KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Covim Giada - igazi desszert kávé

covim giada szemes kávé tesztA genovai COVIM évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi kávépiacon. Az üzem világszerte egyedi összetételű, kiváló minőségű kávéfajtákat kínál. A különleges, kíméletes - forró levegővel történő - pörkölés során a kávészemek nem pörkölődnek túl, és ezáltal fogyasztáskor nem lép fel kellemetlen savas utóhatás. A pörkölési eljárás és az összetétel garantálja a sajátos, markáns Covim-ízvilágot, valódi „olasz” gasztronómiai élményt nyújtva az ínyenc fogyasztók számára. A Covim Giada 90% arabika és 10% robuszta arányú keverék. Szinte kizárólag Arabica kávéból áll, mely lágyságot, illat- és zamatgazdagságot kölcsönöz a kávékeveréknek.- tudtuk meg a tulajdonostól.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Covim kávé hivatalos forgalmazójától, az Expolygon Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Covim Giada

Ár: 5625.- Ft/kg, Forgalmazó adatai
 covim giada szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
3
4
3
4
16
Blaze/Gaggia Classic+Compak K3 Elite
4
8
3
8
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
7
4
6
20
SiD/La Pavoni Europiccola+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
3
8
3
8
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Monyesz

Jónak kinéző pörkölése van a blendnek, igaz illata nem sok van, daráláskor is csak egy kevés pörkölt szotyis illatot éreztem. A teszt során több fokozatnyit is finomítani kellett a daráláson, a gyors öregedés jeleit mutatta a kávé.  Ez még nem is lenne nagy baj, ha egyébként egy jó blenddel lenni dolgunk ! Az kiderült az elején, hogy jó magasra kell emelni a hőfokot, egyébként a blend elég halovány cremát, és citrusos, ribizlis jellegű ízeket domborít. Hőfokemeléssel ezek az ízek megszelidülnek, de valamennyire azért megmaradnak, így egy olyan szőlős jellegű fanyarság marad csak, amit szerencsére árnyal némi mézes jellegű édesség, utóízben pedig egy kellemes kakaós jelleg. De sajnálattal tapasztaltam, hogy a közepes testesség mellett, az ízek harmóniája még ezt a szintet sem hozza. Egyszerűen nincs ami megmozgassa, életre keltse a kávét, meg lehet inni, de semmi extra élményt nem ad a fogyasztása. A crema egyébként ha nem is volt túl vastag, de kitartott a fogyasztás végéig, kellően olajosnak mutatkozott. Kicsit jobb volt tejes italnak, a kakaós jelleg domborodott ki a tej hatására.

Blaze

A kávébab egyenletes, világosabb pörkölésű. Felületük matt, túlnyomó részben arabika szemeket látni, robuszta bab ránézésre nagyon kevés van benne. A kávé krémje közép barna színű, megfelelően vastag. A cukrot rendben megtartja, kevergetés után záródik. A kávé elkészítéskor bebizonyítja, hogy nagyon magas arabika hányaddal van dolgunk, mivel igencsak igényli a magas hőfokot. Ideális hőfok, lefolyás esetén egy nagyon finom desszert kávét kapunk, melyben egy sült diós íz dominál, mellette pedig szőlő-mazsola érezhető még, jótékony mézes édességgel körülvéve. Gyümölcsössége visszafogott, főként a szőlő-mazsola páros ami megfogható. Nagyon oda kell figyelni a kávé elkészítésére, ha nem jó vízfokot, őrleményt választunk kegyetlenül tudtunkra hozza. (olyannyira, hogy már-már ihatatlanná válhat italunk) Ahogy írtam számomra ez egy kellemes desszert kávé, én tejes italokba nem használnám szívesen : fogyasszuk eszpresszó vagy risztrettó formában. Koffein tartalma nem magas. Finom, jó kávé ez a Covim-tól, de nagyon kényes az elkészítésre.

