugyogva folyik le, annyi cremát produkál. A krémesség egy hét szellőztetés után sem romlik, de ekkor már lehet egérfarokszerű csapolást látni, anélkül, hogy bugyogva hömpölyögne a crema. A kávé krémje homogén középbarna, minimális cirmos mintázattal. Ha dús, vöröses mintázat tarkítja a cremát, akkor feltehetően már megégettük, de legalábbis nem ideáis hőfokon csapoltuk. A krém egyébként masszív, a cukrot úgy kell letuszkolni rajta. Ha risztrettót csapolunk, akkor szinte csak krémből áll az egész ital. A kávé íze rendkívül összetett: alacsony hőfokon csapolva enyhén csokoládés, de inkább gyümölcsös. Cukorral ízesítve a gyümölcsös ízjegyekről egy édes, szirupos mandarin vagy barack likőr jut az eszembe. Jelen van még az ízekben rozskenyér, ánizs és köménymag, az utóíz hosszan tartó, gyümölcsös, enyhén savas. A hőfok emelésével a csokoládés ízjegyek erősödnek, a gyümölcsösség pedig visszavonulót fúj, az ízspektrum némiképpen beszűkül.
Ugyanez észlelhető, ha nagyon lassúra vesszük a lefolyást. A kávé ideális lefolyási ideje nálam 20mp alatt volt. A blend kitűnő alapja volt tejes italoknak is, nagyon ízletes kapucsínókat készítettem belőle.


kapuczíner velencei kávé szemes kávé teszt kávébabokkapuczíner velencei kávé szemes kávé teszt csapoláskapuczíner velencei kávé szemes kávé teszt shot csapolás
kapuczíner velencei kávé szemes kávé teszt shot krémKapucziner Kávémanufaktúra Velencei Kávé eszpresszóKapucziner Kávémanufaktúra Velencei Kávé krém

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű kávészemek. Annyira friss volt a pörkölés, hogy picit pihentetni is kellett. A kávé krémje vastagon, bugyogva folyt le, amely természetesen kis idő elteltéve összébb esett, de így is erőteljes és tartós maradt, a cukrot szinte le kell tuszkolni rajta. Ízvilágát tekintve nagyon szépen megkomponált blend. A hőmérséklet változásával több arcát is megmutatta. Csapoláskor nem kell ragaszkodni a tankönyvi 25 másodperces időhöz, tapasztalatok szerint a picit gyorsabb lefolyás adta a legjobb eredményt. Íze csokoládés, marcipános, mandulás, diós, pörköltmagvas, vanilliás, nektárosan édeskés, lehelletnyi gyümölcsösséggel. Testessége nagyon jó. Utóíze hosszú, kakaós, pirított magvas. Nagyon felhasználó barát ez a blend, mert a játszadozások során nagyon toleránsan viselkedett, és szinte minden hőmérséklet tartományban iható italt produkált. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de nagyszerűen teljesített tejes italok alapjaként is (bár többek szerint vétek nem tisztán fogyasztani). Ismét egy nagyszerű Kapucziner keveréket ismertünk meg, ahol újra bebizonyosodott, hogy a hozzáértés, a megfeleő tapasztalattal, a kávé szeretetével, és a friss pörköléssel párosulva kimagasló minőséget produkál. Mindenkinek ajánljuk megkóstolásra, mivel barátságos árért, nagyszerű minőséget kap.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!