KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A Katalán őrlőkirálynál jártunk

compak gyár épületA történet onnan datálódik, hogy több éve jó kapcsolatot ápolok a Compak s.a.  export menedzserével, így kézenfekvő ötlenek tűnt végre egy személyes találkozás a barcelonai utam alkalmával. A városbeli találkozó ötletéből végül egy meghívás lett a cég gyárába, mely Barcelonától közel 50 km-re található Bigues I Riells városban. Az üzembe kijutással nem kellett bajlódnom, mivel a Compak nagyvonalúan sofőrt küldött a szállodához, ahonnan egy álmos hétfő reggel indultam az őrlők birodalmába...

compak gyár kávédarálók kiállítvaMielőtt belevágnánk a közepébe, egy kis előszó a Compak munkásságáról, történetéről. Biztos sokan vannak, akik nem ismerik jól a céget, mivel hazánkban sajnos nincsen forgalmazója (ennek ellenére igen sok helyen láthatjuk hazánkban a Compak K6 őrlőket szolgálni kávézókban, pizzériákban). Illetve aki figyelemmel kiséri a kávés versenyeket, az emlékezhet rá, hogy évekig a Compak volt a WBC  (World Barista Championship) hivatalos őrlője a K10-es őrlővel.

compak gyár irodaA tulajdonos, Jesús Ascaso 1952-ben mélyült el igazán az eszpresszó világában, majd 1955-re érte el azt a szakmai tudást, hogy Barcelona mellett megalapítsa a Compak s.a.-t. Alapítása óta a Compak büszkén hirdeti, hogy nem csak őrlőket gyártanak, hanem mellé egy profi, lelkes és emberközeli ügyfélszolgálat is tartozik, akik nyitottak az új kihívásokra, az ötletekre vagy akár kritikákra is.

Minden Compak őrlő megfelel az INEI (Istituto Nazionale Espresso Italiano) szigorú előírásainak, azaz "Espresso Italiano" minősítéssel vannak ellátva.

Érkezésemkor azonnal az impozáns, irodával egybenyitott gyár recepciójánál találtam magam, ahol a földszinten helyezkedik el az üzem, az első emeleten pedig az irodák és a tárgyaló kapott helyet. Az első utam a tárgyalóba vezetett, ahol is megszemlélhettem a teljes Compak őrlő kínálatot, és egy tökéletes eszpresszót elfogyasztottam el vendéglátómmal, ami egy két karos Wega gépen készült. Egy kis beszélgetés után a földszinti, termelő/gyár részbe mentünk, ahol az üzemvezető csatlakozott hozzánk, hogy a gyárat bemutassa, illetve szakmai kérdéseimet megválaszolja.

compak gyár gyártósorcompak gyár kávédaráló gyártáscompak gyár őrlőkcompak gyár kávédarálók dobozolva

Az üzem gyakorlatilag három fő részből áll, ezekben történik az őrlők gyártása, termékekre lebontva. Az első részben készülnek a legismertebb, és legnagyobb számban eladott K5 és K6 őrlők. Ottjártamkor éppen K6-ok készültek, gyönyörű, egyedi pezsgő színben, egy kávépörkölő cég megrendelése alapján. Egyébként itt a műszaktól, rendelési állománytól függően jellemzően 5 ember dolgozik, és átlagban napi 100 őrlő készül el. Ahogy megtudtam a maximum kapacítás 250 darab, de ilyen mértékű „leterhelés” az utóbbi időben sajnos nem fordult elő a kávés szektorban is érezhető recesszió miatt. A darálók munkaállomásokon haladnak át, típusonként más-más összeszerelési, alkatrészi háttérrel, melyet egy 2 főből álló alkatrész feltöltő egység biztosít. Ők azok akik a készülő őrlőkhöz biztosítják a folyamatos alkatrész ellátást, hogy minden gördülékenyen, menetrend szerint menjen. Az őrlők összeszerelése után az utolsó állomás egy teljesen kompjúterizált tesztelő egység, ahol az elkészült darabokat a modell specifikációinak megfelelő teszt alá vetik (motor, adagoló, kés teszt, stb.).

A legmunkaigényesebb és legtöbb munkaórát (kb. négyet) az ún. „Retail / Industrial” őrlők veszik el, ezek egy elkülönített részen kerülnek összeszerelésre. Az új őrlők gyártása mellett a vállalat a visszaérkezett, sérült, meghibásodott őrlőket helyben javítja, illetve igény esetén felújításokat is végeznek régebbi modelleken. A szervízben folyamatosan két ember dolgozik műszakonként.

compak gyár belülrőlMint megtudtam, a 2010-es évben közel 36 000 őrlő készült el, noha a cégben mindössze 35 ember dolgozik, beleértve az irodai alkalmazottakat is. A legtöbb őrlő felvevője Olaszország, Görögország és Ausztrália. Az USA-ban a Compaknak van egy irodája a New Jersey-beli Springfieldben, innen bonyolódik az USA, Dél Amerika és Kanada felé történő eladás.
Apropó Amerika : említettem a cikkem elején, hogy a Compak büszke arra, hogy kiváló kommunikációt folytat a vevőkkel, legyen az nagykereskedelmi vagy kiskereskedelmi igény.
Az államokban igen jól fogy a Compak legnagyobb őrlője, a K10-es. Ezt ott sokan saját célra, és nem kávézóba veszik, ezért elég sok igény, megkeresés jött, hogy az ún. „single dosing” (adagonkénti őrlés) az őrlővel hatákonyabb, gyorsabb lehetne, ha az ismert és sok bosszúságot okozó „popcorning” azaz kávébab pattogás csökkenthető, netán megszüntethető lenne. Nem kellett sok a Compak szakembereinek, hogy kimondottan az USA-ba kifejlesszenek egy kis egységet, mely ezt a problémát orvosolja, így az otthoni felhasználók már nem érezhetnek semmi problémát az adagonkénti őrlés során sem.

Az idei évben jött elő a cég a „Fresh” karbaőrlős termékcsaláddal, melyhez egy világkörüli reklám stratégia is kapcsolódik, illetve ez volt az, amivel a milánói HOST kiállításon is megjelentek, ez a mostani „húzótermék”.  A „Fresh” őrlőkről olvasóink megtekinthetnek egy angol nyelvű kisfilmet:


A „Fresh” kampány mellett a vállalat éppen egy webes arculatváltáson megy keresztül, az új imázs hónapokon belül megjelenik az új website beindításával.

Ez a látogatás meggyőzött arról, hogy egy viszonylag kis cég (mint már említettük, mindössze 35 fő) is képes világszinvonalú, elismert produktumokkal a piacon lenni, sőt a kisebb méret előny is, mert náluk még tudnak a vevőkkel egyedileg foglalkozni, nem úgy mint a nagy cégeknél, ahol minden „arctalan”.