KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Milánóban a Host 2011-en jártunk

miláno host 2011 kiállításMár megszoktuk, hogy az espresso kultúra bölcsőjének számító Olaszországban a páratlan években Milanó a páros esztendőkben pedig Trieste ad lehetőséget arra, hogy a kávés szakma képviselői bemutassák standard és új termékeiket, szolgáltatásaikat. A milánói HOST mégis más. Részben a Chicago-i kiállítással folyamatos küzdelemben áll a világ legnagyobb vendéglátó ipari seregszemléje helyért, másrészt a kávépiaci szereplők számára a leginkább presztízs értékű. Megnéztük, hogy mit mutattak a kiállítók a 2011-es évben.

kávéfőzőA helyszín Milano-Rho városrészben található. Monumentális, igazán profin működő infrastruktúrával. A kiállítás mind a négy égtáj felől könnyen megközelíthető, megfelelő mennyiségű automata parkolóval, melyet egy napra 15 €-ért lehet igénybe venni.

A belépéshez szükséges jegyet elővételben a honlap segítségével, vagy a helyszínen lehet beszerezni. Az elővételes jegyekkel a belépés több, mint egyszerű. Nincs sor, tülekedés, hisz a főkapuknál 20-20 terminál biztosítja a zökkenőmentes jegykezelést.

A kávé szempontjából idén a 8-as, 11-es, 14-es és 18-as pavilonok voltak érintettek, összesen 100.000 négyzetméteren. Az első kettőben kizárólag a kávé ipar szereplői az utóbbi kettőben egyéb bar és cukrászipari eszközöket és alapanyagokat forgalmazók is megtalálhatóak voltak.

A kiállításon az S.C.A.E. (Speciality Coffee Association of Europe) külön standon jelent meg, ahol a tagtoborzás mellet különböző szakmai programokkal kívánta népszerűsíteni a minőségi kávékultúrát. Részben az S.C.A.E.-nek, részben a Nuova Simonelli-nek köszönhetően, aki nem mellesleg sikeresen hosszabbította meg a Barista Világbajnokság (W.B.C.) fő szponzori státuszát köszönhetően a barista szakma élmezőnye is megfordult Milanóban. És ha már itt tartunk jegyezzük meg, hogy a Coffee in Good Spirits és a Latte art kategóriák espressogép szponzora a Dalla Corte, az őrlők tekintetében pedig mindhárom kategóriában ismét a Mahlkönig lett a K30-as modellel.

Rövid beszámolónkban képtelenek vagyunk minden kiállítót felsorolni, ezért inkább a trendekről, újdonságokról és a meglepetésekről ejtünk szót.

Eszközök:

francesco sanapoA karos espresso gépek területén úgy tűnik, hogy óriási verseny indult kettő irányban is. Egyik irány az egyszerűbb, alacsonyabb árszintet képviselő gépek iránya, ahol sok újonnan felbukkant gyártót találtunk. Egyszerű kivitelükkel, a gyártásnál felhasznált olcsóbb alapanyagokkal az árérzékenyebb piaci területeket célozzák meg. A másik területet az innovatív, hi-tech technológiákat felvonultató gyártók képviselik. A több kazános gépek, egyedi hőcserélési technológiák, az infúziós fázist darabokra szedő gépek új irányokat és lehetőségeket nyitnak meg. A La Cimbali standján Francesco Sanapo Olaszország 2010-es és 2011-es barista bajnoka volt a segítségünkre az új fejlesztés bemutatásában. A megoldás lényege, hogy az elektronika segítségével az infúziós szakaszt apró részekre bontja, lehetővé téve azt, hogy pl. a preinfúziós fázis első szakaszában csupán 3 bar víznyomás érje az őrleményt, egy újabb fázisban mondjuk 6 és ezt követően épüljön fel a végleges 9 bar körüli nyomás, ami a kivonatolás végén szakaszosan épüljön vissza. A fázisok tartama és nyomásértéke szabadon állítható. A gépen volt szerencsénk megkóstolni és elkészíteni Francesco saját blendjét is, mely alapjaiban lóg ki a megszokott Olasz vonalból.

A gépek területén meglepő volt, hogy elképesztő mennyiségű szuperautomata espresso gépet kínálnak. Szinte nem találtunk gyártót, aki ne rendelkezett volna ilyen típusú alternatívával. Nem állítom, hogy ez nagy örömmel tölt el, de bizonyára létezik az igény.

A kisgépek piaca sem szűkölködött kínálatban, jelentős ázsiai létszámfölénnyel. A tisztán európai gép gyártók, akik valami újdonsággal és formatervezéssel jelentek meg, külön biztonságiakat tartottak, akik igyekeztek megakadályozni a kínai fotósok és ötlet tolvajok aktivitását. Kedves gyártók! Korábban kellett volna gondolkodni! J

alejandro mendez görög bajnokcosmai standA kávépörkölők és forgalmazók komoly számban vonultak fel, bár meglepetés volt, hogy a nagyágyúknak számító Lavazza, Illy, Segafredo nem állított ki. Igazi újdonsággal blend terén nem találkoztunk. Mindenki hozta a tőle megszokottat, ki kevesebbet, ki többet. Az egyes ismert márkák értékelését kihagyom, nehogy részrehajlással vádoljon az olvasó. A sok kiváló és sok bitang gyenge kávé mellett néhány különösen emlékezetes kávét is sikerült kóstolnunk. A Nuova Simonelli standján a világbajnok Alejandro Mendez és a Görög bajnok Stefanos Domatiotis is igen szép espressokat készített és korábban már említést tettünk a Sanapo féle blendről, mely a napokban a KÁVÉ HÁZÁBAN megkóstolható lesz.

Természetesen a nyerskávé forgalmazók is szép számban jelentek meg és kínálatukban egyre inkább megtalálhatóak a Cup of Excellence-en is jól szereplő kávék.

Pörkölő gépekben sem volt hiány, még egy gőzmozdonynak öltöztetett koreai pörkölő gépet is láttunk, mely inkább meghökkentő volt, mint szakmai érdekesség. És ha már Itália a Cosmai standján is volt mi borzolja a kedélyeket. A vaku egyfolytában villogott, mi csupán a motort szerettük volna megörökíteni, de volt rajt egy utas is, ezt vegye a kedves olvasó szimpla ráadásnak.

Összefoglalva a HOST 2011. kiállítást, mindig van új a nap alatt!