KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Maromas Marmea kávéteszt

maromas marmea szemeskávé tesztMás kávégyártókkal ellentétben a MAROMAS a kávé arab országokbéli gyökereihez nyúlik vissza. Mindezt kiegészíti a különböző kávéfajták és a hozzájuk tartozó egyéb termékek portfoliójává. Mindez a núbiai hegyek kecskepásztoránál kezdődik és Dubai csillogó-villogó városán át tart a nemzetközi kávéguruk mindig fejlődő, modern világába. MAROMAS LLC nem egy ősrégi cég, hanem inkább egy dinamikus profikból álló csapat, akik ezen állandóan fejlődő kultúra minden kihívására azonnal tudják a választ. Nem elsősorban a már megörökölt értékeinkre vagyunk büszkék, hanem a legfontosabb értéket a fogyasztóink jelentik illetve az ő elégedettségük. Célunk a legmagasabb nemzetközi standardok és a tökéletes kávé. Kávéinkat különböző országokban pörkölik más-más országok specialistái, ez a legtökéletesebb végterméket garantálja. Például ki tudna finomabb espresso kávét pörkölni egy olasz pörkölőmesternél? Vagy ki tudna megfelelőbb filterkávé fajtákat termeltetni a német Kaffehausoknál? Éppígy tiszteljük azoknak az embereknek a szokásait akik az Észak-Amerikában divatos hosszú kávékat kedvelik. Ez különböztet meg bennünket másoktól és büszkék is vagyunk erre. A Marmea egy tipikus olaszos arabika-robuszta keverék, erőteljes krémmel megkoronázva. Erős karakterű, keserűség nélküli, gazdag dohány-tejcsokoládés lecsengéssel. Ezen a tulajdonságok miatt tökéletes választás a tejalapú italokhoz, mint a kapucsínó és a latte.- tudtuk meg a forgalmazó cégtől.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Maromas kávé hivatalos forgalmazójától, az European Coffee Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Maromas Marmea

Ár: 5280.- Ft/kg, Forgalmazó adatai
 maromas marmea szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
4
4
3
16
Monyesz/ Solis SL90+Compak K6
4
6
4
5
19
Blaze/Gaggia Classic+Iberital Challenge
5
7
4
5
21
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
6
4
5
19
SiD/La Pavoni Europiccola+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
5
6
4
5
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek nem egyforma pörkölésűek, sok közöttük a világosabb bab. A szemek nincsenek túl sötétre pörkölve. Ez a kávé az átlaghoz képest nagyon finom őrlést igényel, közben már érezhetően domborodik ki a magas robuszta tartalom. A finom őrléshez válasszunk alacsony hőfokot, különben a kávé hajlamos büntető keserűbe váltani. Lefoyása szép, krémje bőséges. Az elején szinte csak krém folyik a csészébe. Színe sötét mogyoróbarna, nem bőrösödik, és rendkívül vastag. Keverésre záródik, fogyasztás végéig kitart. A keverék ízében az érezhetően magas robusztatartalom dominál. Keserű, étcsokoládés, és ha a hőmérsékletet nem tartjuk féken kellemetlen gyógyszeres íz is belép. Cukor nélkül nehezen ittam meg, és egyáltalán semmi különleges nem volt benne. Egy kicsi azonban dobott rajta, édessé, vaníliássá tette. Elsősorban az erősebb robuszta szeretőinek ajánlom, vagy reggeli ébresztőkávénak koffeinbevitelre, mindkettőből van benne bőven! Tejjel kapucsínónak jól teljesített, markánssága nem engedte elnyomni magát.

