KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Eurocaf S. Bar kávékóstoló

eurocaf s. bar szemeskávé tesztAz Eurocaf 1959-ben Torinóban született családi vállalkozás, minőségi nyers kávé importálásával és pörkölésével szerzett magának nevet az olasz piacon. A cég mindig a tradicionális eljárásokat követte a kávé készítésénél, tiszteletben tartva az eredeti olasz "ESPRESSO"-t. Az évek során a minőség folyamatos javítására helyezte a hangsúlyt, maximális figyelmet fordítva a termelési ciklus minden egyes lépésére. A különféle blendek kialakításához hagyományos pörkölési módot alkalmaznak: az arabika és robuszta kávészemeket külön pörkölik, biztosítva ezzel a szemek egyenletes pörkölési szintjét. A csomagolás pedig triplex fóliával történik a kávé minőségének minél hosszabb ideig tartó megőrzésének érdekében.Magyarországon 2005 óta van jelen: kávé és kávékülönlegességek nagykereskedelmével, professzionális és automata, új és használt kávégépek eladásával és bérbeadásával, kiváló szakemberek által végzett rendszeres karbantartással és országos kávégép szervizzel - tudtuk meg a tulajdonostól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Eurocaf kávé hivatalos forgalmazójától, az Eurocaf Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Eurocaf S. Bar

Ár: 3690.- Ft/kg, Forgalmazó adatai
 eurocaf s. bar szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
4
7
4
8
23
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
5
3
6
17
Blaze/Gaggia Classic+Compak K3 Elite
3
5
3
5
16
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
6
3
5
17
SiD/La Pavoni Europiccola+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
4
7
3
7
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez az Eurocaf keverék normál őrlést kíván, egyáltalán nem viselkedik úgy, mint az előzőleg tesztelt minta. Lefolyása szép egyenletes, nem táncol el, frissnek látszik, és csak egészen kicsit szőkül. Krémje jónak mondható, közepesen vastag, cukrot picit tartja. Keverés után záródik, a csésze oldalára tapad. Íze egyértelmű gyümölcsös, kicsit savanykás irányba húzódva. Ugyan ez némi hőmérséklet emelés után lecsillapítottam, de valamennyire mindig ott maradt. A citrom íze dominál, mellette citrusok héja. Utóízében feltűnik a grapefruit és némi narancsra is emlékeztet, mandulás aromával. Nem is lenne rossz, de a citrom túlságosan elhúzza az ízeket más irányba. A testessége is rendben van. Tejeskávék alapjának nagyon jó volt, nagyon finom kapucsínókat készítettem belőle.

Monyesz

A blend pörkölését közepesnek mondanám, az illata nem kifejezetten jellegzetes vagy erős. A darálást a márka másik kóstolt keverékéhez képest vissza kellett venni, ekkor a crema szépen mintázott lett, igaz nem túl vastag és a cukrot is csak közepesen volt képes megfogni. A tesztidőszak végére egy fokozattal finomítani kellett a daráláson, a kávé némileg öregedett. Ezek a jegyek arra utaltak, hogy a keverék arabica túlsúlyos. Ezt megerősítették a kóstolások. A keverék kifejezetten kedveli a meleg gépet, az átlagosnál forróbb vizet. Törekedni kell, hogy a crema színe a mogyoróbarna árnyalatot elérje, csak ekkor kapunk értékelhető ízeket. Mert sajnos nem túl erős karaktere van ennek a kávénak, kifejezetten az az érzésem, hogy túl laposra sikerült a blend. Nem rossz egyáltalán, mert mindenből van benne egy kicsi - csokoládé, mogyoró, marcipán, lágy gyümölcsösség -, de nem akar összeállni egy jól értékelhető egésszé. Vagy ha ez volt a cél, akkor tökéleteset sikerült a pörkölőmesternek alkotni! Tejjel csak romlik a helyzet, nem bír a kávé a tej fölé kerekedni ! Számomra eszpresszóként tudta a legjobbat nyújtani. Csak olyanoknak tudom ajánlani ezt a kávét, akik az egyértelműen lágy ízeket kedvelik. Leginkább egy cukiban lehet kellemes fogyasztani, mondjuk egy finom süti után…

Blaze

A kávébabok középes pörkölésűnek mondhatóak, olaj kicsapodás, zsír nem látható rajtuk. Ellentétben az előző mintával, ez már nem tűnik robuszta túlsúlyos keveréknek, arabika babok vannak inkább benne. Daráláskor sült kenyér és szotyis illat keveredik. A kávé krémje világos mogyoró barna árnyalatú, könnyen lehet márványos mintára csapolni. Krémje megfelelő, a cukrot rövid ideig megtartja, olajosságát közepesnek mondanám. Ennél a kávénál nem kell már a hőfokkal bűvészkedni, normál hőtartományban való elkészítést igényel, a magas hőfoknál sem ég meg a krém. A kávé igen visszafogott, egy halovány kakaós-marcipános fő vonala van, mellette egy kis mogyorós aroma és enyhe gyümölcsösség jellemzi még, mely citrusos jellegű, de nem savanyú. (grapefruitra emlékeztető) Nem testes, gyenge koffein tartalmú ital,utóíze mokkás. Tejes italokban ellaposodik véleményem szerint, egy desszert kávé jellegű keverék ez, de semmilyen irányban nem kiugró, domináns vonalat nem mutat.

