
Az ellenérveket szinte mindenki csípőből szajkózza, még az is aki csak távolról látott ilyen gépet.
- nagyon drága
- rövid élettartam
- garancia után, meghibásodik, és olyan drága a javítás, hogy nem éri meg
- az elkészített kávé minősége csak a közepes szintet üti meg
- aki kényelmes, az vegyen inkább podos gépet
A dolgok azonban úgy alakultak, hogy saját magam győződhettem meg róla, hogy a fenti „vádpontok” mennyire valóságosak, és hosszabb kipróbálásra kaptam néhány népszerű automata gépet. Kíváncsiságomat tovább fokozta néhány SiD által készített videó, és beszámoló, amely rendkívül meggyőző volt, továbbá a Kávékorzó fórumon igen aktív, és jelentős számú az automata kávégépet használók köre, akik nagy megelégedéssel használják a gépüket.
Ráadásul cél volt az is, hogy a kávétesztjeink egy még szélesebb réteghez szóljanak, így ez év elejétől kezdődően már feltüntettük, hogy az adott tesztalany kávét milyen elkészítési módhoz ajánljuk, beleértve az automata gépeket is. Ezért a húrok közé csaptam, és begyűjtöttem a tesztgépeket.



Az olcsóbb kategóriától kezdve, a drágább modellekig három automata kávégépet sikerült megszerezni, mégpedig az alsó kategória igen népszerű darabját egy Saeco Oda Giro-t, egy drágább Saeco Incanto De Luxe-ot, és egy Saeco Talea Ring-et mint a felső kategóriás eszközt.
Összehasonlítási alapnak pedig a saját jól bevált La Pavoni Europiccola kávéfőzőm versenyzett, egy Mahlkönig Vario őrlővel párosítva.


Itt említeném meg a Kávégépbolt.hu (Bariboo Kft.) -t, aki készségesen segített abban, hogy a rendelkezésemre bocsátotta a kért készülékeket, illetve Secondbolt nicknevű fórumozónkat (Őt mindenki ismeri az automatás topikból, mivel bátran kijelenthetem, hogy szakértője a témának), akinek a szakértelme nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gépekből kihozhassam a maximumot.
A Molinari kávékat (Molinari Cinque Stelle, Molinari Espresso) az Imperial Shop bocsátotta rendelkezésemre, míg a Musetti kávékat (Musetti Paradiso, Musetti 201) pedig a Szamilla Kft.-től kaptam. Szándékosan egy-egy robusztásabb, és egy-egy magas arabika tartalmú kávékat kértem, hogy minél szélesebb spektrumban lehessen a gépeket vallatni.
Az említett cégeknek és személyeknek ezúton is köszönöm a segítséget, hogy segítettek a teszt létrejöttében.
A teszt menete:
A teszt előtt a tesztalanyokat egyesével beállítottam (értem ezalatt a daráló beállítás, illetve az egyes menüpontokon belül mindent ami fontos), hogy a lehető legjobb minőséget produkálják. A daráló olyan finomra lett állítva, hogy szinte a befulladási határon dolgoztak a gépek.A kávékat 3 sorozatban készítettem el egymás után. Közvetlen bekapcsolás utáni első kávé, majd rövid szünetekkel, még két kávé, amiket egyforma, az aljukon feliratozott poharakba folyattam, és vakteszten kóstoltam végig. A terv legalábbis ez volt, de annyira fel lehetett ismerni az egyes gépek által készített kávét, hogy a vakteszt ebben a formában elvérzett.
A Talea Ring olyan krémes kávét készített, hogy 100%-os biztonsággal kiszúrható volt a többi közül. Az Incanto pedig a kisebb adagmennyiségnek köszönhetően érezhetően „vizesebb” jellegű kávét készített.
A cikk még nem ért véget, kattintson a folytatásra.
A vizsgálati szempontok a következők voltak:
- Az ital vizuális vizsgálata
- A kapott kávé konzisztenciája, állaga
- A kávé íze, aromája
Az Odea, és a Talea nagyjából 1 perc elteltével jelezte, hogy üzemkész, míg az Incanto-nál két perc volt ez az idő. Mindhárom gép végrehajtott egy átöblítést is, ami jótékonyan hat a készülék átmelegedése szempontjából, de ennyi idő után senki se várjon csodát. Érdemes forró víz kiengedésével elősegíteni a készülékek további melegedését, illetve így a csészénket is előmelegíthetjük.
Első körben a magas arabika tartalmú kávékat próbáltam. A Molinari Cinque Stelle-t, és a Musetti Paradiso-t. Minden automata elég jól teljesített, a lefolyás szép volt, a krém arabika ellenére bőséges, különösen a Molinari Cinque Stelle-nél volt nagyon látványos a krémorgia. A La Pavoni Europiccola-val is élmény volt elkészíteni ezeket a kávékat, mint valami sűrű olajfesték olyan lefolyást produkáltak. Videók a youtube csatornánkon megtekinthetők!







