- Józsa János
- Kávéfőző tuning, barkács
Mazzer kávédaráló átalakítás
Aki az átlagosnál jobban belemerül a kávézás világába, az előbb vagy utóbb megtanulja és elfogadja, hogy a jó kávédaráló legalább olyan fontos a kávékészítéshez (ha nem fontosabb) mint maga a kávégép. Az első egy-két házi használatra készült kávédarálót kinőve, megszületik a döntés egy ipari (kávéházi) őrlő beszerzésére, a szerencsésebbek egyből ezzel indítanak. Az ipari őrlők csendesek, gyorsak, tökéletes őrleményt produkálnak, és házi használat mellett gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Most az egyik legkedveltebb típus: egy Mazzer átalakításáról lesz szó, mivel egy jó ideje már egy Mazzer Super Jolly boldog tulajdonosa vagyok.


Elég régóta kering egy olyan eléggé egyhangú vélemény, hogy a podos kávékat (E.S.E. pod), csak a direkt ezekhez készült podos géppel lehet normálisan lefőzni, mert egyébként egy élvezhetetlen löttyöt kapunk. Több fórumtárs részéről is felmerült az igény, hogy néha szívesen főznének a hagyományos gépükkel podot is, de azt ugye úgysem lehet, jött a berögződött válasz egyből. Ennél fogva próbából küldtem két tesztelőnek is néhány kávé podot, hogy próbálják ki saját maguk, az eredmény mondanom sem kell meglepő lett.
Ma úgy döntöttem, hogy elvégzem a szokásos tisztogatást a kávéfőzőn, (Turmix TX-560) és kivettem a helyéről, elkezdtem letörölgetni, hogy nekiálljak a vízkő eltávolításának, amikor arra jutottam, hogy inkább szétkapom és csinálok egy fotósorozatot is a belsejéről.
Én is a sokak által kedvelt Iberital Challenge kávédarálót, használom, de számos jó tulajdonsága mellett, nekem sem tetszett az Iber időzítője, úgyhogy az egyik délután nekiestem: