KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bezzera BB005 kávédaráló bemutató

bezzera bb005 kávédaráló"Kell egy csapat" - mondta a kultfilmmé lett Régi idők focija főszereplője, Minarik Ede. Kell egy daráló - szól az "eszpresszó-biblia" egyik alaptétele, melyet persze általában igyekszik elengedni a füle mellett a minőségi, otthoni kávékészítéssel egyre lelkesebben ismerkedő felhasználó. Miért?
Egyértelműen anyagi megfontolásból, többnyire a következő gondolatmenettel: veszek egy viszonylag komoly kávégépet otthonra - ám darálóra már nem futja az erre szánt keretből...de nem baj, hisz' szerencsére oly sokféle gyári őrlésű kávéból lehet választani! A végeredmény: a sokadik, meglehetősen drága "tégla" kipróbálása is lehangoló minőségű, híg, testetlen "eszpresszót" eredményez ami nem csoda, hiszen NEM presszógéphez való, vagyis túl durva a gyári őrlemények bő 90 százaléka. A csalódást aztán követi a felismerés: tényleg kell egy daráló!


bezzera bb005 kávédaráló hátsó nézetAz új, megfizethető árú (30 000 - 45 000 Ft) elektromos darálók közül "hazai pályán" (Kávékorzó; Index - Kávéológia) egyértelmű a kúpos őrlőművű Iberital Challenge karba őrlős változatának fölénye.Népszerű még az Iberital mechanikájára épülő Ascaso I-Mini2, a Nemox Lux (és különböző néven futó klónjai) - és nagyjából ennyi, hiszen a következő, számomra (is) szimpatikus "home grinder", a műszaki csemegéket (gyors, pontos őrleményfinomság-állítás; 54mm átmérőjű, kerámia őrlőtárcsák) felvonultató Mahlkönig Vario ára már 98 000 Ft...

Nemrég ráakadtam egy, első látásra igen szimpatikus kis őrlőre, a Bezzera BB05 "nevű" modelljére. A készülék műszaki adatait olvasva tovább erősödött a szimpátia. Az Iberitalhoz és rokonságához hasonlóan a kis Bezzera is karba őrlős, időzítővel és - figyelem! - kúpos őrlőművel rendelkezik, ám annak átmérője nem az előbbi vetélytársakban egységes 38, hanem 48mm! (Azért mantrázom - látszólag öncélúan - a kúpos őrlőművet, mert a hozzáértők e megoldás javára írják (a tárcsás késpáros megoldással szemben) az átmérőhöz viszonyított nagyobb őrlőfelületet, melyből adódóan alacsonyabb motorfordulatszámmal operálhatnak a konstruktőrök, így csökken az őrlemény felmelegedése, s az aromavesztés is!) A számok nyelvére lefordítva: az Iberital adattábláján 600/min, a Bezzerán 900/min olvasható, de a darálók (egyik) királyának, a 28kg-os (!), 72 cm (!) magas, 71 mm átmérőjű kúpos őrlőműves Mazzer Roburnak a 900 (!) W teljesítményű motorja csupán 420/min fordulaton dolgozik! Ellenpontként: még a nehézsúlyú (de tárcsás őrlőkéses) ipari darálókban is 1200-1400/min fordulatszámú motorokat alkalmaznak.

bezzera bb005 kávédaráló kúpos örlőműA kúpos őrlőműves darálók a fentiek ellenére is meglehetősen ritkák, különösen az átlagos, otthoni felhasználók számára érdekes ár,-és méretosztályban (a giga-Mazzer ugye, nem ide tartozik:-D), ezért is keltette fel ennyire az érdeklődésemet a Bezzera modellje. A hazai importőrtől kapott mintapéldányt itthon, a kicsomagolást követően mindjárt vallatóra fogtam. Vetélytárs, vagy ha úgy tetszik hivatkozási alap is volt a konyhában: a jó öreg (egész pontosan 3,5 éves), karba őrlős Iberitalom, melynek cseréje mindeddig még gondolati síkon is legfeljebb pillanatokra merült fel bennem, egy-egy méregdrága Mazzer Mini Electronic (sík őrlőkéses), illetve Casadio Instantaneo (kúpos őrlőművű) személyében.

