KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Csoki, tea, kávé: csak a mértéket kell eltalálni

a kávé fogyasztása egészségesA tea és a csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, naponta egy-két deci bor egészségvédő hatású, stő, a mértéktartó kávézás is megengedhető. Így foglaltak állást a világ vezető szívgyógyászai, akik csaknem 10 ezer előadás tervezetét ánézve állították össze müncheni nemzetközi kongresszusuk ötnapos programját.

A nyitónapon egy holland kutató a tea szív- és érrendszeri hatását értékelte. A fekete tea rövid ideig kedvező módon befolyásolja az ereket, de a kínai eredetű zöld tealevelek a nagyereket is igen hatásosan tágítják. Nagy figyelmet keltett az a megjegyzése, hogy a közelmúltban kimutatták: a zöld tea a cigaretta érszűkítő hatását is visszafordítja.
   
A kávéról sok mindent elmondtak és leírtak már. Több vizsgálat arra utalt, hogy mindenféle bajt okoz, emeli a vérnyomást és szívritmus-zavarokhoz vezet, de az utóbbi időben a tudósok között is mind több a kávékedvelő. A kongresszusi vita főleg arról szólt, mennyi kávét igyunk naponta? A témát vezetők és az előadó is úgy foglalt állást, hogy napi két-három kávénál többet magunkba önteni nem biztonságos.

A legújabb szakirodalomban megjelent olyan dolgozat, mely szerint a hölgyek akkor lesznek irigylésre méltóan idősek, ha naponta legalább négy feketét fogyasztanak, de ez a spanyol hölgyekre vonatkozott. Az is izgalmas újdonság, hogy a kávé ilyen hatása genetikai tulajdonságunktól függ.

Forrás: MTI