KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A Miscela d'Oro - a szicíliai meló

miscela d'oro kávépörkölő látogatásMég áprilisban szicíliai utam tervezésekor fejembe vettem, hogy kicsit kávé vonalon is körbe nézek, túl azon, hogy jó sok kávét fogok fogyasztani napi szinten.
A szálláshelyemhez viszonylag közel eső részeken kezdtem el a kutatást, és botlottam bele egy ismerős logóba a cégek adatait böngészve : Miscela d’ Oro.

miscela d'oro kávépörkölő autóKis fejtörés után realizáltam, hogy a coffeegeek fórumon szoktam látni a cég bannerét. Bázisomtól mindössze 1 órás útra vannak, így egy gyors bemutatkozó e-mail ment a cégnek, melyre talján viszonylatban igen gyorsan kaptam választ : szívélyes meghívó a gyárba.

miscela d'oro kávépörkölő régi táblaAz idő gyorsan repült, így júniusban a helyszínről egy kellemesen fülledt hétfő reggel felhívtam a PR munkatárs kontaktomat, hogy az előzőleg valószínűsített kedd helyett ha nem baj én ma (hétfőn) mennék. Az üzemet könnyen megtalálva az előcsarnokban találtam magam, ahol Giovanni, a cég export menedzsere fogadott nagy mosollyal. Egy rövid, gyors bemutatkozás és kávékorzó helyzet ismertetés (az oldalt megnézték – igaz nem értették) után irány a földszinti „laboratorio” egy kávéra, és további eszmecserére. Itt már csatlakozott Eliana, a cég PR menedzsere is. A helységbe belépve rögtön kellemes érzés fogott el látván a sok gépet, őrlőt és mindféle régi kávés zacskókat, világító táblákat, stb.

miscela d'oro kávépörkölő kávégép A kávét egy BFC Lira (Coffee Royal) 2 fejes gépen készítette el Giovanni, a GRAND'AROMA keverékből. A kapott kávé nagyon meggyőző volt, így természetesen később még repetáztam belőle. Mint megtudtam a gépet a cég saját igényeihez igazítva gyárttatja, ezen specifikációkkal is biztosítva, hogy a gépekből csak a tökéletesen elkészített Miscela d’ Oro kávé távozhasson. A már említett laboratorio gyakorlatilag egy cupping szoba, ahol folyamatosan megy az ellenőrzés, ezen kívül a dolgozók is itt készíthetik el szemes kávéból a napi kávéjaikat.(az emeleti iroda szinten van pár kapszulás és podos gép is)

miscela d'oro kávépörkölő laborA cégről előljáróban érdemes tudni, hogy története 1946-től jegyezhető, amikor az Urbano család Messina belvárosában egy kis kézműves pörköldét nyitott, ahol kezdetben igen kis mennyiségben pörkölték a kávét. Az 50-es évek közepére a megnövekedett igényeket követve már bővült a vállalkozás, majd a második generáció 1970-től már új üzletpolitikát vitt a színre és boltoknak is szállítani kezdtek a pörkölt kávéból. Innen datálódik új termékek bevezetése, és a híres „5 miscele” keverék bevezetése, melyre még máig is emlékeznek a kávészerető emberek egész Szicíliában. A 80-as években egy modernizáción ment keresztül a cég, de megtartották továbbra is a kézműves jelleget. A 90-es évek végén a cégvezetést a harmadik generáció vette át, és elkezdődött a külföldi piacokra való nyitás, terjeszkedés is. Ezzel egyidőben a cég arculata is megváltozott, új logó készült, és teljes arculatváltás történt. A pörkölő üzem 2003-ban költözött a mai területen üzemelő gyárba, ahogyan megtudtam egy sikeresen és főleg törvényesen felhasznált állami támogatás igénybevételével. (ahogy hallottam az állami támogatások sorsa igen szövevényes volt a legtöbb esetben Szicíliában : sok cég eltűnt, a tulajdonosokkal együtt, vagy éppen a maffia kezére vándoroltak az összegek) 2006-ban a híres Olasz designer Oliviero Toscani (sokak számára ismert lehet az elhíresült Benetton plakátokról) munkája által a cég teljes arculati „megtisztuláson” ment keresztül, és azóta is mindent a fehér és barna színek uralnak arculatilag. (ahogy Ők mondják : a fehér a tisztaság, a barna pedig a kávé színe)

miscela d'oro kávépörkölő kávémiscela d'oro kávépörkölő gépteremA silókhoz vettük az irányt ahol megmutatták, hogy hová érkeznek a kamionok a nyers kávéval, és hogyan történik a tisztítás, szortírozás és tárolás. A koffeinmentes kávé teljesen zárt rendszerbe kerül az érkezés pillanatától, értendő ez a tisztítás és tárolásra is már. Tárolásra 18 siló áll rendelkezésre, ezek töltöttsége műszereken követhető természetesen a betározó, és a pörkölő üzemben is. Évente 300.000 kiló nyers kávé befogadására képes az üzem. A gépek megtekintése után átsétáltunk a pörkölő gépekhez, és a gépteremhez, ahol Eddy Salgado pörkölő mester fogadott bennünket. Eddy 2006 óta dolgozik a cégnek, előtte Puerto Rico-ban tanulta ki a szakmát. A gépteremben szerencsém volt megtekinteni a szoftveresen ellenőrzött és minden lépésben kontrollált gyártási folyamatot, mely a betárazástól a csomagolásig teljesen végig lekövethető. Ottjártamkor éppen a Gran Crema pörkölése folyt, mely mint megtudtam a legjobban fogyó keverék. A pörkölés Scolari gépeken folyik, csakúgy mint a legtöbb többi művelet is a Scolari Engineering vállalat termékeire épül. (egy érdekesség : az Illy néhány éve cserélte le a Probat pörkölőit Scolari termékekre)