Az inox készülékház a (néhány kritikusa szerint túlságosan is) szögletes formavilággal karöltve technós-elegáns megjelenést kölcsönöz a kis Bezzerának. A talán picit hosszú "nyakon" ülő babtartály szerencsére nem túlzó méretű (250g szemes kávé fér bele), így egyrészt nem borítja a látványtervet, másrészt ennél öblösebbre nincs is szükség otthoni felhasználás esetén. Praktikus megoldás - mint a nagyoknál! - a daráló elé/a portafiltertartó villa alá helyezhető, a lehulló őrleményt felfogó kis inox tálca!

bezzera bb005 kávédaráló időzítő beállító gombbezzera bb005 kávédaráló őrleményfinomság beállítóA készülék frontlapján, a bal alsó sarokban szerénykedik az üzemkész állapotot piros fénnyel nyugtázó főkapcsoló. A készülékház jobb oldalán, a skálázott, duci alsó állítógombbal az időzítőt lehet állítani - gyorsan, és pontosan: gyerekjáték volt bekalibrálni a 9g-os mennyiséget (ennyit őrölök az egyszemélyes Marzocco szűrőbe). A kisebb, felső forgatógombbal fokozatmentesen, leheletfinoman állítható az őrlésfinomság. Jó, hogy a Bezzera ebben is hasonlít az Ibire...a másik egyezés viszont korántsem örömteli: a Bezzerán sincs semmiféle, az őrleményfinomság egzakt beállításátt segítő fokozatbeosztás! Az állítógomb mögött, a készülékházon látható "+ -" jelölés édeskevés (az óramutató irányába tekerve finomítjuk, ellenkezőleg pedig durvítjuk az őrleményt), ennél többre lenne szükség! Az évek során volt szerencsém néhány Iberitalhoz, ezért nem jelentett gondot a Bezzera beállítása, de egy új felhasználónak azért nem ez lesz a kávékészítéssel kapcsolatos legkellemesebb emléke:-)

Utána viszont már nincs okunk homlokráncolásra, mert a Bezzera teszi a dolgát - ha nem is csendben, de sokkal diszkrétebb és elviselhetőbb hangon őrli a kávét, mint a köz,-és elismerten fülsértő módon zajongó Iberital Challenge. További pozitívuma a Bezzerának, hogy a fém őrleménykivető "csőr" nem ismeri a sztatikus feltöltődés fogalmát (bezzeg az Ibi műanyag orrmánya...). Maga az őrleménykivetés is igen jól funkcionál, 6-8 egymást követő mérésem azt mutatta, hogy 9 - 9.3g közötti tartományban , tehát igen pontosan "lőtte" a kis gép az őrleményt.

Bár az otthoni haszálat során nincs különösebb jelentősége, a rend kedvéért akkurátusan lemértem, milyen "szapora" a két daráló. Az eredmény:

Bezzera: 6sec/9g

Iberital: 10sec/9g

bezzera bb005 kávédaráló összehasonlító táblázat
 
Összegzés: mióta elhoztam (8 napja), intenzíven haszálom az elegáns kis Bezzerát. A gyakorlatlan felhasználók számára rejtvénynek sem utolsó, skálázatlan őrleményfinomság-állítástól eltekintve nem igazán tudnék negatívumot említeni - és egyre jobban kedvelem! Nem biztos, hogy eladom az Iberitalomat, és veszek egy Bezzerát, de...de nagyon rezeg a léc:-))) Jó választás lehet azon kávékedvelőknek, akik most értek a "milyen őrlőt vegyek?" kérdéshez, s az erre elkülönített pénzösszeg félúton van mondjuk, egy Iberital Chrome, s a Mahlkönig Vario között. A Bezzera BB005 bruttó ára a forgalmazónál  65 000 Ft.