A Bonomi kávépörkölőt 1886-ban alapította Federico Bonomi Milánó központjában egy pici üzlethelységben. Évről évre fejlődött a cég, és a későbbi leszármazottak vitték sikerre Észak Olaszországban, és külföldön egyaránt. 1982-ben Gianluca Bonomi szervezte át a cég struktúráját, és vitte ki a pörkölő üzemet a Milánó melletti Binascoba. Itt épült föl a teljesen automatizált pörkölő, és csomagolóüzem. Napjainkban a cég egy kávéültetvényekkel is rendelkező cégcsoport tagja, így biztosítva a kiváló minőséget. A Bonomi Gourmet egy 95% arabika és 5% robuszta arányú blend - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Bonomi GourmetPörkölés ideje: 2010.05.26 -, Lejárat ideje: 2011.11.25, Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó |
Név/konfiguráció
|
A krém egységessége és tartóssága
|
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
|
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
|
Ár/érték arány
|
Összpontszám
|
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
|
4
|
7
|
3
|
6
|
20
|
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
|
3
|
6
|
3
|
6
|
18
|
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
|
3
|
7
|
3
|
7
|
20
|
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
|
4
|
7
|
4
|
7
|
22
|
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
|
3
|
6
|
3
|
6
|
18
|
Név | Szöveges értékelés, konklúzió |
Luigi |
Előre bocsájtom, hogy a kávé nem volt a helyzet magaslatán. Lefolyásán és az illatán is érezhető volt a fáradtság nyoma. A A lefolyást magas dózissal és finom őrlést kérő szűrővel tudtam elfogadhatóvá tenni, ekkor nem, vagy csak kevésbé táncolt el és a krémje is elfogadható színű és állagú lett. Ekkor mogyoróbarna, minimális márványos mintával. A krém közepesen vastag, kevergetésre záródott, és megfelelően tömör állaga és olajossága volt. Az ízek terén nem volt bonyolult, noha egyáltalán rossznak sem mondanám, meglehetősen harmónikus, közepes testességgel. A kávé íze lágy, kakaós, szirupos-karamellás vonalat követ. A háttérben lapul egy kis édes megfoghatatlan gyümölcsösség. Hőmérsékletől függően mandulás, marcipán aromák is kildódtak. Összességében egy kiegyensúlyozott keverék, a nap bármely szakában fogyasztható, azonban végleges ítéletet egy következő - frissebb minta - kóstolása után mernék rá mondani. Tejjel espresso macchiatonak és kapucsínónak átlagos volt. |
Monyesz |
A minta bontáskor nem különösebben illatozott, semmi jellegzetes illat nem bújt elő a zacskóból. A babok közepesen pörköltek, mattak, olajkicsapódás egyáltalán nem tapasztalható, a pörkölés egyenletesnek mondható. Szerencsére bőséges tesztanyag állt rendelkezésre, így sok próbálkozás után a szokásosnál jóval nagyobb töltettel - 17-17.5 grammal a dupla szűrőbe – adta az élvezhető eredményt. Ennek megfelelően csepegősen induló, hosszú lefőzési idővel sikerült „kipréselni” belőle egy magas kakaótartalmú étcsokis, és egy pörkölt mogyorós ízt. A kakaós-kesernyés íz húzódott át az utóízbe, és ott tartósan meg is maradt. Viszont nem jöttek elő semmilyen hőfokon gyümölcsös jegyek. Szívesen hoztam volna ki többet ebből a blendből, de nem hagyta magát ! Kicsit fáradtnak tűnt, a testességet csak átlagosnak éreztem. A crema a feltisztulás után a cukrot csak rövid ideig tartotta, az olajossága gyenge volt. Bátran lehet szörfözni a hőfokkal, nem hajlamos megégni, sőt inkább a szőkülés elkerülésére érdemes figyelni. Tejes italként sem kiemelkedő, ezért inkább eszpresszóként tudom ajánlani. |
Blaze |
A kávébab Olaszos, egyenletes pörkölésű. Olaj kicsapódás, zsír nem látható felületükön, a hozzám érkezett mintában viszonylag sok törött kávébab volt. Ránézésre arabika túlsúlyos keverék, robuszta szemeket alig látni. A babok illata daráláskor kellemes mokkás, csokoládés. A kávé krémje mogyoró barna színű, a cukrot megfogja, kevergetés után záródik. Magassága arabika keverékekre jellemzőnek tűnik. A keverék az igen magas hőtartományban érzi magát jól, túl alacsony hőfoknál a krém világosodik, és az ital is jellegtelen, üres lesz. Meg kell említeni, hogy érdemes figyelni a legjobb eredmény érdekében még a mennyiségre, nálam a legjobb, legtestesebb eredményt szimpla esetében olyan 10-11 grammnál, duplánál 17.5-18 grammnál hozta. A kávé egy érdekes színfolt, magamban olyan bár keverék és desszert kávé közöttinek éreztem. Ízében főként a kakaós-csokis vonal érződik, mellette egy kis gyümölcsösség és mandula, plusz nektáros édesség. Testessége viszonylag alacsony, mennyiség emelésével lehet ezen javítani, aki igényli. Savassága visszafogott, csakúgy mint a koffein tartalma is. Én legjobban dupla risztrettónak élveztem, de latténak is jó alapanyag. Egy érdekes, és egyben kényes kávé. |