miscela d'oro kávépörkölő gépteremmiscela d'oro kávépörkölő pörkölőMenetenként 250 kg kávét pörkölnek, és ami érdekes : egyszerre, és nem külön-külön pörkölik a keverékekhez az összes fajta kávét. Bérpörkölést nem végeznek. (mint beszélgetésünkkor kiderült a céget korábban megkereste egy hazánkban is jelenlevő áruházlánc, szerződést kínálva kávé gyártásra, de az elvárt árhatáron belül csak igen silány minőségű keverék lett volna lehetséges, így a hatalmas volumenű rendelés ellenére a Miscela d'Oro visszalépett az üzlettől) Az összes keverékhez, termékhez az említett szoftverben megvan a pörkölési profil, csakúgy mint az őrlési profil, mely a nagy ipari őrlőket vezérli. Eddy megmutatta az összes folyamatot a kijelzőn, a zöldkávé megérkezésétől egészen a csomagolásig, mely igen érdekes és izgalmas volt. Sajnos a szoftvert nem engedte fotózni, csak a kijelző panelt, mely fotónkon látható. 5 siló áll rendelkezésre a koffeinmentes kávénak, és természetesen egy külön őrlő. A csomagolás is teljesen másik, zárt rendszeren folyik : a koffeinmentes kávé sosem találkozik a hagyományos, koffeines termékekkel. Pörkölés után a gépteremben egy speciális műszerrel őrlés után színmélységet mérnek, fotóznak (lásd fotó), mely alapján ellenőrzik, hogy a pörkölés rendben zajlott-e, és a minőség megfelel a cég elvárásainak. Minden keverékhez van egy szín profil, és a masina által megadott értéket ellenőrzik tárolás előtt, hogy az a jelzett határon belül van-e. Ha netán a profil maximum értékét meghaladó eltérés van, akkor ahogy hallottam a tulajdonost kell felhívni és Ő dönt a pörkölmény sorsáról, mely ilyen esetben megsemmisítésre kerülne. (Eddy elmondása szerint az utóbbi hat évben egy alkalommal volt ilyen esemény mindössze.)

miscela d'oro kávépörkölő csomagológépmiscela d'oro kávépörkölő üzemSzemes kávé esetén a csomagolás, őrölt termék esetén pedig őrlés előtt 48 órát „pihen” a pörkölt kávé nitrogénnel feltöltött silókban, így is biztosítva az aromák megmaradását. Őrlés után is további 1 napot nitrogénes közegben van az őrlemény, csak utána kerül csomagolásra, ahol a csomagoló gépek szintén nitrogén nyomás alatt dolgoznak. A csomagoló gépek mindegyike, kivéve egyet nitrogén nyomás alatt üzemel, biztosítva az aromavesztés minimálisra való csökkenésének lehetőségét. Az egyetlen régebbi gép, mely nem nitrogénes az csak a helyi piacra való őrölt koffeinmentes kávét csomagol, melyet a helyi kávézók használnak fel, szigorúan betartva a 30 napos felhasználási korlátot. (gyakorlatilag egy podhoz hasonló tasakban tömörítetnelül van őrölt kávé, melyet a portafilterbe tesznek és tömörítenek, és abból készül a kávé)
A Miscela d'Oro termékek közel 30%-a USA-ba kerül, így nem volt meglepő látnom, hogy 13 grammos dupla podot is készítenek a kinti piac igényeit kielégítve.

A gyártási folyamatok megtekintése után a szerelő üzemben folytattuk utunkat. Itt a szerződéses partnerektől, mintaboltból visszakerülő gépek szervízelése, felújítása folyik. Fényező kamra is van a telepen, éppen egy Mazzer Major fényezése száradt. Gépek terén a vállalat csak Grimac, és BFC főzőket, illetve Mazzer és Anfim őrlőket használ.
A vállalat helyben 30 embert foglalkoztat, illetve USA-ban van még egy ügynökük. (New York)

miscela d'oro kávépörkölő csészeLátogatásunk végén az irodai rész megtekintésekor volt szerencsém találkozni a cégalapító unokájával, Umberto-val, a mostani tulajdonossal, aki rendkívül kedvesen, előzékenyen fogadott és érdeklődött a kávékorzó, és a magyar kávés kultúra, piac felől.

miscela d'oro kávépörkölő üzemElköszönésem előtt még egy újabb kitűnő kávét fogyasztottunk el Giovannival, aki elmondta amit már tudtam : nincsen hazai forgalmazójuk, partnerük, és szeretnének a magyarországi piacon megjelenni. (szerkesztőségünktől a közvetlen elérhetőség beszerezhető!)

Összességében elmondható, hogy egy professzionális, komoly pörkölőt ismertem meg a Miscela d'Oro cégben, aki elkötelezetten harcol a magas minőségért, és nem áll be a sorba a silány terméket is bevállalók közé, ezért is nevezi a mai napig mérete ellenére magát kézműves pörkölőnek : "Artisan Roasters Since 1946".