Monyesz

A mintacsomag kibontásakor jellegzetes robuszta illat áradt ki, a szemek alakjának nagy része is ezt erősítette. A pörkölés közepes árnyalatú, illetve vannak ennél világosabb szemek, amiket láthatóan külön pörköltek. Darálás közben pattogatott kukoricás illata volt. Az elején gyors lefolyással főtt le a kávé, ezért elég sokat kellett finomítani a daráláson (ezt általában nem igénylik a robuszták), mert a gyors lefolyásra gyenge testességet adott, amolyan vízízű lett a kávé. A lefőzési hőmérsékletre jó odafigyelni, mert könnyen kellemetlen, gyógyszeres, émelygős ízek jöhetnek elő, jelezve a túl magas hőmérsékletet. A crema a közepesnél sötétebb barna, vastag, persze jól tartja a cukrot – tehát igazi robusztás jellegű. Keverés után kicsit összeesik, ezt főleg a tesztidőszak végére éreztem erősebben. Ízek tekintetében a kávé egyértelműen a robusztás ízvilágot adja, gyümölcsösségnek nincs nyoma, malátás, kicsit édeskés, ellenpontozva a kakaós kesernyésséggel. Bonyolult ízvilágra nem kell számítani, még a robusztás ízvilágon belül is lehetne összetettebb a blend. De válogatott robusztás keverék, amit figyelmesen csapolva kellemes kávét kaphatunk. Nekem általában a robusztás keverékek nem adnak jó ízű kapucsínót, így ez sem. Sokkal inkább ’tisztán’ érdemes fogyasztani.

Blaze

A kávébab közép pörkölésűnek mondható, egyenletes. Felületük matt, olaj kicsapódás, zsír nem látható. Láthatóan igen robusztás keverék. A babok illata daráláskor friss, klasszikus mokkás, sült kenyeres : igen kellemes. A kávé krémje igen jó vastag, köszönhetően a szemek szemrevételezésekor látható robuszta baboknak. Színe közép barna, szép textúrájú, a cukrot jól tartja, kevergetés után záródik és olajossága is jó. A kávé az alacsonyabb hőfokot kedveli, figyeljünk erre, ellenkező esetben a krém hajlamos megégni, bőrösödni. A kávé domináns íze tejcsokoládés, melyet egy igen halovány édes malátás íz kísér. Jól tömörítve, megfelelő hőfokon készítve egy igen szirupos italt kapunk ha rövidre készítjük. Utóíze füstös, enyhén dohány ízű. Tejes italokban ez a keverék nálam jobban teljesített kivételesen, gondolom azért, mert alapjában nem egy bonyolult kompozíció. (mely meglepett a korábbi Maromas mintákra emlékezve) Nem rossz keverék, de nekem a régebben kóstoltak jobban ízlettek.

Lorien

Ezúttal egy magas robuszta tartalmú, fajtánként eltérő, de összességében közepesen sötét pörkölésű keveréket kaptunk. A szemek többnyire épek, némelyik felületén kezdődő olajkicsapódás látható. Többféle beállítás kipróbálása után szinte végletekig lehűtött géppel, vastag, kb. 20-22 másodperces lefolyással történő csapolás adta a számomra legjobban tetsző végeredményt. A krém tigrismintás, olajossága és állaga jó, keverés után összezárul, még utána is süppedősen tartja a cukrot. Mennyisége annyira bőséges, hogy a kávé elfogyasztása után ki lehet kanalazni a maradékot a csészéből. Csokoládés, pörkölt-gabonás, malátás ízek uralkodóak benne, némi földimogyoróval, mandulával, kakaós fanyarsággal, csipetnyi vaníliás fűszerességgel. Utóíze hosszan tartó, édeskés-mandulásból földimogyorós-kakaósba hajló. Amikor a szabványos, 25 másodperces lefolyás felé finomítottam a daráláson, halvány, citrusos gyümölcsösség jelentkezett, a kakaós ízek erősödtek, majd kesernyésen tonikosba, később gyógyszeresbe fordultak, leginkább az utóízében vált kellemetlené. Összességében egy korrekt, de kiemelkedőt nem nyújtó robusztás keverék ez, mely igényli a kellő odafigyelést az elkészítése során. Tejes italok alapjául jól hasznosítható, de ne várjunk tőle többet, mint amit tud: reggeli ébresztő eszpresszónak vagy napindító kapucsínónak a legmegfelelőbb. 