Lorien |
A minta szemrevételezés alapján erős arabika túlsúlyt sejtet. A szemek egyenletes, közepesen sötét pörkölésűek, mattos fényűek, olajkicsapódás nem látható. Néhány töredezett kávébab található benne. Elkészítéskor az átlagosnál magasabb hőfokot igényli, de érdemes óvatosan bánni vele, a sárkányosra fűtött gép hajlamos megégetni. A legjobb eredmény eléréséhez a szokásosnál jóval több őrleményt tanácsos felhasználni, szimplához 11-12, duplához 18 gramm is szükséges, és még ilyenkor is hajlamos a csapolás végén a szőkülésre. Akkor kaptam a legfinomabb kávéitalt, amikor cseppekre szakadó, vékony lefolyással készült. A krémje tigrismintás, arabikához mérten megfelelő vastagságú, az állaga és olajossága nagyon jó, valamennyi cukrot süppedősen képes megtartani. Ízvilágát leginkább egy kifinomultan rusztikus bárkeverékhez hasonlítanám. Erős benne a kakaós-étcsokoládés dominancia, malátával, pirított diós- és gabonás, valamint mandulás jegyekkel vegyítve. Jól illeszkedik mindehhez a pikáns, kissé füstös és kurkumás keleties fűszeresség. A csöpögős lefolyásokkor sikerült a háttérben egy kis ananászos-trópusi gyümölcsösséget is kicsiholnom belőle. Utóíze hosszan tartó, kakaós. Nagyon oda kell figyelni a készítéskor minden apró részletre, különben sokkal gyengébb lesz az eredmény. Tejes italokban átlagosan viselkedik, talán macchiátónak jobb, mint kapucsínónak. Leginkább risztrettónak vagy szűkre szabott eszpresszónak ajánlom, mérsékelt koffeintartalma miatt a nap bármely szakában fogyasztható. |
SiD |
A kávé nagyjából egyenletesen van pörkölve az olajkicsapódás határáig, az illata picit füstös. A tesztminta bőséges volt, de így is nagyon megszenvedtem vele: egyszerűen nem tudtam belőni rá rendszert, hiába minden, szimpla LM szűrő 12g őrleménnyel vagy éppen dupla szűrő teletöltve, az eredmény ugyanaz: lassú, befulladós csöpögés vagy éppenséggel szépen meginduló lefolyás, ami átmegy korai szőkülésbe vagy még rosszabb esetben egészen gyors, átcsatornásodásra utaló lefolyásba. Kb 10-ből egyszer sikerült értékelhető eszpresszót produkálnom, ezt most megpróbálom leírni: A kávé krémje átlagos vastagságú, arabica túlsúlyos blendnek megfelelő, színe meleg mogyoróbarna. Az ital íze étcsokoládés, amihez egy igen jól definiálható, éretlen cseresznyés gyümölcsösség társul. Sajnos az egész élményre ráül a füstösség (nem hamus, inkább füstölt sajtos jellegű), ami valakinek bizosan ízleni fog, de nálam nem volt jó pont. Nos, nagyjából ennyit tudok írni erről a Bonomi blendről, sajnos a cseresznyés ízjegyen kívül nem találtam benne semmi élményszerűt. Úgy gondolom, hogy ez tipikusan egy olyan kényes keverék, amit a pörkölés után 1 hónapon belül ki kell bontani és gyorsan elfogyasztani, másfél éves szavatossági idő ide vagy oda. |
Összegzés: Egyenletes, közepesen sötét pörkölésű kávébabok, melyek felületén olajkicsapodás nem volt látható. A szemek vizsgálata magas arabika hányadról árulkodott. Viszonylag kényes a keverék, mert ugyan magas hőmérsékletet igényel, de a nagyon magas hőfokon hajlamos megégni. Érdekes volt még, hogy a jó eredmény eléréséhez viszonylag magas dózis szükségeltetett, az egycsészés kosár kérte a 11-12 gram őrleményt. A legjobb eredmény a csegeősen induló, és vékony sugarú lefolyással érhetjük el. A krém vastagsága jó, a cukrot süppedősen tartja, és az olajossága is nagyon jó. Íze erőteljesen étcsokoládés, némi gyümölcsösség, pirított magvak, maláta aromákkal, háttérben kivehető füstösséggel. A minta sajnos nem a legfrisebb volt, amely egy ilyen magas arabika tartalmú blendnél, már érezhető minőségromlást eredményez. Testessége közepes. Leginkább risztrettónak vagy tejes italok alapjaként ajánljuk.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!