Sziasztok!
Látom én, a vasvella meg a korbács se győzne meg Benneteket arról, hogy a fórummotor adta lehetőségekkel élni nem eretnekség. Szal "kávézda" olybá tűnik halva született, de a "never ever giv' up!" és az "I will survive" jegyében, de NEM KÉNYSZERBŐL próbálkozom egy témával. Hátha nem súlyt le rám az inkvizíció.....
A téma adott. Tudom más gépek vannak a Ti homokozótokban, de én még nem győződtem meg arról, hogy a ráfordított felárért nyújtott előnyök kárpótolnak-e a trade-off-ért (félórás melengetés, és még így is kileng - jajj-jajj-ajajajjj, nincs spontán kávéfőzés, hacsak nem hagyom bekapcsolva egy álló napon át). Engem az e-61-esek, egyelőre kizárólag a lenyűgöző optika/kivitel (nyilván majdnem elnyűhetetlen belsőt rejt) miatt vonzanak.
Szóval ispiráltak a tizedfokos hőmérsékleti cunamikkal foglalkozó hozzászólások. Ezért ma hajnalban méricskéltem (csak stopper!!!) egy kicsit. Szeretném az optimumhoz közeli fázisban üzemeltetni a bébit (presszókávé). A megfigyelés a következő volt (gép kikapcsolva, a rendszer tehát szoba hőmérsékletű (23,4 C :-)))))):
56mp fűtés - ready (szerinte)
20mp pihi
14mp fűtés
35mp pihi
11mp fűtés
58mp pihi
11mp fűtés
1p32mp pihi
9 mp fűtés
2p18mp pihi
9mp fűtés
3p03mp pihi
9mp fűtés
3p36 pihi
9mp fűtés
4p18 pihi
9mp fűtés
itt eluntam. Vak is látja, hogy amint melegszik át az egész rendszer, úgy korrigálnak a fűtési és tengleng periódusok. Az, hogy a lefolyás alatt feltehetően olyan hőmérséklet-kilengéseket produkál, aminél Roberto már csak a harakiri és az "öntökön-szúrás" között hezitálna, nos ez tiszta. Más kérdés - ezt nem én jegyzem meg először -, hogy az ízén megérezni-e. Tudva azt is persze, hogy mindenki az általa PERFECT SHOT-nak ítélt produktum korrekt reprodukcióját hajhássza. Én is. Amúgy fantasztikus presszókávékat iszom, bitang cremá-val, példaszerű (optika és idő) lefolyással.
A kérdés tehát a Gaggia-k, kommersz pumpás gépek lelkét, hőszabályzását ismerőkhöz szól:
Mi az optimális vagy ahhoz közeli pillanat egy ilyen gépen a presszó kávé lehúzásának? Hozzáteszem, hogy természetesen a csészét és a szűrőtartót/szűrőt mindig MEGFELELŐ hőmérsékletűre melegítem (kifolyó nélkülire tuningolt szűrőtartó).
A kávé kifogástalan forrásból, friss, pünkt tökkkéletesre pörkölve :-))))))).
Mit mondtok hozzáértők?
Üdv!