SiD

Közepesen pörkölt blend, melyben hangsúlyos a robuszta jelenlét, a friss őrleményen már messziről érezni a jellegzetes robusztás illatot. Első próbálkozásra természetesen "odaégettem".
A robuszta domináns keverékek legalább olyan kényesek tudnak lenni, mint egy 100% arabika blend, csak itt a vízhőmérsékleti keretünk alsó traktusában kell szörföznünk. A belépőszintű háztartási eszpresszógép vagy automata kávégép tulajoknak ez akár előny is lehet, de egy professzionális gép esetében jelentősen kell lefelé hangolni a vízhőmérsékleten vagy masszív hűtőcsapolásokat nyomni minden egyes kávékészítés előtt. Nálam a hőcserélős rendszerű Olympia Express Maximatic-nak egy teljes kapucsínós csészényi hűtőcsapolás volt szükséges, hogy ezt a Maromas blendet korrektül el tudjam készíteni. Az őrleményt rendkívül finom szemcséjűre kell venni, hogy a lefolyás ne csapjon át féktelen crema bugyogásba. Az átlagosnál két ricnivel vettem finomabbra a fokozatonként állítható 58mm-es, tárcsás őrlőmet. Az ideális lefolyási idő 25mp alatt van valahol. Lassabbra venni szinte lehetetlen és értelmetlen is, hiszen akkor már olyan finomra kéne vennünk az őrleményt, hogy a sok porszerű, finom szemcse miatt a kesernyés ízek jobban kioldódnának. A kávé krémességére nem lehet panasz, risztrettó fogyasztók is inkább engedjék picit hosszabbra, különben csak cremát találnak majd a csészéjükben.
A krém színe ne legyen sötétbarna! Törekedjünk sárgásbarna, tigrismintás krémre, jelen esetben ez jelzi, hogy nem lesz égett a kávénk! A kávé illata szúrós, főbb ízjegyei a földimogyoró, csokoládé és a pörkölt napraforgómag, de nyomokban érezhető rozskenyér is. Lecsengése kesernyés, mely ha picit is rosszul készítjük el a kávét, gyógyszeres keserűségbe tud torkollni, melyet muszáj valamilyen kísérő itallal leöblíteni. Tehát alapvetően ez egy markáns, egyszerű eszpresszó blend, olyan, amit egy hosszú utazás közben szívesen hörpintünk fel egy út menti benzinkúton. Nem rossz, de nem kimondottan prémium kávé, mint ahogy azt a Maromas "premium coffee" márkanév sugallja.


maromas marmea szemeskávé kávébabokmaromas marmea szemeskávé csapolásmaromas marmea szemeskávé kifolyás
maromas marmea szemeskávé eszpresszómaromas marmea szemeskávé shotmaromas marmea szemeskávé krém

Összegzés: Közepesen pörkölt kávészemek, jelentős robuszta hányaddal, ami illatában is azonnal érezhető. Ez a blend kedvezhet az automata gépek tulajdonosainak, illetve azon gépek tulajdonosainak amelyek nem fűtenek fel nagyon magas hőmérsékletre. Ellenkező esetben komoly hűtőcsapolásokat kell alkalmazni, különben könnyen megég a kávé. A lehető legjobb eredményt alacsony hőmérsékleten, és nagyon finomra állított darálóval lehet elérni, nem pontosan betartva a 25 másodperces lefolyási időt, inkább kicsit rövidebbre vegyük. A krém rendkívül erőteljes, köszönhetően a magas robuszta tartalomnak, a cukrot simán tartja és megmarad a fogyasztás végéig. A vezér íz a csokoládé, melyet pörköltmagvas, malátás aromák kísérnek. Nagyon egyszerű ízvilágú blend, amely egyáltalán nem rossz, de nem is nyújt semmi különlegeset. Testesssége jó. Utóíze enyhén dohányos. Eszpresszónak vagy tejes italok alapjának ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!