KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Villámlátogatás a Murnau Kaffeerösterei-nél

kávépörkölő murnau probatA történet másfél évre nyúlik vissza : történt akkor, hogy a bajor régióban jártam és egy nagyon kedves, kávészerető / kávészakértő barátomnak néztem valami ajándékot. Rémlett, hogy a Crema magazinban a régióban csak a murnaui cég volt meggyőző számomra. …így murnaui látogatásom alkalmával a főutcai gasztró boltban nem is volt kérdés, hogy milyen kávét vegyek. A kávét érkezésem után átadtam a barátomnak, aki igen elismerően nyilatkozott az eszpresszó keverékről.  

kávépörkölő murnau dizájnPár hete újból a környéken voltam, így egy murnaui látogatás elég kézenfekvőnek tűnt, hogy magamnak is vegyek, illetve most jobban szemügyre vegyem a céget. A pörkölő vállalkozás a város szélén székel, (Murnau, Am Mösl 4)  ahová egy napos délutánon kanyarodtam be, városnézés után. Szerencsémre az Astoria gép mögött a tulajdonost Thomas Eckel-t  pillantottam meg, akinek rögtön be is mutatkoztam, és elmeséltem a fentieket a korábbi tapasztalatról. Váltottunk „pár szót” a Kávékorzó online magazinról, a kávékról, cégéről és a tejről, melyet a tejes italokhoz használ. Mindeközben feleségem szorgalmasan fotózott a kávézóban, majd a csomagoló részlegben, ahová Thomas beinvitált. A vállalkozásról amit mindenképpen érdemes tudni : a tulajdonos 5 éve, 2006-ban kezdett el komolyan kávéval foglalkozni, miután egy kolumbiai farmerral találkozott, aki elmondta, hogy szeretné a kávéját eladni, megismertetni a Német piaccal. Ebben Thomas segített neki, így terméke bekerülhetett a piacra. A következő évben Bécsben megszerezte a "Chef-Diplom-Kaffeesommelier" képesítést, mely további mélyreható ismeretekkel látta el, hogy a kávé világában jobban elmerülhessen, és vállalkozást gründolhasson. Ebben az évben a kávé iránti elkötelezettsége olyannyira elmélyült, hogy teljes állásban belevetette magát a családi üzletbe. 2008-ban alapította meg mostani vállalkozását a „Murnauer Kaffeerösterei” céget. 2009-ben megszerezte a Q-Grader minőségellenőrző képesítést, melyet azóta is csak Ő birtokol Németországban. A tavalyi évben Thomas zsűri tag volt az el salvadori „Cup of Excellence” versenyen, idén pedig a kolumbiain is a zsűri oszlopos tagja.  
kávépörkölő murnau csomagoló
Ahogy azt a bevezetőben is jeleztem a vállalkozás családi, a pörkölésben apósa, a pénzügyekben és marketingben felesége segíti a vállalkozást. A tavalyi évben kb. 20.000 kiló kávét pörköltek. A kis cég fő piaca természetesen Németország, illetve a környező országok (Ausztria), de az angliai megjelenés, piacralépés is tervbe van véve. A pörköléshez két PROBAT gépük van, mindkettő 1954-es gyártású. A pörkölés az általam meglátogatott shop-tól, irodától kb. 20 kilóméterre történik. (Lichtenau)   A shop-ban látható „kis” PROBAT gép (lásd fotó) nincsen használatban. 

kávépörkölő murnau pultThomas tanfolyamokat is tart : barista, latte art és kávé ismeretterjesztő tanfolyamokat egyaránt. A boltban a friss pörkölésű kávékon kívül megvásárolhatóak kiegészítők (tamper, mérleg, csészék stb.), illetve őrlők is. (Mahlkönig Vario, Zassenhaus kézi őrlők)  
kávépörkölő murnau shopA pultban egy kétkaros Astoria Gloria gép dolgozik, mellette pedig jó pár őrlő : Casadio, IBI, egy karbaőrlős Macap MD4 digitale, ECM Casa, plusz 4 darab Mahlkönig Vario.  Ezekből kóstolható a legkeresettebb eszpresszó keverék, és a populáris(abb) SO arabikák. Természetesen én is az eszpresszó keveréket kóstoltam meg, Thomas által elkészítve. Jellemzően heti háromszor van pörkölés, ebből látják el a partnereket, a boltot és az online rendeléseket. A csomagolás itt, helyben történik – ahogyan a fotókon is látható. Online rendelés a webshop-on keresztül lehetséges : http://www.murnauer-kaffeeroesterei.de/eshop/      Magyar vásárlókat is kiszolgálnak, UPS csomagküldővel jön az áru, a kávékorzóra is lehet hivatkozni - érdemes rendelni! Az általam vásárolt kávé egy Monsooned Malabar lett, mivel kedves paljoc barátom ezt a kávét pörkölgeti mostanság, így gondoltam remek összehasonlítási alap lehet. Visszajelzése alapján nagyon finom, igazán kellemes kávé. A vásárolt „El Castillo” esszpresszó keveréket jómagam még nem bontottam, de bizonyára az is remek.  
 
Összességében elmondható, hogy egy nagyon ígéretes, lelkes családi vállalkozás a Murnau Kaffeerösterei, Thomas pedig egy hihetetlen lelkes, kedves ember. 
Én a jövőre nézve nagyon sok sikert kívánok nekik a további expanzióhoz, működéshez.