
Kávédaráló bemutatónk következő példánya nem más, mint a WBC (World Barista Championship) hivatalos kávédarálója, amely a Mahlkönig hazai forgalmazója Hajcsunk Tibor jóvoltából vendégeskedett nálam. Nagyon kíváncsian vártam a tesztet, mivel az itthoni saját őrlőm is Mahlkönig, igaz „csak” egy Vario, amely nagyon belopta magát a szívembe ( egy Mazzer Super Jollyt cseréltem le miatta).


A
Mert kell egy daráló, kezdte múltkori kávédaráló tesztünket Zsurzs Jenő (Yeahhh), és milyen igaza van. A szerencsésebbek előbb, a többiek utóbb döbbennek rá, hogy daráló nélkül ugyan van élet, de az sivár és szürke, ugyanis a minőségi kávézás elengedhetetlen kelléke a jó kávédaráló. Tudom, van akinek a fülén jön ki, de nem lehet ezt a dolgot elégszer hangsúlyozni.
A cikkben egy rugós-karos gépet szeretnék bemutatni és egyben azt is bizonyítani, hogy egy viszonylag kisebb kazános, háztartási méretű kávégéppel is finom eszpresszókat lehet készíteni.. Külsőre a Ponte Vecchio Export sokaknak talán nem túl vonzó, de szabályos, négyszögletes vonalaival és króm színével bármely konyha komoly darabja lehet. Régimódinak is tűnhet a felépítése, de ez nem jelenti azt, hogy nem felel meg a mai igényeknek. Komoly szakmai tapasztalat és hagyomány áll a szerkezet mögött. Az olasz kézimunka jegyei felfedezhetőek a gépen.
"Kell egy csapat" - mondta a kultfilmmé lett Régi idők focija főszereplője, Minarik Ede. Kell egy daráló - szól az "eszpresszó-biblia" egyik alaptétele, melyet persze általában igyekszik elengedni a füle mellett a minőségi, otthoni kávékészítéssel egyre lelkesebben ismerkedő felhasználó. Miért?