KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Eszpresszóképes őrlemény

Több
9 éve 3 hónapja #1 Írta: lajkosa
Eszpresszóképes őrlemény téma létrehozva lajkosa által
Milyen módszereket ismertek a kávé őrlemény értékelésére? Van a kávé kóstolásán (ami szubjektív) kívül más módszer ennek megállapítására? Milyen tesztek léteznek egy ismeretlen/használt daráló állapotfelmérésére (szemcseméret szórása, szemcse alakja)?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #2 Írta: SiD
SiD válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=lajkosa link=topic=384.msg37920#msg37920 msg=37920][/answer]
fehér papírlapon a finom szemcsék vizsgálata (feltapad-e a papírlapra?), ujjlenyomatba beletapad-e a finom porszerű őrlemény?
filterkávé készítése esetén a papírfilter szélén keletkezik-e sárszerű réteg a finom porszerű szemcsék miatt?
stb-stb

persze nyilván lehet vizsgálni mikroszkóp alatt is.  ;)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #3 Írta: lajkosa
lajkosa válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=SiD link=topic=384.msg37942#msg37942 msg=37942][/answer]
Kipróbáltam. Készítettem egy eszpresszót, a maradék őrleményt pedig megvizsgáltam.
Fehér papírlapon a szemcsék kis arányban megtapadnak (maximum. 10-20 porszerű szemcse per négyzet centiméter). Egyszerű lerázásra nem, de határozott kocogtatásra lehullanak a lapról mind. Ha a papírlapot lazán rányomom egy őrleményhalomra ugyanez a jelenség.

Az ujjlenyomatomban szintén hasonló kis arányban megtapadnak porszerű szemcsék, gyakran apróbb rögökké is összeállt szemcseegységek.

Tudsz valamit ezekre mondani?

Mivel az őrlőtárcsák nagyobb hézagnál állítólag elkezdenek más őrlemény-összetételt produkálni, gondolom a filterkávés tesztet nem érdemes megcsinálnom ha engem kifejezetten az eszpresszóképesség érdekel, vagy nem?

Attól tartok, hogy az ujjaim között további változást szenvedhetnek az őrleményben lévő szemcsék. Ha ettől nem kellene tartani akkor a következő módszerrel (reprezentatív statisztikai mintával) lehetne értékelni az eloszlást: egy kisebb mennyiséget az ujjaim között lazán morzsolva egyes szemcsékre bontok egy papírlapon, majd ezekben jelenlévő, számolható méreteket és százalékokat vizsgálom.

Bár jobban meggondolva nem hiszem, hogy az ujjaim enyhe nyomására a szemcsék tovább osztódnának. Legrosszabb esetben is maximum egyes szemcsék kissé csorbulnak ami viszont nem akadályozza az osztályozást.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #4 Írta: SiD
SiD válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=lajkosa link=topic=384.msg37945#msg37945 msg=37945][/answer]
eszembe jutott még egy vizsgálati módszer.
az elhasznált zaccpogácsa vizsgálata.
ha a pogácsát kézbe véve jól látható, hogy felül durvább a struktúrája, mint alul, akkor lehet, hogy cserélni kell a késeket (a finom, porszerű szemcsék migrációja a szűrőkosár aljára).
én már láttam ilyet: a pogi tetején szemmel láthatóan durvább őrlemény volt, mint az aljában.

egyébként meg a legbolondbiztosabb vizsgálat a köröm teszt:
kitekered a felső kést és középen végighúzod rajta a körmödet. ha még forgácsolja, akkor jó, ha már nem, akkor lehet cserélni!
szerintem 2 évente ajánlott a csere egy tárcsás őrlőnél.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #5 Írta: paljoc
paljoc válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=SiD link=topic=384.msg37949#msg37949 msg=37949][/answer]
Két évente esedékes a csere, de akkor tegyük hozzá hogy milyen felhasználás mellett. Tehát otthoni néhány eszpresszó/nap fogyás mellett érted?

Catler ES9010 Dual Boiler-AeroPress-Iwaki Cold drip-Mazzer Super Jolly-Catler CG 8030 Smart Grinder Pro-Gene Café roaster

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #6 Írta: lajkosa
lajkosa válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=SiD link=topic=384.msg37949#msg37949 msg=37949][/answer]
Köszi a tippet a pogácsa vizsgálatát ki fogom próbálni.

Az alkatrészek műszaki vizsgálata természetesen (ha hozzáférhető) a legtutibb megoldás, de azonban itt (késellenőrzés/csere) véget is ért a (viszonylag) mindenkinek hozzáférhető terület. Főleg a további műszaki hatások (amikre nem ismerek tesztet) miatt kutatok:

Mivel van az őrlőtárcsa felfogatási/felfekvési pontosságával? (pl.: egy tárcsa csere vagy tisztítás alkalmával történt rossz visszafogatás).

Mit van a tengely és annak megvezetésével? Ezek kopása, hogyan deríthető ki?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.202 másodperc