KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cafe Frei Bibliotheca, Kecskemét, Piaristák tere 8.

cafe frei bibliotheca kecskemét belsőLassan egy éve, hogy megnyílt Kecskeméten a Frei Tamás nevével fémjelzett kávézó a Katona József Megyei Könyvtár épületében. Az épület visszafogott, modern stílusa, hatalmas belmagassága és a kávézó szafari-hangulatú dizájnja különös, ám mégis barátságos egyveleget alkotnak. A pult főhelyén trónol a hatalmas Elektra kávégép, amelyet egy komolyabb Macap őrlő, és négy kisebb karbaőrlős Iberital szolgál ki.
cafe frei bibliotheca kecskemét elektraA bejárat melletti polcon a megvásárolható kávék sorakoznak, amelyet a kihelyezett őrlő segítségével meg is darálhatunk.
Minden asztalon megtalálható a kávélap néhány példánya, amely egyben –külön is megvásárolható – újság, néhány írással, fotókkal, egyebekkel, érdemes belelapozni. A bőséges választék miatt egy kis idő mindig szükséges az áttanulmányozásához, a személyzet ezt mindig diszkréten kivárja, és mindig pontosan akkor érkezik felvenni a rendelést, amikor már döntöttünk vagy kérdésünk lenne –nagyon profi módon csinálják. A kiszolgálás egyébként is végig nagyon rendben van, és minden ital teljes szettel érkezik, szalvéta, szódavíz (amikor kell) is jár hozzá.

cafe frei bibliotheca kecskemét eszpresszóEleinte csak a szokványos tesztköröket futottuk – sajnos az alap eszpresszó és risztrettó önmagukban nem igazán jelentik a kávézás csúcsát. Bár mennyiségre megfelelőek, a krém vékony rajtuk, meglehetősen kesernyés ízvilág az uralkodó. Az alapanyag valószínűleg jó, de annyira túlzott a pörkölése, hogy szinte úszik az olajban, talán ez lehet a probléma gyökere. Igazából csak kapucsínóként vagy más tejes italként élvezhető. Talán valamicskét az is ront a helyzeten, hogy az őrlemény akár fél órát is pihen az adagolóban, de összességében mégis inkább azt hiszem, nem a személyzeten múlik: ők szinte a lehető legtöbbet kihozzák az alapanyagból, otthon magam sem készítettem jobb kávéitalt belőle. A tejes italokra azonban nem lehet panasz, megfelelőek az arányok, a tej szépen kisimítja a hibákat, a tejhab tökéletes, mint ahogy az öntött minta is szép.

A szokványos kínálat mellett állandóan változó a hónap kávéja – amelyről olvashatunk a kiadványban is –, minden kávéital kérhető ebből. Ezúttal szerencsénk volt, az egyik kedvencem, a monsooned malabaar volt a kiválasztott, amelynek még a pörkölése sem volt annyira túlzott, ami a Frei kávékra egyébként jellemző. Egészen más volt a helyzet, amikor a malabaarból kértem a risztrettóm, ezért tényleg érdemes betérni. Szép, kerek ízvilág, mennyisége szabványos, a krémje is egészen elfogadható. Noha telhetetlen vagyok, és azt gondolom, ennél is világosabb pörköléssel még izgalmasabb lehetne, a malabaar risztrettók messze a mai magyar átlag kávéházi színvonal fölött voltak.

cafe frei bibliotheca kecskemét lattecafe frei bibliotheca kecskemét omanicafe frei bibliotheca kecskemét narancsos mokka

Tulajdonképpen a hagyományos tesztelési ügymenetünkkel már végeztünk, amikor úgy döntöttünk, hogy megkóstoljuk a kávés koktélokat. Milyen kár, hogy már kezdettől fogva nem tettük!

cafe frei bibliotheca kecskemét risztrettóAzt kell mondanom, ami koktélt eddig megkóstoltunk, kivétel nélkül mind profi módon, odafigyeléssel, szeretettel készítik, és ami a legfontosabb, nagyon finomak. A barátom és tesztelőtársam például rögtön függő lett, azóta amikor csak teheti, az ománi szultán kedvencét, a tojáslikőrös lattét kéri, de nagyon tetszett neki a damaszkuszi mandulás jég-kávé és a mandula kapucsínó is. Jómagam – nyár lévén – inkább a hideg kávés koktélok világában kalandoztam: a jávai jeges narancs mokkában a kávé és a narancs párosítása zseniális, mint ahogy a dió frapucsínó is szintén nagyon finom, majdnem azonnal kértem mindkettőből még egyet.

Az árak elfogadhatók, az eszpresszók, risztrettók 290, a kapucsínók, tejeskávék 350, a kávés koktélok pedig 430 forintba kerülnek, amelyhez még 8%-os szervizdíjat kell fizetnünk.

Bár nem mindenben az ízlésemnek megfelelő, összességében meggyőzött Frei Tamás kávézója. Jó ötletnek tartom, hogy a könyvtár épületében működik, ez is hozzátesz egy keveset az igazi kávéházi hangulathoz. Ha csak eszpresszót, risztrettót kívánunk, érdemes a hónap kávéja felől érdeklődni, vagy csak keressük a világosabb pörkölésű blendeket. Ha valamilyen kávés koktélra vágyunk, akkor pedig ez a megfelelő hely, mindenki biztosan talál magának valami izgalmasat. Magam is visszajárok.

Pontozás:

1, Tetszetős kinézet (elegáns, tiszta, csésze/pohár használata, dekoráció, teljes szettel szolgálta fel (kanál, cukor, víz) ahol szükséges! )
2, Íz harmónia (az összetevőknek megfelelően, espresso íz)
3, Megfelel-e a hőmérséklet (az ital fogyasztási hőfokának megfelelően)
4, Általános barista képzettség (tejhabosítás, hideg ital készítés)
5, Hely hangulata, személyzet munkája

Pontozás mindegyik esetében 1-5 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Értékelés:

Tesztelő
Tisztaság, dekoráció, felszolgálás
Íz harmónia
Ital hőmérséklete
Általános képzettség
Hely hangulata, személyzet
Összesen
Lorien
5 4 5 4,5 5 23,5

Cafe Frei Bibliotheca
6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.
Nyitva tartás: Kedd-Szombat: 10.00 - 19.00