KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mexico

mexico kávétermesztésMexikó Észak-Amerikában elterülő ország, amelyet északról az Egyesül Államok, délkeletről Guatemala és Belize, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger határol. Területe majdnem 2 millió négyzetkilométer. A maga 111 milliós lakosságával Mexikó a 11. legnépesebb ország a Földön, a legnépesebb a spanyol nyelvű országok között.
mexikói kávészüret egy chiapas ültetvényenBrazília, Kolumbia, Vietnám, Indonézia és India után Mexikó a hatodik legnagyobb kávétermelő ország a világon, éves termelése kb. 4 millió zsák. Mára már lassan megszűnnek azok a nagyüzemek, amelyek valaha az iparágat jellemezték, a kávé nagy részét a mintegy 100.000 kisgazdaságban dolgozó, bennszülött lakosság termeszti. Ezen a vidéken a politika ezért szorosan összefügg a kávéval. Az ország legjobb termőterületén, a délen fekvő Chiapazban évekig zavargások és felkelések voltak, amiben számos olyan ember is részt vett, aki amúgy a kávétermesztésből élne meg.

mexico chiapas kávéA legtöbb kávé az ország déli részéről származik, ahol a kontinens "vesz egy kanyart" és keletre szűkül. Az innen származó mexikói kávé, és különösen a Chiapaz magas területeiről származó igen jó minőségű kávébabok versenyben vannak a guatemalai kávék erejével és összetettségével.
A termőterület északi részén, Veracruz környékén, a központi hegység öböl felőli oldalán javarészt mélyföldi kávékat termesztenek, amit egy közeli városkáról, Altura Coatepecről neveztek el, és igen nagy hírnévnek örvend. A Veracruzban termelt kávé közül még az Altura Orizba és Altura Huatusco nevűeket érdemes megemlíteni. Szintén nagyon kedveltek a délen fekvő Oaxaca-ból származó kávék is, amelyek Oaxaca vagy Oaxaca Pluma néven kerülnek a piacra. A legjobb kávékat azonban Mexikó legdélkeletibb csücskében, a guatemalai határ mellett, Chiapazban termelik. Az innen származó kávék Tapachula néven kerültek forgalomban, de ma már általában az eladók Chiapaz néven címkézik őket.

kávészárítás mexikóbanA tipikus mexikói kávé hasonlít egy jó, könnyű fehér borhoz – testesen lágy, kellemesen száraz, és egy kicsit savas. Ha valaki a viszonylag könnyű feketekávét kedveli, akkor ízleni fog neki az az ízvilág, amit egy mexikói kávé tud nyújtani.
A legjobb mexikói kávék legnagyobb felvásárlója Európa, innen is leginkább Németország, de nagyon sok megjelenik az amerikai piacokon is. Igen keresett és híres fajta az innen származó maragogype (elefántbab) és az egyes itt termelt SHG (Strictly High Grown) kávébabok.
Az Egyesült Államokba történő kávéexportra kedvező hatással volt az Észak-amerikai Szabad Kereskedelmi Egyezmény (NAFTA). A kereskedelmi megállapodás, az USA kávés felvevőpiacának közelsége és finom szegmentációja elősegítette a mexikói kávé minőségének növekedését, elterjedt a legtöbb ismert kávéminősítési rendszer.

Mexikó az egyik legnagyobb biokávé előállító ország, különböző független ügynökségek ellenőrzik, hogy a termelés féregirtók, gombaölők, gyomirtók, vagy más, káros vegyszerek használata nélkül történjen. Az ország ezen kívül sokféle etikai mozgalomnak is részese: UTZ, Rainforest Alliance és Fair Traide kávék egyaránt megtalálhatók az országban.

Forrás: Kávéházak.hu