KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Eszpresszóképes őrlemény

Több
9 éve 3 hónapja #7 Írta: Monyesz
Monyesz válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=lajkosa link=topic=384.msg37945#msg37945 msg=37945][/answer]
A nagy őrlőtesztben volt asszem, hogy az őrlemény eleje, gondolom míg egyenletesre be nem áll a darálás sebessége, nem azonos, és ez is változik darálónként (kialakítás függő lehet ezek szerint). Tehát lehet jó kés mellett is elég nagy szórás.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #8 Írta: SiD
SiD válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=paljoc link=topic=384.msg37950#msg37950 msg=37950][/answer]
saját tapasztalatom, hogy az utángyártott 58mm-es kések nekem érezhetően megkoptak 2 év alatt (otthon). a gyári Mazzer kések jóval tovább bírják, ez is személyes tapasztalat, ugyanis a Mini, amikor eladtam, még mindig nyiszálta a körmömet és a gép idősebb volt, mint 2 éves.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #9 Írta: SiD
SiD válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
az ízeken is érződik a kopott kés, de ezt nehéz észrevenni, mivel szép lassan hozzászokunk.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #10 Írta: lajkosa
lajkosa válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=Monyesz link=topic=384.msg37963#msg37963 msg=37963][/answer]
Jó tudni! Ha analizálnék, akkor az elejéről való mintavételt elkerülöm.

Nagy szórás a teljes mennyiségben emiatt többnyire nem lehet, mivel: a darálási idő a felfutási szakasznál akár egy nagyságrenddel hosszabb, valamint teljes fordulaton több is a keletkező őrlemény ezért talán bízhatok abban, hogy az elején lévő eltérések a "tömegben" elkenődnek. (Ha a nagyon nagy tárcsaátmérőkről és megpakolt babtartályról beszélünk ahol esetleg 2-3 másodpercen belül darál egy adagot, akkor az más)

Kíváncsiságból a délelőtti mintaőrleményemből (a darálás végéről származik) kis csipetnyi adagokat megvizsgáltam. Ehhez lerögzítettem egy méretskálát, amelyhez mintaegyedeket kerestem ki. Egy papírlapon szétterítve hasonlítottam a skálámhoz és az alábbi szórást tapasztaltam. Jól láthatóan elég hangsúlyos a legalsó osztály. A Mazzer SJ darálóban pár napja cseréltem késeket és az elkészült eszpresszó (LM 1 csészésben 8g-al készítve) olyan lett mint általában (nagyon finom).
1mm:2%
0,75mm: 3%
0,5mm: 5%
0,35mm: 12%
0,25mm: 18%
0,17mm: 11%
0,1mm: 13%
0,05mm:15%
<0,05mm: 21%

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #11 Írta: lajkosa
lajkosa válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=lajkosa link=topic=384.msg37972#msg37972 msg=37972][/answer]
Első ránézésre úgy gondoltam, hogy ez az eloszlás nem lehet ideális, de úgy látom eléggé hasonló az alábbi linken látható wet analysis: number of particles eloszlásához:
http://www.home-barista.com/reviews/titan-grinder-project-particle-size-distributions-of-ground-coffee-t4203.html

Ott azt írják, hogy bimodális eloszlást produkálnak ezek a darálók. A nagyobb méretű csúcs a beállított finomságra jellemző, az alacsonyabb pedig a finom részecskékre jellemző érték. A térfogat arányban persze az előbbiek lesznek túlsúlyban.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 3 hónapja #12 Írta: Monyesz
Monyesz válaszolt a következő témában: Eszpresszóképes őrlemény
[answer author=lajkosa link=topic=384.msg37979#msg37979 msg=37979][/answer]
Erre a cikkre gondoltam. nézd csak meg, hogy vannak olyan darálók, amik egy-egy őrlésre jobb eredményt produkálnak (ízre). Elvileg ezek jók otthoni darálónak.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.271 másodperc