3. oldal / 3
Néhány tipp, avagy a legnépszerűbb metódusok:
Nagyon sok készítési eljárást kipróbáltam, és nem merném egyikre sem azt állítani, hogy ez vagy az a nyerő. Mindegyik egy picit másabb végeredményt ad, és mind finom. Az hogy kinek melyik tetszik a legjobban ízlés dolga.Segítségül néhány tanács, amit talán érdemes figyelembe venni (persze nem szentírás):
1. |
Melegítse fel a vizet a megfelelő hőmérsékletre (a gyári ajánlás a 80-85 celsius, de sok esetben ennél melegebb 90-95 celsius fokos hőmérsékletet ajánlunk). |
2. |
Mérjen ki 14-17g kávét, és őrölje meg a filteres kávéhoz használt őrleménynél finomabbra (az eszpresszó, és a filter között). A kávé mennyiségének irányadó lehet a SCAA/SCAE iránymutatása, amely (SCAE-55gramm / liter, SCAA-64gramm / liter) mennyiséget ad meg. |
3. |
Állítsa fejre az összeszerelt AeroPress-t (a dugattyú legyen alul). |
4. |
Öblítse át forró vízzel a filterpapírt. |
5. |
Öntse az AeroPressbe az őrleményt, majd öntse rá a megfelelő hőmérsékletű vizet, úgy, hogy csak 3/4-ig tölti fel a hengert. |
6. |
Óvatosan kevergesse 10 másodpercig. |
7. |
Hagyja állni kb.20-30 másodpercig, miközben forróvízzel melegítsen elő egy csészét. |
8. |
Tekerje fel a műanyag kupakot a szűrővel, és visszafordítva helyezze a csészére. |
9. |
Nyomja le lassan óvatosan a dugattyút, amíg a kávé a csészébe nem folyik. |
10. |
Élvezze a finom kávét! Amennyiben szükséges forró vízzel tovább hígíthatja az elkészült italt. |
A Brewing Guide Episode 1: Aeropress from Stephen Leighton on Vimeo.
Letölthető használati útmutatók a Has Bean, és a Sweet Maria's műhelyéből.
Remélem sikerült felkelteni az érdeklődést az AeroPress iránt, és sokan kipróbálják. A fórumunkon pedig várom az ezzel kapcsolatos élményeket, és tapasztalatokat.