Az automaták picit elkenték, összemosták az ízeket, ami csak akkor tűnik fel, ha közvetlen kóstolja valaki a La Pavoni által készített kávét is. Önmagában nagyon jónak találtam az eredményt. Megkockáztatom, hogy a végeredményt tekintve, jobb mint ugyanaz a kávé podos változata. (a friss darálás, és magasabb adagmennyiség miatt, sűrűbb, testesebb). Viszont a daráló beállítás mondhatni kulcsfontosságú, mert akár egyetlen fokozat a kelleténél durvább irányba történő állításánál, azonnal észrevehetően hígul a kávé, és üresednek, laposodnak az ízek.
A robusztás kávéknál romlott a helyzet. Ez meg is lepett, mert pont ellentétes eredményre számítottam. Az automaták olyan émelyítő kávét készítettek a Musetti 201-ből, hogy csak alig tudtam megkóstolni is, míg a La Pavoni Europiccola egy teljesen fogyasztható eredményt produkált. Persze lehet, hogy ez csak a saját ízlésemet tükrözi, de a nagyon robusztás kategóriában az automaták produktuma nekem egyáltalán nem tetszett.
Konklúziónak elmondhatom, hogy az automaták jól szerepeltek a teszten. A felhozott vádpontok nagy része megcáfolható. Legfőbb gyengéjük számomra a reggeli első kávé, ami különböző trükkökkel némileg korrigálható (forróvíz kiengedése, pre-ground üzemmódban történő átöblítés, stb.). Ettől eltekintve eléggé megközelítik a hagyományos gép, és daráló kombinációt. De persze csak megközelítik. A csúcs továbbra is természetesen megfelelő kezekben a hagyományos kávéfőző és daráló párosítás.
Irodába, otthonra, ahol nem kívánnak belemélyedni a kávékészítés művészetébe, jó választás lehet az automata kávégép. Itthon viszont szívesebben kivárom míg bemelegszik a La Pavoni, mert a kapott eredmény mindenért kárpótol.
Aki automata kávégép vásárlásán töri a fejét, annak érdemes az újabb kerámia őrlős változatokat keresni. Ezek csendesebbek, és elég jól beállítható az őrlő részük, hogy kellően finomra őröljenek. Egy jó állapotú használt gépet már 50.000.- Ft körüli összegért hazavihető garanciával, míg ugyanez újonnan 90-100.000.- Ft, ha valaki idegenkedne a használt gépektől. A drágább gépek esetében leginkább a plusz szolgáltatásokat (kijelző, tejsziget, beépített hűtő, stb.) fizetteti meg a gyártó, de már az alapmodell Odea is nagyon jó kávét készít, ha a darálóját kellően beállítottuk a használni kívánt kávéhoz. Gépválasztáskor mindenki gondolja át, hogy mik azok a szolgáltatások, amire valójában szüksége van, és annak megfelelően válasszon.
Egy dologról azonban nem szabad elfeledkezni. Hiába automata a gépünk, ettől függetlenül ugyanúgy tisztán kell tartani : elmosni a csepptálcát, üríteni a zaccfiókot, elmosni, és szilikonzsírral lekezelni a központi egységet, és időnként vízkőtleníteni a készüléket. Ha ezeket betartjuk, akkor nagy valószínűséggel sokáig élvezhetjük a készülékünket.
A cikk még nem ért véget, kattintson a folytatásra.