- Kávékorzó Tesztcsapat
- Kávékóstoló szemeskávé tesztek
Pall & Yotz Ethiop Yirgacheffe Aramo kávékóstoló
A Pall & Yotz kávépörkölő manufaktúra egy dologban biztosan dobogós helyet foglal el az országban: ennél kisebb ilyen típusú tevékenységet végző vállalkozás nemigen akad kis hazánkban. A téma iránti érdeklődés, a hobbi, az analizáló és kísérletező habitus együttese hívta életre, és a jelek szerint tartja is életben ezt a kis üzemet. A pörkölés egy 2 kg kapacitású gázos dobpörkölőn zajlik számítógépes kontrollal. A kis méret korlátozottá teszi a gyártási volument, az értékesítés kizárólag végfelhasználók felé történik, boltban, webshopokban, üzletekben nem kapható meg a termék. A vásárlói kör: főként magánszemélyek, néhány kávézó, étterem, valamint kávéfogyasztásra igényesebb irodai felhasználókból áll össze. A nagyjából fix szortiment felöleli a klasszikus olaszos vonalat éppúgy, mint néhány izgalmasabb single origin tételt, de csak oly mértékben, hogy a weboldalra tévedő ne vesszen el a kínálatban. A Kávékorzó tesztjére küldött második minta zsákbamacska volt számukra, jelöletlen tasakban. Ezúttal a single origin-ek közül választottam, mégpedig azt a tételt ami "kávés pályafutásom" elejének egyik meghatározó élménye volt, két okból is. Először a frissen bontott zsákból áradó zöld kávé illata vett le a lábamról - kár hogy ezt a vásárlók nem érezhetik - de az élmény csak fokozódott, mikor a pörkölés után megillatoltam a produktumot. Sosem felejtem el: " epres-milka, ezt valami őrület"...talán valami ilyesmi szaladt ki a számon. A kávé egy magas minőségű száraz/natural/ feldolgozású Etióp Yirgacheffe, az Aramo falu melletti feldolgozó állomásról. Pörkölése, mivel nem a szezonális és újhullámos kávépörkölők körét gazdagítom, kicsit inkább a "közérthetőség" jegyében zajlik. Ezen szegmens vásárlói szinte kizárólag magánszemélyek, a náluk fellelhető legkülönbözőbb kávés eszközökkel, kávézók nemigen mutattak érdeklődést nálam erre a vonalra. Érthető módon ők inkább a kifejezetten újhullámos és a szezonalitásra szakosodott pörkölők tételeiből választanak. Az előbb említett okok miatt a kávét én picit más profillal pörkölöm mintha 100%-ban a fajtára és termő területre jellemző ízjegyeket próbálnám előcsalni. Mindamellett hogy ezek markánsan jelen vannak, hangsúly van azon is hogy ne kelljen a készítés közben "esőtáncot járnia" a fogyasztónak. Így talán kicsit könnyebben elkészíthető otthon a tétel, az ízvilágban jobban jelen vannak a hagyományos kávés-mokkás jegyek, de semmiképp sem annyira hogy túlságosan "ráüljenek" a fajtajellegre. Jelen esetben ezek édes, virágos/jázmin/, trópusi gyümölcsökre, piros bogyósokra és fekete teára emlékeztető komplexitást mutatnak. Remélem hogy valamennyire ez megjelenik a tesztelő csapat csészéjében is - tudtuk meg a forgalmazótól.