2. oldal / 3
Itt egy videó, hogy mi is ez az AeroPress valójában, és hogyan működik:
- Az AeroPress nagyon kedvező árú (nagyjából 6000 Ft-ért megvásárolható)
- Kezelése egyszerű, bárki számára pillanatok alatt elsajátítható
- Az alacsony ( 80 Celsius) hőmérsékletnek köszönhetően, kevesebb keserű aroma
- A légnyomásnak köszönhetően lerövidíthető az áztatási idő
- Jóval kevesebb a savtartalma (csaknem ötöde), mint a hagyományos csöpögtetős eljárással készült kávénak, így az érzékeny gyomornak is kevésbé irritáló
- Az elkészítési módok szinte kimeríthetetlen lehetősége (játszhatunk a darálási finomsággal, a vízhőmérséklettel, vízmennyiséggel, és az áztatási idővel)
- Nagyon finom, szinte elronthatatlan végeredmény
- Felépítésénél fogva gyakorlatilag nincs ami elromolhat
- Nagyon könnyű a tisztítása, pillanatok alatt elmosható
A többi csöpögtetős eljárással összehasonlítva, szinte mindegyikkel szemben van előnye:
A French Press -nél a durva darálás miatt csökken a kioldódás, és emiatt szükséges a hosszú áztatási idő, ami miatt pedig a végeredmény kesernyésebb. Nehezebb a tisztán tartása, és nem olyan tiszta a végeredmény, mint az AeroPressel (lehet benne apró kávéőrlemény). Továbbá a French Press kávé nem nagyon alkalmas tejes italokhoz. Ezzel szemben az AeroPress -el készített kávé teljesen tiszta, az alkalmazott mikro filternek köszönhetően, az áztatási idő sokkal rövidebb, és tisztán tartása is csak néhány másodperces művelet.A Hagyományos csepegtető eljárásnál a forróvíz először túl meleg ahogy eléri az őrölt kávé felszínét, majd ahogy áthalad a kávén lehűl, és lecsökken a hőmérséklete, így az extrakció gyenge lesz. A másik probléma, hogy nem egyforma a kávé közepénél és szélénél a kávé vízzel történő érintkezése, mivel a közepénél jóval intenzívebb, és erőteljesebb az extrakció, ezáltal a végeredmény is keserűbb. Az AeroPress -nél a keveréssel ezek a hibák kiküszöbölhetők, és az őrölt kávé minden része, azonos hőmérsékletű vízzel érintkezik. Továbbá a készítési idő is rövidebb, ami megint csak jótékony hatással van a nem kívánt keserűség elkerülésére.
Az elkészült kávé véleményem szerint semmiféle ízesítést nem igényel, üresen a legfinomabb (persze ízlések és pofonok...).
Úgy gondolom, hogy az eszpresszó technológiával nincs értelme összehasonlítani, mivel az AeroPress nem eszpresszóképes, ahogy azt már említettem. Így aki kimondottan olyan eszközt keres, annak nem ajánlom. Azonban aki egy olcsó, kiemelkedő ár/érték arányú kávékészítőre vágyik, annak mindenképpen érdemes megkóstolni, kipróbálni az AeroPress -el készült kávét.
Lehetőség van a kotyogóhoz hasonlatos kávé előállítására is. Ebben az esetben sötétebb pörkölésű kávébabot, és közel eszpresszó finomságú, őrleményt érdemes használni, majd azt leönteni 1-1,5 dl 90-95 Celsius fokos vízzel, gyorsan megkeverni, majd lenyomni.