KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ízletes és látványos: a szifonos kávéfőző bemutatása - Kávékészítés szifonnal

Tartalomjegyzék

 

Készítsünk kávét a szifonunkkal!

 


kávékészítés szifonnal, szűrőkávékészítés szifonnal, kávékészítésKészítsünk magunkhoz mindent, hogy ne kelljen kapkodni. Szükségünk lesz az őrölt kávéra, ezt is tegyük egy edénybe, amelyből gyorsan bele tudjuk majd önteni a szifonba. Továbbá egy keverőlapátot is készítsünk ki, lehetőleg fából, nehogy egy esetleges odakoccintáskor az üvegnek baja essen, és egy nehezebb csőpoharat vagy a szifon gyári tartóját, melybe a felső részt tudjuk majd helyezni a készítés végén. Ha borszeszégőnk van ellenőrizzük le a töltöttségét, nehogy menet közben kifogyjon a szusz belőle. Ha van stopper és egy hőmérő is jól jöhet. Ha minden megvan kezdhetjük!

Helyezzük el a szűrőt a felső edényben, és igazítsuk hozzá, hogy jól körben illeszkedjen. Az alsó lombikba töltsünk lehetőleg előzőleg már felforralt vizet, mert lánggal azért nagyon lassan fűt fel. A felső edényt még ne tegyük rá szorosan, várjuk meg amíg a víz felforr. Ekkor ráilleszthetjük a felső részt is. Fontos a jól tömítettség! A víz szép lassan átáramlik a felső edénybe. Ekkor elméletileg forráspont alatt van, de nálam a főzőlapra tehetőnél előfordult, hogy feljebb ment, ami nem jó. Mivel a felső edényünk nem volt átmelegítve keverjük meg a vizet benne, hogy egyenletes legyen a hőfok. Használjunk bekalibrált hőmérőt ha tehetjük, (a tejgőzöléshez használt épp megfelelő) jól nyomon követhetjük az esetleges változásokat. Ha túl alacsony a vizünk hőfoka, tegyük a felső edény tetejére a fedőt, vagy egy csészealjat, ha túl magas nincs mese, folyamatosan kevergessük! Általában azonban mindig tökéletes lesz a vizünk hőmérséklete. Adjuk hozzá a kávét, majd azonnal keverjük meg és indítsuk a stoppert!

borszesz égőA lángot mérsékelhetjük, hogy minél kisebb legyen a feszültség a lombikban, és ne hevüljön túl esetleg a „kávékupak” miatt a víz. ~45 másodperc elteltével (természetesen fajtától függően alkalmazhatunk hosszabb áztatási időt is, de legyen ez az általános) zárjuk le a lángot, majd még egyszer keverjük meg. Az kilúgozott kávé szép lassan (az őrölt kávé szemcsenagyságától függően) az alsó lombikba érkezik. Heves buborékozással és egy nagy buggyanással jelzi, hogy a végéhez ért. Ekkor várjunk még egy picit, majd távolítsuk el a felső edényt, melyben a jól végzett munka után látjuk, hogy tökéletesen száraz a zacc. Töltsük ki a kész italt a csészékbe. Fogyasztásig azonban kicsit várjunk, hogy kb. 60-70 fokosra csökkenjen a kávé hőmérséklete, nyelvünk ugyanis itt különbözteti meg a legjobban az ízeket egymástól, ha ennél forróbb kevesebb élvezetben lesz részünk.

kávékészítés szifonnal, bodum santoskávékészítés szifonnal, hariokávékészítés szifonnal, cona szifon


Bodum Santos -  Hario 2-3 személyes szifon -  Cona szifon

 

Hol szerezhetjük be és milyet?

Bátrak régiségpiacokon, de a leírt kockázatokat szem előtt tartva, és az átalakítást is meg kell oldani. Általában ezekből a típusokból a fent említetteket keressük, ha nincs rajta jelzés inkább ne vegyük meg. Érdemesebb azonban biztos helyen vásárolni, kevesebb bosszúsággal jár és azonnal használható. Keressük a következő márkákat: Hario, Bodum, Cona, Yama. Tűzhelyre tehetőt de az állványos biztosabb és nem utolsó sorban látványosabb is. Az utóbbit egyszerű üveg borszeszégővel, festékboltokban beszerezhető denaturált szesszel fűthetjük. A kanóc hosszán tudjuk a láng erősségét állítani. Szabályozható gázégővel vagy erre a célra készített halogén vagy infravörös lámpával is jól működik. Magyarországon sajnos szinte beszerezhetetlenek az eszközök, internetes vásárlással azonban sok típus közül válogathatunk. Aki ki szeretné próbálni az élményt szintén nehéz helyzetben van. Magyarországon eddig a Printa kávézóban találkoztam ezzel az eljárással készített kávéval, itt akár rendelésre beszerzik a szifont és az eszközeit is. Reméljük cikkünk felkeltette érdeklődését ezzel az alternatív kávékészítési eszközzel kapcsolatban, és ön is mielőbb csatlakozik a vákuumszifon tulajdonosok egyelőre még szerény táborához!

A cikk még nem ért véget, kérjük lapozzon.