Lorien

A minta nem teljesen egyenletesen közepesen sötét pörkölésű. A keverék nagyon magas arabika hányadú, de valamennyi robusztát is vélek felfedezni benne. Illata a Covim termékeinél megszokottnál jóval visszafogottabb, ez a frissességet illetően alapos gyanakvásra ad okot, amelyet későbbi tapasztalataim is alátámasztanak. Igazán szép, egyenletes lefolyást szinte egyszer sem tudtam összehozni, beállításoktól függetlenül legtöbbször idegesen táncolva, már- már köpködve érkezett a csészébe. Az ideális hőmérsékletet a forróbb tartományban kell keresni, ám ha eltúlozzuk, könnyen megég a krém, és az ízén is nyomot hagy. A krém közepesen vastag, márványos mintázatú, a cukrot csak süppedősen, alig tartja, állaga jó, a fogyasztás végéig épp kitart. Ízvilága jellemzően étcsokoládés, pörkölt olajos magvas-grillázsos, némi mandulával, szépen ellenpontozott citrusos gyümölcsösséggel. Ebben is meghúzódik egy halvány, füstös-fűszeres vonulat, de sokkal kevésbé hangsúlyosan, mint az előző Covim Rubino esetében. Mindazonáltal végig a teszt folyamán erős hiányérzetem volt, kissé laposnak éreztem a keveréket. Ha a tippem helyes, régebben már volt vele dolgom, akkor sokkal üdébb, frissebb volt ennél, pont a szép árnyalatok hiányoztak ezúttal belőle. Sajnos a pontozásnál a most mutatott formáját kell figyelembe vennem. Tejes italok alapjául igencsak kedveltem, finom kapucsínót és macchiátót készítettem belőle. 

SiD

Ez a Covim kávé a korábban tesztelt Rubino 100% arabica blend jegyeit hordozza, de némi jó minőségű robusztával megfűszerezve. A Rubino-hoz képest jóval krémesebb, könnyebben kezelhető és az ízeiben is nagyon hálás, kedveli a magas vízhőmérsékletet és a lassú lefolyást. Simán mehetünk akár 30mp fölé is a lefolyási idővel, sőt nálam úgy lett a legfinomabb, amikor olyan finomra őröltem, hogy az első 10mp-ben csak csöpögősen indult meg a lefolyás. Krémje egy arabica túlsúlyos keverékhez megfelelő, a cukrot nem tartja, de olajossága rendben van és szép mintázatot ad. Íze szőlőre emlékeztető gyümölcsösséget hordoz, mely kellően magas vízhőfok esetén grillázsosba fordul és tovább ízlelgetve mazsolás, mandulás ízeket hoz elő. Fogyasztás után hátramaradó utóíze mézes, diós, mazsolás süteményre emlékeztető. Kimondott desszert kávé, amit érdemes kis kortyokban elfogyasztani és hosszan ízlelgetni. Tejes italnak is kitűnő alap.


covim giada szemes kávé teszt kávébabokcovim giada szemes kávé teszt csapoláscovim giada szemes kávé teszt eszpresszó
covim giada szemes kávé teszt krémcovim giada szemes kávé teszt csészecovim giada szemes kávé teszt kapucsino

Összegzés: Egyenletes, közepes pörkölésű, matt felületű kávébabok. Szépen látszik a magas arabika hányad. A legjobb redményt magas vízhőmérséklettel és lassú lefolyással lehet elérni. Sajnos eléggé kényes blend, nagyon oda kell figyelni a megfelelő beállításokra, különben azonnal tudtunkra hozza. Krémje vékony a cukrot nem nagyon tartja meg, azonban szépen mintázatot ad, olajossága jó. Íze gyümölcsös, szöllős, mazsolás, grilázsos, nektáros mézességgel körülölelve. Utóízében tovább viszi ezt a vonalat, és szinte diós, mazsolás süteményre emlékeztető ízeket produkál. A Giada egy tipikus deszertkávé. Érdemes risztrettónak elkészíteni, de tejes italoknak is nagyszerű alapja lehet.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!