SiD ebben az esetben egy azonos értékű, de nagyobb hiszterézisű termosztát volna a megoldás, ha van olyan. A Rancikban ilyen van, ezt direkt hátrányként szokták említeni, hogy lám mekkorákat liftezik a hőmérséklet a bojlerben. Sztem ez direkt előny, mert így lehet jól hőmérsékletszörfözni. Csak ki kell tanulni a gép használatát.
Mindenesetre olcsóbb, egyszerűbb volna egy ilyen termosztát mint a PID. De az általad említett kis kapcsoló is olcsóbb és egyszerűbb megoldás.
Netán egy olcsó de jól elhelyezett nagyon gyors hőmérővel. Az úgy már komplett manuális PID.
Persze hangsúlyozom, teljesen legális dolognak tekintem a PID-ezést, nem bolond aki megcsinálja, csak éppen azt hiszem eladni a gépet+a PID-re szánt pénz = tekintélyes összeg. Azon már kb. egy olyan jobb gép kapható ami jobb lesz az eredeti gép+pid fejlesztésnél.
paljoc a csészemelegítő csapolás vonatkozásában nem annyira a Pavcsi kedvelendő a Gágogi mellett. Itt a Gágogi lóg ki teljesen a sorból mint csészemelegítő csapolásra nem használható gép. Ezt a csészemelegítés funkciót én alapvető, magától értetődő szükséges szolgáltatásnak tekintem. Azután, hogy blaze szerint még ez sem áll a Gágogikra, avagy csak az Ő gépére nem amit külön is elhiszek, vagy mi van, az külön tisztázás kérdése lehet.
Valamint sztem nem ördögtől való dolog, ha csapolás közben beindul a fűtés. Nemrég volt olyan kávém ami akkor volt jó ha majdnem az egész csapolás alatt ment a fűtés. Sztem sem igazán szól bele a folyamatokba. Elvárható, hogy a bojlerek úgy legyenek kiképezve, hogy ez ne történhessen meg, ezt a legolcsóbb gépeken is megoldottnak láttam. Ha nem így volna (előfordulhat) akkor én egy olcsó egyszerű kis kapcsolót választanék a PID helyett. Egy PID árán nagyon sok finom kávécskát lehet vásárolni.