KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Podstar tisztítás és karbantartás

podstar karbantartás és tisztításAz alábbiakban egy PODSTAR készülék egyszerű tisztítását szeretném bemutatni. A gépet használtan vásároltam. A postai doboz kibontása után nagy kíváncsisággal állítottam üzembe a készüléket. Feltöltés vízzel, melegítés, majd POD nélküli csapolás. Az eredmény lehangoló volt. Opálos, kellemetlen ízű víz folyt ki a gépből, majd amikor a víz leülepedett a csésze aljára fekete apró ”részecskék” ültek ki. Alaposabb vizsgálat során jöttem rá, hogy a POD feletti felső szűrő is dugult lehet, mivel a szűrő kb. 150 db lyuka helyett kb. 10-ből spriccelt erősen a víz.

Némi ismeret begyűjtése után a gép bontása mellett döntöttem. A készülék a leírt szintű tisztításhoz könnyen bontható. A POD szorító kar mechanizmusát alulról két belső kulcsnyílású csavar tartja. Ezek kivétele után a kar kész levehető.

podstar karbantartás és tisztítás felsőszűrőpodstar karbantartás és tisztítás kar

A kar rész könnyen alkatrészekre bontható, könnyen szerelhető. Ha levesszük érdemes alaposan megtisztítani.

A felső szűrőből a csavart ki kell venni és óvatosan le kell venni a szűrőt. A szűrő dugultságát előjelezte a szűrő feletti, kitüremkedő tömítőgyűrű is.

podstar karbantartás és tisztításpodstar karbantartás és tisztítás felsőszűrő

A szűrő és dugultsága. Csoda, hogy lehetett még használni.

A szűrő felett található a vízterítő, ezt két darab csavar tartja. Vegyük ki. A vízterítő közepébe keressünk egy csavart, tekerjük bele és ezzel „nyelet adva” a vízterítőnek vegyük ki. Alatta található egy rugós gomba. Az alábbi jobb oldali képen piros nyíllal jelölt műanyag gyűrű szintén bontható. Egy lapos tárggyal kell óvatosan alányúlni és kivehető. Ez tartja a gumi tömítőgyűrűt is, melyre a POD leszorító mechanizmus rászorul.

podstar karbantartás és tisztítás kosz és rozsdapodstar karbantartás és tisztításpodstar karbantartás és tisztítás jelzés

A kiszerelt alkatrészeket és a gép elérhető belvilágát alaposan tisztítsuk meg.

A Podstar gép alumínium termoblokkos, így csak óvatosan lehet savazni. Javasolt borkősavat használni, persze saját felelősségre.

podstar karbantartás és tisztítás tisztaA pucolás után, ha minden ragyog össze lehet szerelni. Nálam a tömítőgyűrűt cserélni kellett. Ami bele került az egy EPDM tömítőgyűrű (OD 33,05 mm, átm 1,78 mm). Ez elvileg 130°C-ig használható, de ha idővel elöregszik, max 100 forint nagyságrendű az ára így a következő pucolás esetén nyugodtan újra cserélhető. 3 hónap használat alatt sem nyomódott ki oldalra a szűrő alatt. Csapágy szaküzletben vásárolható.

Összeszerelés után a felső szűrőből lágyan, egyenletesen összefolyt a víz, a kifolyt víz nem tartalmazott uszadékot és nem volt kellemetlen mellékíze.

További kellemes kávézást kívánok.