- Kávékorzó tesztcsapat
- Kávékóstoló, podos kávétesztek
Illy Espresso sötét pörkölésű (fekete) pod
Az illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás, és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A kávékeverék különböző földrajzi területekről származó de kizárólag arabica kávéfajtákból kerül összeállításra. A legjobb minőségű nyerskávék kiválasztása után a leszüretelt és gondosan tisztított zöldkávét nagyteljesítményű gépek válogatják át szemenként, kiszűrve az éretlen, vagy más okból nem tökéletes szemeket. A válogatást követően a kávét pörkölik, majd levegő segítségével hűtik le, korlátozva ezzel a kávé nedvességtartalmát. A friss pörkölt kávét az illy cég saját szabadalma szerint túlnyomáson, a levegő oxigénjének kizárásával csomagolják, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét. A túlnyomásos csomagolás lehetővé teszi, hogy a pörkölést követően a kémiailag rendkívül instabil aroma anyagok nem távoznak a felszabaduló gázokkal, mint más csomagolási technológiáknál, hanem a felhasználáskor megjelennek a csészében. Az illy összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. A hozzánk érkezett sötétebb csomagolású változat fémdobozos, és nem egyenként csomagolt kiszerelésű. Természetesen kapható egyedi csomagolásban is. Nézzük, hogy mennyiben másabb az illy sötét pörkölésű keveréke.


A Molinari Gourmet pod szériáját az egyedi kávé termőterületek szerint készítették, vagyis nem különböző területetkről származó kávékeverékekről van szó, hanem egy-egy terület egyedi ízvilágát zárta tasakba a gyártó. A Guatemala után a Costaricát vettük elő. Costa Rica tápanyagokban gazdag vulkanikus talaján termesztettek először kávét a közép-amerikai országok közül. Csak Arabica kávét termesztenek, a robuszta termelése törvénybe ütköző cselekedet. A legjobb kávékat itt is SHB jelöléssel látják el, ami minimum 1500 méter tengerszint feletti termelést jelent. A világ egyik legismertebb különleges minőségű kávéja szintén itt terem: a La Minita Tarrazu csak korlátozott mennyiségben elérhető. Az itt termő kávék selymesek, megfelelően telt savakkal rendelkeznek, testesek, és nagyon jó minőségűek. Mindezek után, gondolom érthető, hogy nagy kíváncsisággal bontottuk fel a podos tasakokat és kezdtünk bele a kóstolgatásba.
A Tonino Lamborghini kávé 80 % arabica, 20 % robusta tartalmú kávészemekből áll. Öt helyről származnak: az arabica: Brazilia, Közép Amerika, Etiópia, míg a robusta szemek: India és Java területéről. Tíz különböző típusú kávé keveréke, melyet 1200-1600 méterrel a tengerszint felett termelnek. A termelés során olyan „fazende”(ültetvény)-ről származó kávészemeket használnak, melyek művelése során nem alkalmaztak kártevők elleni vegyszereket.