Lorien

Ez a keverék közepesen sötét, nem teljesen egyenletes pörkölésű, feltételezem fajtánként külön végezték a műveletet. A szemek között néhány törött darab is felfedezhető. A robuszta arányát 20-30%-ra tippelem, ezért a normál hőtartományban, majd kicsit felette próbálkoztam vele, ez utóbbi hozott jobb eredményt. A 4-5 napos tesztidőszak alatt folyamatosan finomabb irányba kellett a darálót állítani, hogy az ideális lefolyás megmaradjon, erre tanácsos odafigyelni. A krémmel nem voltam igazán megelégedve: habár szép tigrismintásra csapolható és olajossága jónak mondható, aránylag vékony. A cukrot is csak gyorsan süppedősen tartja, és legtöbbször hamar oszlásnak indul, ezért a fogyasztás végéig nem mindig tart ki. Ízvilága korrekt, de nem túlbonyolított, igazából semmi emlékezetes sincs benne, hiányoltam belőle az egyedi karaktert. Édeskés-karamellás, mandulás, mogyorós és csokoládés ízek jellemzik, halvány citrusos gyümölcsösséggel a háttérben, mokkás-kakaós és kissé füstös utóízzel. Egy pohárka víz vagy szóda jól esik utána. Ha risztrettóba sűrítjük, egy kicsit jobban muzsikál, a mandula marcipánosba megy át, amely az illatán is jól érződik, határozottan kerekebbé téve az italt, cserébe a krém mennyisége tovább csökken. Tejes italokban egészen jónak találtam, talán leginkább reggeli kapucsínóként tudnám elképzelni. 

SiD

Közepesre pörkölt keverék, a szemeken olajkicsapódás nem látható, a babok illata édeskés. Szemrevételezés alapján a blend arabika túlsúlyosnak látszik. A kávé lefolyása szépen indul, magasabb hőfok esetén a crema bugyogósba megy át, majd a lefolyás végefelé szőkülni kezd. A crema ideális esetben karamella színű enyhe tigrismintázattal, olajossága, vastagsága megfelelő. A kávé egy mogyorós, nugátos tejcsokoládés ízvilágra épül, melyet ideális vízhőmérséklet esetén kiegészít egy muskotályos szőlőre emlékeztető gyümölcsös ízjegy. Utóízében is elkísér ez a gyümölcsösség némi dió aromával kiegészülve. Magasabb hőmérsékleten a gyümölcsösség teljesen eltűnik és a mogyorós, nugátos jelleg erősödik. Így is kellemes és szerethető, de a gyümölcsösség sokat hozzáad a blend élvezeti értékéhez.
Vigyázat, túl magasra ne emeljük a vízhőmérsékletet, mert a kávéban megtalálható a korábban tesztelt Eurocaf blendből ismert robuszta fajta, mely képes megégni és lerombolni a kávé ízeit!
Kapucsínónak vagy egyéb tejes italnak nem túl domináns, így kitűnő alapul szolgálhat egy kávéízesítő sziruppal fűszerezett latte macchiato-nak.


eurocaf s. bar szemeskávé teszt kávébabokeurocaf s. bar szemeskávé teszt csapoláseurocaf s. bar szemeskávé teszt shoteurocaf s. bar szemeskávé teszt solis
eurocaf s. bar szemeskávé teszt eszpresszóeurocaf s. bar szemeskávé teszt krémeurocaf s. bar szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű kávébabok, nem teljesen egyenletes, látszik, hogy fajtánként végezték a műveletet. Lefolyása szép, a vége felé picit szőkülni kezd. A krém vastagsága közepes, a cukrot rövid ideig tartja. Olajossága megfelelő, és szép tigrisesre csapolható. Ízvilága csokoládés, mogyorós, mandulás, gyümölcsösséggel kiegészülve. Semmi bonyolultság, egy kellemes szerethető blend.Testessége közepes. Utóíze mokkás, kakaós jellegű, melybe egy kis füstösség vegyül. Érdemes picit magasabb hőfokon készíteni, de ügyeljünk, hogy ne égessük meg. Elsősorban eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is jól vizsgázott.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!